[ X ]
[ X ]
Exclusiv12 Aprilie 2018 11:00

Analist: Silvia Radu va avea o misiune destul de dificilă

Cunoscutul analist politic, Ion Tăbârță, susține că, decizia Primarului interimar al mun. Chișinău, Silvia Radu, de a-și înainta candidatura pentru șefia capitalei era una previzibilă și așteptată de toată lumea.

Contactat de TRIBUNA, Ion Tăbârță a declarat că, după modul cum decurge campania de PR politic a Silviei Radu, era evident că până la urmă va fi „candidatul camuflat al democraților”.

„Trebuie să recunoaștem că în ultimul timp am avut cumva un anumit suport de imagine a dnei Radu. Dacă dnei a început cumva stângaci mandatul său de primar interimar al mun. Chișinău, un mandat controversat, dacă ne referim la modul de numire în funcţie, acum vedem că totuși mai multe acțiune ale Silviei Radu deja sunt privite cumva pozitiv de către locuitori. Ei apreciază acea muncă pe care a depus-o dnei, ea face o anumită ordine în Primăria mun. Chișinău. Trebuie desigur aici de remarcat tot suportul pe care dnei îl are din partea partidului de guvernământ. Asta dacă ne referim la aspectele administrative”, a precizat analistul.

Totodată, Ion Tăbârță a menționat că, din punct de vedere politic, Silvia Radu va avea o misiune destul de dificilă.

„Știm foarte bine că Primăria capitalei este cea mai mediatizată Primărie din RM, și anume în Chișinău de regulă au primat aspectele politice în preferințele electoratului în fața celor administrative. De aceea, încercările partidului de guvernământ de a o plasa pe Silvia Radu pe electoratul de dreapta vor fi cumva puțin discutate și contestate de contracandidații săi politici. Deja am văzut unele declarații ale dnei Radu că mizează pe electoratul de dreapta în eventualitatea unui tur II. Totodată, am văzut răspunsul unor partide de dreapta, în special răspunsul PAS că ei nu vor veni cu nici un fel de susținere pentru un contracandidat care este susținut de PDM și care face jocurile acestui partid. De aceea, chiar cu anumite acțiuni pozitive ale dnei, îi va fi foarte dificil să atragă de partea sa electoratul de dreapta, chiar în primul tur”, a punctat Tăbârță.

Analistul a mai spus că, dacă cumva Silvia Radu va trece în turul II, atunci toată mașinăria democraților, o vor susține din plin și va fi îndreptată împotriva candidatului PSRM, Ion Ceban.

„Însă, misiunea dnei de a trece în turul II este una foarte și foarte dificilă, o poate ajuta faptul că electoratul de dreapta este unul dispersat. Așa și nu s-a ajuns la acel candidat comun. De fapt, noi avem un candidat comun al forțelor pro-europene de opoziție, Andrei Năstase, care este susținut de Platforma DA, PAS și PLDM, avem candidați din partea partidelor unioniste, Valeriu Munteanu și Constantin Codreanu.  Mie îmi este greu să cred că în eventualitatea unui tur II, Silvia Radu va reuși să obțină suportul întregului electorat pro-european din RM. Poate, un anumit segment al electoratului pro-european, mai moderat față de PDM, pentru a nu admite un reprezentant al PSRM în fruntea Primăriei va ieși să voteze în turul II. Însă, dacă dnei va trece în turul II, putem aștepta o rată mare de absenteism. De fapt, principala sa misiunea va fi anume turul I. Dnei îi va fi foarte greu să convingă electoratul pro-european, mai degrabă ea poate să mizeze pe suportul unionist, care mai puțin este axat pe aspectele politice, geopolitice și mai mult se interesează de treburile din mun. Chișinău, iar acele acțiuni pozitive ale dnei din ultimul timp, vor fi apreciate anume de acest tip de electorat”, a conchis Tăbârță.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid a avut cea mai bună prestație în 2019?

    View Results

    Loading ... Loading ...