[ X ]
[ X ]
Important21 August 2017 13:00

Preşedinta CEC: Elaborarea programelor de instruire pentru viitorii funcționari electorali a demarat deja

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu a fost întrebată: Vor fi organizate școlarizări suplimentare pentru funcționarii electorali în legătură cu schimbarea sistemului electoral?

„Obligatoriu, deoarece pentru creșterea eficienței procesului electoral este nevoie de oficiali electorali instruiți din punct de vedere profesional. Personalul pregătit și înalt calificat mărește substanțial atât gradul de transparență, cât și încrederea populației față de procesul electoral, astfel fiind încurajată și participarea activă la vot a cetățenilor. Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pe lângă CEC, responsabil de școlarizarea tuturor subiecților electorali, a demarat deja elaborarea programelor de instruire pentru viitorii funcționari electorali ce vor fi antrenați în pregătirea și desfășurarea alegerilor parlamentare. Este indispensabil ca acești funcționari electorali să aibă abilități și cunoștințe necesare pentru a face față responsabilităților complexe ce le vor fi încredințate”, a declarat ea.

Întrebată dacă se preconizează ședințe de lucru cu reprezentanții partidelor pentru a-i informa cu privire la regulile de joc în cadrul noului sistem electoral, Alina Russu a răspuns: „Cum am menționat nu o singură dată, Comisia Electorală Centrală este o instituție deschisă și transparentă care are misiunea de a asigura condiții optime pentru ca toţi cetăţenii Republicii Moldova să-şi poată exercita nestingherit dreptul la vot, în condițiile legii, precum și dreptul de a fi aleși. Prin urmare, pentru CEC reprezintă o prioritate organizarea activităților menite să îmbunătățească comunicarea cu toți subiecții implicați în procesul electoral, inclusiv cu partidele politice. În perioada următoare, ne-am propus să desfășurăm mai multe activități precum: mese rotunde, discuții neformale, campanii de informare etc.”.

Notă: Varianta integrală a interviului poate fi accesată aici.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...