[ X ]
[ X ]
Important19 Februarie 2018 06:00

(INTERVIU) Pavel Filip: 2018 va fi anul unui sprint spre dezvoltare, spre creșterea bunăstării și calității vieții cetățenilor țării noastre

Interviu cu Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip

D-le Prim-ministru, în 2017 Guvernul a trecut printr-o reformă profundă. Pe cât de necesară a fost aceasta?

Reforma Guvernului este parte dintr-un proces mai amplu de reforme pe care ni l-am asumat în domeniul administraţiei publice. Am început în 2016 cu reforma Cancelariei de Stat, prin care am pus bazele unei unităţi centrale care să coordoneze masivele transformări la care ne-am angajat ca ţară asociată la UE. Anul trecut am dus la îndeplinire reforma Guvernului, care a însemnat atât reducerea numărului de ministere de la 16 la 9, cât şi diminuarea numărului de agenţii guvernamentale prin comasare. A fost o mişcare politică riscantă, dar cu valoare de simbol şi necesară pentru eficientizarea administraţiei publice centrale. Vom continua cu reforma administrativ-teritorială, care se află în proces de pregătire.

Scopul este unul clar: mai multă eficienţă în funcţionarea instituţiilor şi oferirea de servicii publice mai bune pentru cetăţeni. Cum am mai spus, se poate oferi mai mult cu mai puţine resurse. În plus, în elaborarea şi implementarea acestei reforme ne-am bazat pe studii şi recomandări venite de la experţi şi instituţii europene. Consider această reformă nu necesară, ci esenţială pentru ca Republica Moldova să-şi poată îndeplini obiectivele de creştere economică, de dezvoltare şi de integrare europeană printr-un stat mai suplu şi mai eficient.

Sunteţi mulţumit de rezultatele reformei până la această etapă? Ce rezultate aşteptaţi pe termen mediu şi lung?

Barierele birocratice încep să dispară, procesul de elaborare şi avizare a actelor legislative este mai rapid, responsabilităţile sunt mai clare, iar factorul politic şi cel administrativ lucrează mai bine împreună într-o structură mult mai funcţională. Este ceea ce observ după aproape jumătate de an de la aprobarea reformei şi sper ca semnalele pozitive de până acum să se confirme. În plus, pentru că am dorit o schimbare de ritm prin recenta remaniere guvernamentală, mizând mai puţin pe oameni politici şi mai mult pe specialişti, pe tehnocraţi, sper să vedem şi mai rapid beneficiile acestei reorganizări instituţionale.

Am toate motivele să cred că performanţa administrativă, începând cu Guvernul şi terminând cu autorităţile locale, poate fi mult mai bună, mai apropiată de ceea ce vedem în ţările UE. Cu o administraţie publică mai bine pregătită, mai bine stimulată şi cu responsabilităţi mai clare putem păşi mai uşor către ceea ce ne dorim să fim ca ţară. Orele irosite la cozi la ghişee se pot foarte bine transforma în ore petrecute alături de familie şi prieteni.

Cât se va economisi din banul public de pe urma reformei?

Aş vrea să remarcaţi, în primul rând, valoarea simbolică a reformei. Nu le-am cerut altora să facă primul pas, ne-am asumat noi această responsabilitate. Dacă se poate activa mai bine cu mai puţini funcţionari, cu mai puţine niveluri de conducere, în Guvern, atunci se poate peste tot.

Accentul nu trebuie pus pe economie financiară, pentru că noi nu suntem adepţii austerităţii de dragul austerităţii. Când reduci ceva, trebuie să o faci cu cap, pentru că altfel consecinţele sunt extrem de negative. Noi, prin reformă, propunem un Guvern mai suplu, mai eficient şi mai profesionist. Va fi mai puţină birocraţie şi mai multă expertiză şi, pentru că vrem să-i ţinem alături de noi pe cei mai buni profesionişti, salariile celor care rămân în Guvern vor creşte din economiile care se fac pe baza celor care pleacă. Eficientizarea activităţii Executivului este pe primul loc, pentru că aici se gândeşte cum va arăta Moldova de mâine.

În general, cum a fost anul 2017 pentru Guvern? Ce a mers bine şi unde s-au înregistrat restanţe?

2017 a fost un an pe plus pentru Guvern şi pentru Republica Moldova. Am crescut pensiile şi salariile şi am văzut investitori serioşi venind în Moldova şi creând mii de locuri de muncă. Avem o creştere economică de peste 3,8%, venituri bugetare în creştere, investiţiile sunt şi ele pe plus. Mai mult, am continuat în ritm accelerat implementarea reformelor prin reducerea numărului de acte permisive pentru întreprinzători, prin stabilizarea sectorului bancar, prin reforma pensiilor, a Codului Muncii, a legislaţiei anti-corupţie sau a sistemului de educaţie. I-am avut alături pe partenerii noştri din UE şi SUA, cărora le-am câştigat încrederea şi care au văzut că au în faţa un Guvern decis.

Ca întotdeauna, mi-aş fi dorit să facem mai mult pentru a atrage mai multe investiţii şi pentru a crea mai multe locuri de muncă. În general – şi acest lucru rămâne o prioritate pentru 2018 – trebuie să vedem cum transferăm mai rapid beneficiile creşterii economice în buzunarele cetăţenilor noştri – creşterea puterii de cumpărare a oamenilor mă preocupă cel mai tare. Mi-aş fi dorit mai multe acţiuni pentru a-i face pe moldovenii din Diasporă să se întoarcă acasă.

Independenţa energetică a ţării este una din marile noastre probleme şi aici lucrăm pentru interconectările la sistemul european şi sper să fim cât mai repede în situaţia de a lăsa în urmă vulnerabilităţile care au fost exploatate geopolitic.

Cum aţi califica relaţia cu Parlamentul în 2017?

Relaţia cu majoritatea parlamentară şi conducerea Parlamentului a fost una excelentă şi am reuşit împreună să trecem proiecte importante pentru viitorul european al Republicii Moldova. Nu pot decât să le mulţumesc colegilor din Legislativ pentru felul în care au înţeles că, pentru a reuşi, trebuie să fim uniţi, serioşi şi centraţi pe rezultate. Am toată încrederea că la fel va fi şi în 2018, când ne bazăm pe Parlament pentru un nou val de reforme care să schimbe în bine faţa democraţiei şi a economiei noastre.

În ce măsură au fost prezente ingerinţele politice în activitatea Executivului în 2017?

Spre regret, Preşedintele a încercat de multe ori să ne pună beţe în roate, uitând ce spune Constituţia în privinţa faptului că suntem o republică parlamentară. Curtea Constituţională a intervenit în mod firesc şi l-a pus la punct. Totuşi, am pierdut multă energie politică în astfel de dispute, pentru că se vede atunci când un important actor constituţional sabotează activitatea Executivului. În ciuda atitudinii domnului Dodon am rezistat şi ne-am văzut de treabă, iar rezultatele demonstrează, că 2017 a trecut cu folos pentru cetăţeni. În 2018 mi-aş dori mai multă înţelepciune şi mai multă unitate la vârful statului.

Cum credeţi ca va fi anul 2018 pentru Guvern şi pentru Moldova, în general? Ce planuri de viitor aveţi?

2018 va fi anul unui sprint spre dezvoltare, spre creşterea bunăstării şi calităţii vieţii cetăţenilor ţării noastre, începând cu cei care au veniturile cele mai mici. Vreau şi mai mult progres în relaţia cu UE, vreau să depăşim aşteptările în implementarea agendei de reforme. În plus, ţin să consolidăm creşterea economică de peste 3,8% şi să o transformăm în mai multe investiţii publice. Vom continua eforturile de reformă a statului şi mi-aş dori ca alte nume mari de companii multinaţionale să aleagă Moldova pentru a deschide noi fabrici şi centre de servicii. Îmi doresc ca ţara noastră să devină şi mai atractivă pentru investiţiile în domeniul IT şi m-aş bucura să văd noi progrese în acest sens. În plan politic vor fi alegeri parlamentare şi, cel mai important este ca direcţia europeană a ţării să nu fie pusă sub semnul îndoielii – coalizarea forţelor pro-europene şi blocarea accesului la putere al socialiştilor Preşedintelui Dodon sunt o condiţie esenţială pentru ca Republica Moldova să rămână parte din Europa.

Almanah Politic 2017

Sondaj

  • Cât credeți că va dura noua coaliție de guvernare?

    View Results

    Loading ... Loading ...