[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important30 Noiembrie 2017 07:00

(INTERVIU) Cristina Balan: Sperăm să fim evaluați în funcție de performanță, și nu de percepții 

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, vicepreședinta Partidului Democrat din Moldova (PDM), Cristina Balan a vorbit despre cum a ajuns în formațiune, în ce relații este cu Vlad Plahotniuc, cum califică poziția actuală a PDM în politica moldovenească, dacă va participa la viitoarele alegeri parlamentare, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Cum ați ajuns în PDM și cine v-a propus să deveniți vicepreședinte al formațiunii?

C.B.: Sunt alături de echipa Partidului Democrat din Moldova de mai mulți ani, am participat la elaborarea mai multor proiecte de strategie, organizare și reforme înaintate de partid. Dacă vă amintiți, anul trecut, a fost lansat un amplu proces de modernizare a PDM. Înainte de congresul PDM din decembrie 2016, mai mulți membri ai formațiunii mi-au sugerat că ar fi un pas corect și necesar să mă implic. Am avut anumite rezerve, dar până la urma, proiectele pe care le propune acum PDM îmi sunt foarte aproape și simt că pot contribui la schimbări majore în societatea noastră. Cred că de multe ori unii oameni se plâng de pe margine, dar atitudinea corectă e sa intri în arenă atunci când sunt probleme de rezolvat, nu doar să stai și să comentezi.

17903781_118165422021903_907700573596680200_n

T.: Ce ați reușit până acum din obiectivele stabilite la începutul mandatului de vicepreședinte?

C.B.: Multe. Am preluat o serie de responsabilități care vizează relațiile externe ale PDM. Am elaborat strategii de comunicare cu principalii parteneri străini și am reușit să consolidăm relațiile existente ale partidului. Mai mult, am creat parteneriate noi și încercăm să promovam cât mai eficient atât reușitele, cât și provocările cu care ne confruntăm. Voi lăsa modestia deoparte și vă voi spune că am reușit să reafirmăm parcursul european al Republicii Moldova. E o muncă de echipă, normal că în ceea ce ţine de reforme e Guvernul în prim plan, la fel și Parlamentul, însă nu trebuie subestimat sprijinul politic acordat de PDM. Am demonstrat partenerilor externi că suntem un partid căruia nu îi este frică de muncă și care știe să-și respecte angajamentele asumate. Să ne amintim în ce condiții a fost investit Guvernul Filip: criză politică, cetățeni nemulțumiți și riscul major de faliment al statului. Ce avem azi? Fonduri europene deblocate, acord cu FMI, și o imagine mult mai bună a Republicii Moldova. „Moldova Reușește” nu e doar un slogan, ci e o realitate pe care cetățenii au început să o simtă.

T.: În ce relații sunteți cu Vlad Plahotniuc?

C.B.: Sunt în relații colegiale cu domnul Plahotniuc, la fel ca toți ceilalți membri ai conducerii partidului. Dar trebuie să menționez că PDM e o echipă serioasă, disciplinată, axată pe obiective și nu un „one man show”.

19225410_127707311067714_9089824204438814508_n

T.: Cum calificați poziția actuală a PDM în politica moldovenească?

C.B.: Suntem motivați și determinați, poziția noastră nu este însă de invidiat… Pe de o parte, există o necesitate stringentă de schimbări majore în țară, de niște reforme profunde. Pe de altă parte, aceste reforme trebuie să fie resimțite, în primul rând, de oamenii care au numeroase nevoi sociale. Ei vor să simtă reformele în propria casă, la școala unde-și duc copilul sau la spitalul unde-și tratează familia.

Totodată, este foarte dificil să recapeți încrederea oamenilor… și partenerii străini se uită sceptic uneori, căci există o pasiune a opoziției de a se victimiza. Toate aceste provocările, de fond și comunicaționale, ne fac să depunem un efort dublu. Să livrăm rezultate cât mai palpabile și să demonstram că isteriile lansate de anumiți politicieni sunt nefondate. Sperăm totuși să fim evaluați în funcție de performanță, și nu de percepții.

O altă provocare pentru noi este să menținem vectorul european al țării și asta în condițiile unui mediu politic și geopolitic complicat. Suntem supuși unui război hibrid în care sunt folosite toate mijloacele posibile, inclusiv partide parlamentare, unele declarate pro-europene. Mai mult, trebuie să combatem manipulările și lobby-ul pe care îl fac unii actori politici din Moldova, prin capitalele vestice, încercând să deraieze țara de pe calea dezvoltării doar pentru a ajunge la putere cu orice scop. Puterea nu trebuie sa fie un scop un sine, trebuie sa lași mereu o moștenire, ceva care sa rămână în comunitate după tine. Altfel ai fost efemer în politică. PDM este un partid puternic, care are ambiția să facă multe pentru Moldova și, simultan, are forța să reziste tuturor celor care îl atacă ori caută să-l compromită.

T.: Veți candida într-o circumscripție uninominală sau pe listă la viitoarele alegeri parlamentare?

C.B.: Discuția despre alegeri este prematură din punctul meu de vedere. Mai avem un an până la parlamentare și ar fi neînțelept din partea noastră să fim deja cu gândul la candidaturi. Pentru noi acum este important să facem cât mai multe lucruri utile pentru cetățeni și să informăm oamenii despre aceasta. Cea mai bună pregătire pentru alegeri rămâne buna guvernare. De aici va veni, în mod natural, și stabilirea formulei electorale potrivite pentru partid. Fiecare dintre noi are locul său în PDM, iar partidul a dovedit de-a lungul timpului o capacitate remarcabilă de a înainta candidați valoroși, de a îmbina în mod eficient experiența cu tinerețea.

22089540_154175598420885_5869227655334751436_n

T.: Cum calificați șansele PDM la următoarele alegeri parlamentare?

C.B.: Cetățeanul de rând va fi cel, care va da calificări Partidului Democrat și o va face în 2018 la alegerile parlamentare. Anul 2016 a fost anul stabilizării Moldovei, acum, în 2017, înregistrăm rezultate economice și e important ca până la anul, în noiembrie, reformele să fie ireversibile. Atunci, va conta cât de bine am muncit, cât de bine am reușit să îmbunătăţim calitatea vieții cetățeanului. Atunci el ne va da şi o notă pentru reformele pe care le-am făcut și care i-au adus salarii mai mari, o medicină mai bună, o șansă în plus să rămână să muncească acasă și o țară în care copii să aibă viitor. Spun asta ca mama – e important ca familiile noastre să aibă condiții de trai decent și oportunități în Moldova, și nu afară.

Pe scurt, în consecință, vreau să vă spun că am încredere într-un rezultat bun la alegerile parlamentare din anul viitor, dar avem încă mult de muncit.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...