[ X ]
Editorial3 Octombrie 2018 06:00

Dodon, Lebedinschi, Odinţov… Cine sau ce urmează?

Preşedintele Igor Dodon e suspendat din funcţie şi ameninţat cu demisia; consilierul său, Maxim Lebedinschi e atacat dur de presa guvernamentală, în adresa sa şi a membrilor familiei sale răsunând acuzaţii grave; consilierul municipal socialist, Alexandr Odinţov, candidatul PSRM în una din circumscripţiile din capitală, e pus la zid de aceeaşi presă guvernamentală chiar în ziua în care a fost anunţată candidatura sa, el fiind acuzat că a efectuat sponsorizări electorale peste limita câştigurilor avute. Acestea sunt doar trei cazuri „pescuite” din presă în ultimele zile care arată că guvernarea a început un adevărat război împotriva Preşedintelui Igor Dodon şi a PSRM, care, cu siguranţă, pe zi ce va trece, va atinge noi cote.

Ce a stat la baza deciziei PDM de a începe acest război? În primul rând, e absolut evident că, de când au trecut pe platforma pro Moldova, democraţii încearcă să-şi găsească o nişă electorală nouă, iar cel mai atractiv pentru ei e electoratul de centru-stânga, care acum e orientat spre PSRM. În al doilea rând, PD nu are cum să nu fie îngrijorat de datele din sondaje, care-i dau pe socialişti ca şi învingători cerţi în următoarele alegeri parlamentare. În al treilea rând, PDM, probabil, e îngrijorat de protestele săptămânale organizate de PSRM în raioane, la care participă mii de persoane. În al patrulea rând, PDM, probabil, e supărat pe faptul că PSRM e unicul partid care a început pregătirea în forţă către următoarele alegeri parlamentare, anunţând deja o bună parte a candidaţilor săi în circumscripţiile uninominale. În al cincilea rând, PDM, probabil, e deranjat de faptul că toate analizele făcute de experţi arată că, în condiţiile unui singur tur în circumscripţiile uninominale, cea mai mare parte a deputaţilor veniţi pe această filieră va reprezenta PSRM. Poate că PDM are şi alte motive care au determinat începutul luptei sale cu PSRM, dar şi cele cinci menţionate mai sus sunt suficiente.

La moment, întrebarea este nu dacă va continua sau nu presiunea PDM asupra PSRM (pentru că e clar că aceasta va continua), ci care va fi replica PSRM? Or, cu siguranţă, cel puţin din punct de vedere teoretic, PSRM are mai multe oportunităţi la care poate apela. Primul posibil răspuns ar fi trecerea protestelor la un alt nivel. PSRM are o apreciabilă capacitate de mobilizare şi organizare „pe interior” (şi acest lucru s-a văzut nu o dată până acum). Dacă socialiştii ar declanşa proteste (nu la nivel raional, ci republican) împotriva PDM, amploarea lor va fi una semnificativă şi, cu siguranţă, guvernarea ar avea mari dureri de cap. În al doilea rând, PSRM poate demara o amplă campanie de nesupunere civică. Având un număr impresionant de aleşi locali şi simpatizanţi în teritorii, socialiştii pot mobiliza o importantă parte a cetăţenilor împotriva guvernării. O astfel de campanie ar fi minimum comparabilă ca şi amploare cu cea desfăşurată anterior de comunişti şi care a dat mari bătăi de cap guvernării pro-europene a RM. În al treilea rând, dacă ca şi răspuns la presiunea crescândă a PDM, socialiştii ar trece pe platforma antioligarhică comună (despre care se zice că e un plan de rezervă al mai multor forţe de opoziţie, care poate prinde contur real în orice moment), aceasta ar pune într-o situaţie extrem de dificilă puterea – ea ar trebui să lupte împotriva a peste 90% din societatea moldovenească, iar finalul unei asemenea lupte e previzibil.

Posibil, PSRM are în vedere şi alte variante, dar şi cele trei menţionate mai sus arată că, răspunsul socialiştilor la atacul (vizibil deja cu ochiul liber) al PDM poate fi unul cu grave consecinţe pentru guvernare. Deci, nu ne rămâne decât să aşteptăm ce se va întâmpla în continuare. Iar faptul că ceva va urma, nu cred că mai este pus la îndoială de cei care urmăresc şi pricep fenomenul politic moldovenesc.

www.coment.md

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...