[ X ]
[ X ]
Exclusiv13 Noiembrie 2017 07:00

Deputat despre cum vor evolua în continuare relaţiile dintre oficialii europeni şi puterea de la Chişinău

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul liberal-democrat, Vadim Pistrinciuc a fost întrebat: Din discuţiile cu oficialii europeni, care credeţi că va fi în continuare relaţia acestora cu oficialii de la Chişinău?

„Eu nu sunt specialist în relații externe. Și nici adeptul teoriei că totul depinde de un singur lucru, așa cum abordează simplist guvernarea: „avem problemă cu UE din cauza opoziției. Iată dacă nu ei, apoi noi…am răsturna munți”. Nu e așa. Europa, instituțiile europene, pot părea lente în luarea deciziilor, însă aceasta este o percepție. La nivelul tuturor instituțiilor, partidelor europene, mediilor de experți, există mecanisme foarte și foarte eficiente de evaluare a situației reale din țările de interes, inclusiv Republica Moldova. Am simțit acest lucru și când eram la guvernare. Cât de mult nu încercam să amânăm, camuflăm, o problema, eram șocat cât de repede și în ce detalii se știa la Bruxelles. Așa ca, cei de la guvernare greșesc aici”, a declarat el.

Potrivit lui, consiliați poate bine, cei de la guvernare „au luat decizii „tradiționale”, așa cum le este specific – să se războiască, în loc să analizeze complex situația în care se află Moldova și relațiile țării noastre cu UE”. „Vă dau un exemplu: Un europarlamentar, apropo din familia social-democraților (familia politică a PD), mai în glumă, mai în serios, mi-a povestit că „uite a fost un deputat de la partidul ‘sora’ (PD) din Moldova mi-a povestit despre succesele din justiție, în așa fel încât am crezut că e mai avansată decât în Germania, iar Ţările Baltice sunt codaşe…”, a menţionat Vadim Pistrinciuc.

În opinia sa, „cu cât mai mult triumfalism, cu atât mai rău pentru Moldova, pentru democrație, pentru Europa”. „Guvernarea, deși înarmată ca un portavion, se comportă extrem de naiv. Ei cred că dacă eu sau altcineva din opoziție începe să-i laude, evaluările Bruxellului vor fi altele? Nu. Vă spun eu – în UE o să ne coboare la nivelul democrației din Turkmenistan, Tajikistan – doar acolo opoziția laudă guvernarea. Nu e glumă și nici comparație. Acesta va fi efectul dacă va fi păstrata actuala linie de raportare cu UE a guvernării”, a mai declarat el.

Notă: Varianta integrală a interviului poate fi accesată aici.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce așteptări aveți de la Președintele RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...