[ X ]
[ X ]
Important9 Noiembrie 2017 07:00

(INTERVIU) Victor Ciobanu: Ar trebui să apară ceva nou care ar insufla încredere cetățenilor

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul analist politic, Victor Ciobanu a vorbit despre mişcările ce s-au făcut la cârma Primăriei capitalei în această săptămână, ce şanse sunt ca referendumul din 19 noiembrie să aibă loc sau ce şanse sunt ca rezultatele sale să nu fie validate, despre modul de delimitare a circumscripţiilor electorale, ideea că opoziţia trebuie să boicoteze următoarele alegeri parlamentare, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Cum apreciaţi mişcările ce s-au făcut la cârma Primăriei capitalei în această săptămână? Mă refer la numirea unor noi viceprimari şi la desemnarea altui primar interimar.

V.C.: Absolut previzibile. Era clar din start că PD, care niciodată n-a avut în capitală rezultate ce depășesc marja de eroare, va dori să păstreze controlul primăriei pe care l-a obținut după înscăunarea lui Grozavu trecut prin procedura de arest. Pe de altă parte, e o sfidare totală a normelor democratice – un interimar cu dosar numește alt interimar care nu a participat la alegeri în general. E rezultatul creației legislative actuale. O intrare prin ușa din spate – precedent periculos care ar putea fi extins în viitor.

T.: Au vreo legătură aceste schimbări cu preconizatul referendum de demitere a Primarului capitalei?

V.C.: Și da, și nu. Referendumul pare a fi o parte a unui deal între Dodon și Plahotniuc, care inițial a promis primăria socialiștilor, iar mai apoi, după cum îi este obiceiul, s-a răzgândit. Prea apetisantă e primăria capitalei ca s-o dai de pomană.

T.: Apropo, ce şanse sunt ca referendumul din 19 noiembrie să aibă loc sau mai bine-zis ce şanse sunt ca rezultatele sale să nu fie validate?

V.C.: Cred că puține șanse, având în vedere interesul PD să păstreze controlul asupra primăriei, dar și neparticiparea partidelor de opoziție care s-au prins în acest scenariu fake.

T.: Pe cât de corectă vi se pare decizia unor partide de a boicota referendumul? Or, dacă el nu va avea loc, nu e exclus ca Primăria să fie condusă din umbră încă un an şi jumătate de PD.

V.C.: Nu-mi pare corectă din mai multe considerente. La general – administrarea liberală din ultimii ani a capitalei e un fiasco monumental. Nu văd de ce nu ar trebui de participat la demiterea unui primar incompetent, impotent și corupt, cu un vagon de dosare. Ca să nu te asociezi cu socialiștii? Păi, asta-i din domeniul comunicării, și nu a fondului problemei. Cred că se putea explica acest lucru. Și la o adică, cu ce e mai bună asocierea cu PD, care e autorul acestui scenariu și tot boicotează referendumul?

Sub aspect politic – cred că au ratat o oportunitate colosală care li s-a oferit. Or, un partid oricând trebuie să fie gata să participe la alegeri. Iar capitala niciodată nu a fost câștigată de candidații de stânga. Postul de primar general al Chișinăului e un capital politic cu o pondere foarte mare și care pur și simplu a fost ratat din lipsă de analiză mai profundă decât în două mutări.

Acum se va păstra controlul PD asupra capitalei. Ce a câștigat opoziția? Nimic!

T.: Să trecem la politica de nivel republican. Ce impresie aveţi şi ce concluzii putem face despre modul de delimitare a circumscripţiilor electorale?

V.C.: S-a scris și s-a vorbit mult la acest subiect și nu cred că aș putea să mai adaog ceva nou. Cert este că teritoriul a fost ciopârțit în circumscripții reieșind din estimarea rezultatelor așteptate. Am zis anterior că acest sistem este o greblă pe care vom călca, iar problemele adevărate abia apar. În final, vom renunța la făcătura asta de mixt.

T.: Credeţi că regulile de joc pentru următoarele alegeri au fost stabilite deja sau vor mai urma „surprize”? Gen introducerea turului doi în circumscripţii uninominale sau altceva.

V.C.: Cred că deja nu va mai apare turul doi. De ce? Pentru că Plahotniuc nu are nevoie de acesta. E omul care operează în categorii de înțelegeri (de culise, obscure), și nu de reguli clare și transparente. Și așa au sărit calul prin votarea sistemului mixt, iar efectele nu s-au lăsat mult așteptate. Ar fi încă o sfidare a europenilor de care nu are nevoie acum. El crede că are rezultatul asigurat și așa.

T.: În opinia Dvs., ce ar trebui să întreprindă în continuare opoziţia din Moldova, luând în calcul ultimele schimbări ale situaţiei politice?

V.C.: Ar trebui într-un fel să se reinventeze. Vorbeam anterior că e în criză de idei și practic a epuizat posibilitățile de fortificare a rezultatelor. Sondajele confirmă acest fapt – opoziția nu crește. De aici și concluzia că ar trebui să inventeze ceva mai neordinar decât declarațiile și conferințele de presă de serviciu. Ultimele proteste tot au demonstrat că oamenii au obosit și nu mai cred în ele. Deci, ar trebui să apară ceva nou care ar insufla încredere cetățenilor.

T.: Ce părere aveţi despre ideea că opoziţia trebuie să boicoteze următoarele alegeri parlamentare?

V.C.: Aparent e o inițiativă care arată frumos și moral. Totuși, sub aspect operațional nu cred că e posibil să fie atât de amplă, încât să lipsească de legitimitate alegerile. Exact ca și la votarea sistemului mixt, vor participa cu siguranță PD, PSRM și PPEM. Ca și vreo duzină de partiduțe fără șanse. Ceea ce va demonstra în exterior ca o participare largă și activă. De aceea nu cred că alegerile pot fi torpilate prin boicot. Ar fi bine ca opoziția să aibă deja un algoritm pus la punct de participare la alegeri, chiar dacă acesta nu va fi făcut public. E o chestie de maturitate politică. Nu mai are dreptul să rateze așa cum a făcut-o în capitală. S-ar putea să nu i se mai ofere șanse…

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Care partid acționează cel mai bine în calitate de forță de opoziție?

    View Results

    Loading ... Loading ...