[ X ]
[ X ]
Editorial5 Iulie 2018 07:00

Mişcare tactică a Partidului Democrat. Deocamdată e şah...

Partidul Democrat şi-a anunţat disponibilitatea de a interveni în legislaţia electorală. S-ar părea că e o mişcare obişnuită a celor de la putere în condiţiile în care s-a văzut clar că legislaţia electorală necesită perfecţionări, dar aceasta e doar o primă impresie. La o analiză detaliată a lucrurilor, iese în evidenţă altceva şi anume faptul că avem de a face cu o mişcare tactică inteligentă care poate schimba totalmente datele problemei în politica moldovenească.

În primul rând, prin această mişcare PD vrea să tempereze spiritele care s-au încins după invalidarea rezultatelor alegerilor primarului capitalei. Mesajul ascuns al PD pentru societate, pentru opoziţia de centru-dreapta, dar şi pentru partenerii externi este că în cele ce s-au întâmplat guvernarea nu are nici o implicare, că de vină ar fi imperfecţiunea legislaţiei, iar puterea vrea acum să elimine lacunele depistate pentru ca nimeni să nu-şi facă griji că s-a creat un precedent periculos în baza căruia ar putea fi invalidate şi rezultatele alegerilor parlamentare. Unii oficiali UE s-au referit la norma legislativă imperfectă şi acum puterea de la Chişinău transmite un mesaj clar de receptivitate europenilor. Chipurile, aţi spus ce nu e bine – noi înlăturăm. Deci, suntem în continuare deschişi pentru o relaţie de colaborare benefică şi reciproc avantajoasă.

Un alt mesaj camuflat pe care puterea vrea să-l transmită occidentalilor şi opoziţiei de centru-dreapta este: Noi suntem gata să umblăm la legislaţia electorală, iar dacă şi voi acceptaţi acest lucru, haideţi să vedem ce mai putem modifica. Probabil, e un fel de invitaţie la un potenţial târg politic, pe tarabă urmând să fie pusă principala problemă – introducerea turului doi în circumscripţiile uninominale. De ce nu ar fi aşa, dacă tot se va umbla la legislaţia electorală? Se ştie deja că existenţa unui singur tur în circumscripţiile uninominale îi avantajează în special pe socialişti, iar dreapta pro-europeană nu o dată a cerut guvernării introducerea turului doi, dacă tot nu se reuşeşte revenirea la vechiul sistem electoral. Şi europenii ar agrea un eventual tur doi în circumscripţii, iar guvernarea are acum nevoie ca de aer de detensionarea relaţiei cu UE şi, în special, de deblocarea finanţării europene a RM. De aceea, putem lesne deduce că intenţia de a modifica legislaţia electorală e un mesaj camuflat, o invitaţie la un dialog ce s-ar putea solda eventual cu un târg politic. Dacă, desigur, europenii şi opoziţia pro-europeană ar fi dispuşi să negocieze ceva cu actuala guvernare după toate câte s-au întâmplat în ultima perioadă.

De asemenea, putem deduce că pe această cale puterea transmite şi un mesaj camuflat socialiştilor. Probabil, având deschis un front de luptă cu opoziţia pro-europeană, puterea se teme de un eventual al doilea front pe care l-ar putea deschide socialiştii. În aceste condiţii, celor de la guvernare le-ar fi foarte greu să facă faţă situaţiei. De aceea, putem deduce că puterea încearcă să-i avertizeze pe socialişti că, dacă vor recurge la anumite acţiuni, va urma introducerea turului doi în circumscripţiile uninominale. Numai că, cel mai probabil, socialiştii nu au nevoie de astfel de avertismente, căci pe ei îi avantajează situaţia creată, or, atâta timp cât pro-europenii se bat între ei, şansele PSRM de a veni la putere cresc semnificativ.

Aşa sau altfel, dar e clar că anunţul PD că e gata să opereze noi modificări la legislaţia electorală nu e o simplă declaraţie. E vorba de o strategie bine gândită, care, dacă se îndreptăţesc mizele democraţilor, poate avea consecinţe semnificative asupra vieţii politice din Moldova.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Cine va deveni Primar general al mun. Chișinău?

    View Results

    Loading ... Loading ...