[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important10 Februarie 2018 14:00

(INTERVIU) Vladimir Țurcan: Vom avea rezultatul care ne va permite să venim la guvernare

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Vladimir Țurcan a vorbit despre declarațiile de unire cu România, adoptate de unele autorități locale, prioritățile pe care le va avea partidul în noua sesiune parlamentară, cum crede că vor evolua relațiile între guvernare și Președinție, pe ce rezultat mizează PSRM în alegeri, dar și despre alte aspecte importante.

IMG_7451

T.: Dle Țurcan, cum calificați declarațiile de unire cu România, adoptate de unele autorități locale?

V.Ț.: În primul rând, este vădit că aceste declarații sunt bine dirijate, inclusiv și din exterior, se simte acest lucru. Evident, aceste declarații nu sunt altceva decât o manifestare a separatismului, acțiuni care sunt anti-constituționale și îndreptate asupra securității statului, independenței și, cel mai important, integrității statului.

T.: Ce șanse sunt la modul practic ca Parlamentul să adopte declarația propusă de PSRM și care se referă la declarațiile de unire cu România adoptate de unii aleși locali?

V.Ț.: Noi, Fracțiunea PSRM, am elaborat, și am înaintat acest proiect de hotărâre al Parlamentului și textul declarației respective, care condamnă aceste acțiuni unioniste și ne adresăm la toate autoritățile de stat pentru ca să nu fie pur și simplu condamnate aceste acțiuni, dar să fie luate măsuri conform legislației în vigoare. Considerăm că aceste acțiuni sunt îndreptate contra intereselor poporului R.M. și statului R.M. Care poate fi rezultatul? Noi suntem siguri că trebuie să fie rezultat pozitiv, excepție cu fracțiunea PL care nu va vota. Această hotărâre și declarație va confirma că, noi, deputații considerăm că suntem Parlamentul RM, ceea ce  însemnă că suntem cei care trebuie să fim la straja intereselor statului și la straja intereselor Constituției R.M. Cei care nu vor vota această declarație și hotărâre, se află automat în lista celor care sunt împotriva statalității, Constituției și a intereselor poporului R.M.

IMG_7416

T.: Ce priorități va avea PSRM în noua sesiune parlamentară?

V.Ț.: Vom promova în continuare proiectele sociale, social-economice, chiar dacă unele din ele au fost respinse anterior. De asemenea, vom insista pe contracararea ideilor neconstituționale, cum sunt ideile de lichidare a statului RM. Vom recurge din nou la ceea ce se numește audieri parlamentare. Vom solicita chiar din primele ședințe audieri publice în ceea ce ține de tarifele la gaz, de furtul miliardului. Parlamentarii nu cunosc conținutul raportului Kroll 2. Noi vom cere în cel mai dur mod să fie prezentat acest raport în ședința în plen a Parlamentului. Lasă să fie ședință închisă – nici o problemă, dar noi trebuie să cunoaștem adevărul. Au trecut mai mult de 3 ani, dar până în prezent nu cunoaștem, totuși, cine este organizatorul acestui jaf al poporului. Cine este executorul de bază? Cine este cel care în genere a întocmit această schemă criminală? De ce organele de stat nu au oprit, dar dimpotrivă au acoperit acest furt? Unde sunt banii? De ce nu se întorc banii în țară? Și cine se face vinovat? Cine sunt beneficiarii reali ai acestui furt?

T.: Ce șanse de reușită au proiectele privind schimbarea denumirii limbii în Constituție, introducerea în Legea Supremă a integrării europene și ieșirea R.M. din CSI?

V.Ț.: Aceste inițiative sunt absolut din categoria show-urilor populiste, dar și periculoase în același timp. Cu referire la includerea în Constituție a noțiunii de integrare europeană, consider că nu poate fi inclusă în Constituție viziunea politică, ideologică a unui sau altui partid. Există articolul 75 din Constituție care prevede clar că cele mai importante probleme ale poporului trebuie să fie supuse referendumului. Alte variante pentru a pune punct acestei discuții nu sunt. Este altă întrebare dacă este cazul acum să facem acest lucru.

Noi, PSRM, nefiind la putere, am reușit să fortificăm relațiile economice cu țările CSI, în special cu Federația Rusă. De aceea, eu consider că trebuie să fim realiști și să vedem unde poate fi realizat interesul național, în primul rând cel economic. Problema în cauză ţine de competiția între programe electorale, dar și de acțiuni concrete. Este o greșeală și politică, dar și constituțională de-a da țării o direcție de dezvoltare, stabilind-o în Constituție.

Cu privire la celelalte întrebări – ieșirea RM din CSI și schimbarea denumirii limbii de stat în Constituție, de fapt acestea se corelează cu prima parte a răspunsului meu. Sunt sigur că aceste încercări de inițiative, chiar dacă vor fi incluse în ordinea de zi, vor fi respinse. Sunt pur politice și pre-electorale.

IMG_7437

T.: Cum credeți că vor evolua relațiile între guvernare și Președinție? Ar mai putea fi și alte cazuri de suspendare a Președintelui?

V.Ț.: Cu regret, în loc să fie niște relații balansate, așa cum este într-un stat civilizat, într-un stat bazat pe drept, avem o situație de conflict. Guvernarea, în loc să discute cu Președinția și să se consulte, alege să meargă la confruntare. Și Parlamentul și Președintele au fost aleşi de popor, iar asta înseamnă că forța lor în sensul juridic și politic este cam egală. Și unii, și alții au primit încrederea din partea cetățenilor. Altceva e că structura actuală politică a Parlamentului nu e cea pentru care a votat poporul. Cunoaştem foarte bine că această majoritate și coaliția nu este rezultatul votului cetățenilor. Iată de ce, consider că majoritatea Parlamentară și guvernarea trebuie să fie mai „modești”.

Să nu uite că Președintele a  fost ales de popor la sfârșitul an. 2016, a primit votul de încredere din partea poporului, deja după ce alegătorii au văzut ce face această guvernare. Ei cel puțin trebuie să se consulte și să discute, dar nu doresc, ei au mers pe calea absolut neconstituțională, care nu are precedent nici într-o țară, când Președintele poate fi înlăturat temporar. Dacă considerați că este încălcarea Constituției, atunci Constituția prevede clar care este ieșirea din acest conflict și anume articolul 89 – demiterea Președintelui.

T.: Credeți că se poate ajunge până la declanșarea procedurii de impeachment?

V.Ț.: Guvernarea înțelege foarte bine că referendumul pentru demiterea Președintelui nu o să aibă succes. Chiar și în demersul care l-a făcut Guvernul la CC, s-a menționat că au nevoie de alte mecanisme constituționale, deoarece calea referendumului este una periculoasă, în condițiile când actualmente Președintele are o susținere majoritară în societate.

IMG_7447

T.: La ce etapă este campania de colectare a semnăturilor în susţinerea republicii prezidențiale? La modul practic, cum evaluaţi șansele de reușită a idei de schimbarea a formei de guvernare?

V.Ț.: Această campanie este o necesitate, deoarece guvernarea nu vrea să conlucreze în mod normal și constituțional cu Președintele. Chiar și având aceste atribuții pe care le are, nu poate să le exercite, deoarece au găsit această cale neconstituțională de a evita opinia sa. În cazul dat unica ieșire din situație, și noi înțelegem foarte bine că este unica ieșire, este să trecem la republică prezidențială. Cel puțin pentru a extinde la maxim atribuțiile Președintelui în limitele care sunt prevăzute pentru republica prezidențială. Asta va da posibilitate ca într-adevăr să fie în țară o persoană care, având votul de încredere din partea poporului, să-și poată asuma responsabilitatea și atunci pentru oameni va fi clar cine răspunde pentru ceea ce se întâmplă. Vedem foarte bine că în țările unde este președinte puternic, cu împuterniciri corespunzătoare este mai multă regulă și mai multe succese.

T.. Care va fi ideea de bază cu care PSRM va merge în alegerile parlamentare și pe ce rezultat mizați?

V.Ț.: Noi avem cu ce să venim la oameni, avem viziuni clare ce trebuie de făcut pentru a schimba cardinal situația în țară, din punct de vedere politic și social, economic şi a restabilirii ordinii și dreptății. Noi putem să ne uităm în ochii omului deschis și direct, avem o echipă foarte puternică și consolidată, permanent suntem în contact cu oamenii. Președintele se bucură de cea mai mare încredere, dar și partidul la fel. Suntem siguri că vom avea succes în aceste alegeri, vom avea rezultatul ce ne va permite să venim la guvernare.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...