[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii25 August 2018 14:00

Cele trei scenarii posibile în raport cu următoarele alegeri locale generale

Stabilirea datei alegerilor parlamentare ordinare pentru 24 februarie 2019 complică cu mult calculele legate de alegerile locale generale, care, de asemenea, ar urma să aibă loc în 2019. Dacă până mai ieri se spunea că alegerile locale generale vor avea loc la jumătatea anului viitor, acum nimeni nu s-ar încumeta să afirme cu certitudine acest lucru. Mai mult, au început să se vehiculeze (oficial şi neoficial) diverse scenarii şi la ele mă voi referi în rândurile de mai jos. 

Primul scenariu – alegerile locale generale ar putea avea loc odată cu alegerile parlamentare, pe data de 24 februarie 2019. Dar aici există o coliziune juridică, or mandatul majorităţii aleşilor locali expiră în vara anului 2019 şi el nu poate fi restrâns sau întrerupt înainte de timp. Cu atât mai mult că există şi o decizie a Curţii Constituţionale la această temă, emisă încă în 2002. De aceea, dacă se va merge, totuşi, pe această variantă, va fi nevoie nu doar de modificarea legislaţiei, ci şi de o nouă interpretare a Curţii Constituţionale. Însă, nici în acest caz nu e sigur că decizia respectivă nu se va solda cu noi tensionări de situaţie.

Presiunea nu va fi mai mică nici măcar în cazul în care se va decide că noii conducători locali vor fi aleşi pe 24 februarie, iar exercitarea mandatelor lor va începe după expirarea mandatelor actualilor aleşi locali. Ca să nu mai vorbim de încurcătura care se va forma – situaţia cu alegerile desfăşurate în premieră în baza sistemului mixt şi aşa e destul de complicată, dar dacă adăugăm şi alegerile locale generale, deruta va fi şi mai mare.

Al doilea scenariu – alegerile locale generale se desfăşoară în vara anului viitor. În acest caz, ele nu vor putea avea loc mai devreme de finalul lunii iunie, pentru că, conform legislaţiei în vigoare, de la precedentul scrutin republican (cel parlamentar) vor trebui să treacă minimum 120 de zile. Însă, dacă se va merge pe acest scenariu, noul Parlament va trebui să se mişte destul de rapid, iar una din primele sale hotărâri să se refere anume la stabilirea datei alegerilor locale generale. De regulă, noul Parlament se constituie cam peste o lună după alegeri, adică, dacă admitem că rezultatele scrutinului parlamentar vor fi validate, noul Legislativ se va constitui la finele lui martie – începutul lui aprilie. În acest caz, data alegerilor locale generale va trebui stabilită până la finele lunii martie, pentru că legislaţia prevede că aceasta se stabileşte cu minimum 60 de zile înainte de ziua alegerilor.

Al treilea scenariu – alegerile locale generale se desfăşoară în toamna anului viitor. Însă, ele vor trebui organizate nu mai târziu de finele lunii septembrie, deoarece mandatele actualilor aleşi locali vor expira la finalul lui iunie (la unii la începutul lui iulie), iar alegerile trebuie organizate în termen de maximum trei luni după expirarea mandatelor. Dacă se va merge pe acest scenariu, atunci data următoarelor alegeri locale generale va trebui stabilită de noul Parlament cel târziu la finele lunii iulie 2019, adică până la plecarea deputaţilor în vacanţă.

Între al doilea şi al treilea scenariu există un oarecare spaţiu de manevră, data alegerilor locale generale putând fi stabilită oricând pentru intervalul cuprins între finele lui iunie şi finele lui septembrie.

Acestea sunt cele trei scenarii posibile în baza cărora se pot desfăşura lucrurile în legătură cu viitoarele alegeri locale generale. Al patrulea scenariu pur şi simplu nu poate exista (din punct de vedere legal). Dacă, desigur, puterea nu ne va surprinde prin careva „inovaţii” legislative sau constituţionale.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...