[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important16 Februarie 2018 07:00

(INTERVIU) Elena Grițco: PN va fi implicat direct în colectarea semnăturilor cetățenilor

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, vicepreședinta „Partidului Nostru”, Elena Grițco, consilier municipal de Bălți, a vorbit despre alegerile anticipate din capitala de nord, vizitele la Bruxelles, dar și despre referendumul legislativ de abrogare a sistemului electoral mixt.

T.: Dna Grițco, Renato Usatâi a anunțat că va demisiona din funcţia de Primar de Bălţi. Credeţi că vor fi organizate alegeri anticipate sau municipiul Bălţi va fi condus de un Primar interimar până în 2019?

E.G.: În conformitate cu decizia Comisiei Electorale Centrale, alegerile noi pot fi desfășurate de două ori pe an. Respectiv, dacă vorbim despre mun. Bălți și decizia Primarului Renato Usatâi de a demisiona, atunci, pe data de 20 mai 2018 în mun. Bălți se vor desfășura alegeri, unde locuitorii municipiului își vor alege edilul.

T.: A decis deja final PN ce candidat la funcţia de Primar de Bălţi va avea, dacă vor fi alegeri anticipate? Dvs., personal, aţi fi tentată să candidaţi?

E.G.: La data de 12 februarie curent, în cadrul emisiunii Politica de la postul de televiziune TV8, Renato Usatâi a menționat că Nicolai Grigorișin va fi candidatul din partea „Partidului Nostru” la funcția de primar al mun. Bălți. Colegul meu, domnul Grigorișin are toate abilitățile pentru a conduce eficient orașul. Mai mult ca atât, acesta astăzi exercită funcția de primar interimar al mun. Bălți.

Eu personal voi rămâne consilier, în Consiliul Municipal Bălți pentru a munci în continuare întru bunăstarea bălțenilor și a municipiului.

T.: În ultima perioadă mergeţi des la Bruxelles și aveți și mai multe întrevederi cu oficiali europeni. Care este scopul şi ce se discută acolo?

E.G.: Delegația „Partidului Nostru” a mers la Strasbourg și a informat membrii Adunării Parlamentare a Consiliul Europei  despre represiunile politice și toți deținuții politici din Moldova. În acest sens, am avut întrevederi cu reprezentanții Congresului Autorităților Locale și Regionale pe lângă Consiliul Europei. Am adus la cunoștință despre represiunile politice împotriva aleșilor locali ai „Partidului Nostru”. În acest sens, am primit invitația oficială din partea congresului de a participa, pe data de 28 martie la Strasbourg, la dezbateri în cadrul sesiunii Congresului Autorităților Locale și Regionale, unde se va discuta tema represiunile aleșilor locali.

De asemenea, delegaţia „Partidului Nostru”  a avut un șir de întrevederi cu europarlamentari în perioada 5-8 februarie curent, când la Strasbourg a avut loc sesiunea plenară a Parlamentului European.  Am relatat oficialilor europeni despre persecutările aleşilor locali din partea PN şi a primarului Renato Usatâi. În special, am vorbit despre greva foamei a consilierilor municipali din Bălţi ca formă extremă de protest împotriva terorii autorităţilor centrale.

Oficialii europeni ne-au asigurat că vor veni cu o interpelare către Comisia Europeană referitor la gravele probleme cu drepturile omului, democraţie funcţională şi statul de drept în Moldova. Mai mult ca atât, Uniunea Europeană nu va tolera astfel de derapaje de la valorile europene.

Concomitent,  delegaţia „Partidului Nostru”  s-a întâlnit cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia. Am avut o discuţie pe marginea mai multor subiecte, în special în privinţa „sistemului mixt al binomului Plahotniuc-Dodon şi cum autorii acestei schimbări a legislaţiei naţionale, folosesc legislaţia pentru a-l bloca a treia oară pe Renato Usatâi, primarul de Bălţi şi liderul „Partidului Nostru” de a participa în alegerile parlamentare”.

În acest sens, reprezentanţii Comisiei de la Veneţia şi-au exprimat îngrijorarea privind atitudinea autorităților de la Chișinău sub aspectul ignorării recomandărilor Comisiei referitor la sistemul electoral mixt. De asemenea, un grup de experți sunt  în proces de elaborare a raportului privind implementarea recomandărilor partenerilor externi referitor la anularea sistemul mixt în Republica Moldova.

T.: PN este unul dintre partidele care susține organizarea referendumului legislativ de abrogare a sistemului electoral mixt. Vă veți implica și direct în colectarea de semnături, dacă CEC va accepta înregistrarea grupului de inițiativă? Veți iniţia și vreo campanie în acest sens?

E.G.: La data de 11 februarie curent,  „Partidul Nostru” a participat în mod repetat la şedinţa de constituire a grupului de iniţiativă privind organizarea unui referendum de anulare a sistemului electoral mixt al alegerilor, și faptul că la această şedinţă s-au adunat sute de oameni, aceasta reprezintă manifestarea mişcării de rezistenţă împotriva acţiunilor ilegale pe care astăzi le aplică regimul de guvernare al lui Vladimir Plahotniuc. În cadrul acestei ședințe am declarat, că „Partidul Nostru” va fi implicat direct în colectarea semnăturilor de la cetățenii Republicii Moldova pentru a demonstra, că țara este împotriva sistemului mixt.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...