[ X ]
[ X ]
Important14 Octombrie 2018 10:00

TOP-10 politicieni care au marcat istoria modernă a Chişinăului 

Astăzi, este hramul oraşului Chişinău, capitala Republicii Moldova. Cu această ocazie TRIBUNA a elaborat un clasament convenţional care se referă la 10 politicieni ce au marcat istoria modernă a Chişinăului.  

1). Nicolae Costin

A fost primar al capitalei în perioada anilor 1990-1994. Este considerat primul primar al municipiului Chișinău care a promovat mai multe reforme în dezvoltarea capitalei. La propunerea sa, străzile municipiului Chișinău au primit nume cu caracter național (Traian, Ștefan cel Mare, Milescu-Spătaru, Eminescu, Creangă, Mitropolitul Bănulescu-Bodoni, București, Calea Ieșilor etc.). De asemenea, Nicolae Costin a contribuit la deschiderea liceelor român-englez „Mircea Eliade”, român-italian „Dante Alighieri”, român-francez „Gheorghe Asache” și român-german „Mihail Kogălniceanu”, precum și a bibliotecilor, inclusiv Biblioteca „Onisifor Ghibu”, la redeschiderea bisericilor, inclusiv a Catedralei din centrul Chișinăului, la restaurarea monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău etc.

2). Serafim Urechean

A condus capitala în perioada 1995-2005. A contribuit decisiv la dezvoltarea infrastructurii rutiere, a transportului urban, a extins mai multe străzi importante şi linii de troleibuz, a acordat suport direct în implementarea mai multor proiecte culturale şi moral-spirituale. În perioada 2001-2005 a fost şi principalul lider de orientare democratică din RM, în jurul său adunându-se mai multe forţe pro-europene.

3). Dorin Chirtoacă

A fost Primar al Chişinăului în perioada 2007-2017. Printre reuşitele sale se numără: soluţionarea problemei staţiei de epurare, lansarea procesului de asamblare la Chişinău a troleibuzelor, importul mai multor unităţi de tehnică folosită de întreprinderile locativ-comunale, reparaţia unor străzi din capitală, izolarea termică a mai multor clădiri, reconstrucţia parcului „Valea Morilor” etc. A fost cel mai tânăr primar care a condus vreodată Chişinăul.

4). Andrei Năstase

A câştigat alegerile pentru funcţia de Primar al capitalei din acest an, dar mandatul său nu a fost validat. Totuşi, chiar şi în aceste condiţii, el a reuşit să marcheze istoria modernă a Chişinăului, devenind al treilea edil ales direct prin votul cetăţenilor. Nu e exclus că Andrei Năstase încă va mai lupta pentru Primăria capitalei.

5). Ion Ceban

A renunţat la mandatul de deputat în Parlamentul RM în 2015 şi s-a dedicat în totalitate activităţii în cadrul Consiliului Municipal Chişinău. În calitate de lider al fracţiunii PSRM în CMC, în ultimii trei ani a reuşit să promoveze mai multe proiecte importante, care au vizat sporuri salariale pentru diverse categorii de bugetari din capitală, stoparea unor construcţii neautorizate, amenajarea terenurilor de joacă pentru copii etc. Ion Ceban este destul de activ şi nu e exclus că-l vom mai vedea candidând la Primăria capitalei.

6). Veaceslav Iordan

Din postura de Primar interimar, a condus Primăria de la finele lui 2005 până în 2007. Având suportul direct al guvernării comuniste, a reuşit să asigure implementarea mai multor proiecte importante în Chişinău, aceasta însă nu l-a ajutat să învingă în lupta pentru funcţia de Primar din 2007.

7). Mihai Ghimpu

A condus Consiliul Municipal Chişinău din 2007 până în 2008. Din această postură, i-a acordat un suport esenţial Primarului Dorin Chirtoacă, care era la început de mandat. Perioada în care Mihai Ghimpu a condus CMC a fost şi una a contrapunerii acerbe cu guvernarea comunistă, însă, oricum, atunci s-au pus bazele unor importante proiecte pentru dezvoltarea capitalei.

8). Eduard Muşuc

A fost succesorul lui Mihai Ghimpu la şefia CMC, dar, spre deosebire de acesta, a promovat o politică mai mult ostilă în raport cu Primarul capitalei. Totuşi, în multe situaţii, Eduard Muşuc a susţinut decizii importante pentru dezvoltarea capitalei.

9). Silvia Radu

La finele anului trecut a devenit viceprimar, dar şi Primar interimar al capitalei. În decurs de jumătate de an s-a manifestat destul de activ, reuşind să-şi asigure susţinerea a circa 17% din locuitorii capitalei. Dar aceasta nu a ajutat-o în tentativa întreprinsă în acest an de a prelua Primăria capitalei.

10). Ruslan Codreanu  

Actualul Primar interimar al capitalei, dă impresia că nu prea-l interesează politica, dar e destul de activ în soluţionarea problemelor social-economice. Rămâne să vedem care va fi prestaţia sa în continuare la şefia Primăriei.

Sondaj

  • Ce partid a avut cea mai bună prestație în 2019?

    View Results

    Loading ... Loading ...