[ X ]
Editorial14 Iunie 2017 07:00

Soluţia cea mai bună în disputa privind sistemul electoral

Toată lumea e în aşteptare – în două zile Comisia de la Veneţia îşi va da verdictul vizavi de preconizata modificare a sistemului electoral. Iar Moldova, în aşteptarea acestui verdict, este ca un butoi cu pulbere, gata să sară în aer în orice moment. Şi motive pentru aceasta sunt mai multe. În context, face de amintit de acea scurgere de informaţii, potrivit căreia avizul Comisiei ar fi deja gata şi că acesta e unul nefavorabil modificării sistemului electoral, deoarece onorata instanţă internaţională ar considera inoportună o atare modificare de legislaţie. Reacţiile Preşedintelui Dodon şi Speakerului Candu la această informaţie neoficială doar au turnat gaz pe foc, ambii sugerând că avizul e doar o recomandare în rest e treaba fiecărei ţări de a-şi decide în mod suveran sistemul electoral. Spiritele s-au încins şi mai mult când, pe 11 iunie, în ţară au avut loc atât acţiuni ale celor ce sunt împotriva preconizatei modificări a sistemului electoral, cât şi acţiuni în susţinerea modificării sistemului electoral. Şi acestea nu au putut fi calmate nici măcar de mesajul lui Vlad Plahotniuc care a spus că autorităţile vor căuta soluţii pentru ca, în procesul de modificare a sistemului electoral, să fie luate în calcul recomandările Comisiei de la Veneţia. Într-un cuvânt, situaţia e de aşa natură că nici un scenariu nu poate fi exclus.

Totuşi, cât nu ar părea de straniu, există o soluţie ce ar putea împăca toate părţile antrenate în această dispută – drept bază să fie luată decizia de trecere la sistemul electoral mixt, iar ca şi compromis politic larg acesta să fie implementat începând cu alegerile parlamentare ordinare din 2022. Adică, următoarele alegeri parlamentare să aibă loc în baza actualului sistem electoral. Astfel, PD şi PSRM ar putea spune că, deşi cu greu, au obţinut totuşi dreptul ca oamenii să-şi aleagă direct măcar jumătate din deputaţi, iar opoziţia ar putea spune că a reuşit să combată punerea în aplicare a unui mecanism ce ar fi permis actualei puteri să se menţină la guvernare.

Cineva ar putea spune că miza e prea mare pentru ca cei ce promovează modificarea sistemului electoral să cedeze. Aşa este, dar în acest caz, pe lângă eventualele avantaje, trebuie luate în calcul şi eventualele pericole la care este supusă guvernarea. Or, neglijarea avizului Comisiei de la Veneţia (dacă acesta va fi negativ) nu doar că ar putea da un impuls mişcării protestatare, ci şi conduce la izolarea internaţională a Republicii Moldova, la blocarea finanţării externe a ţării. Iar o eventuală blocare a finanţării ar însemna şi crearea de condiţii optime pentru debarcarea actualei puteri de la guvernare. Or, anume acest lucru puterea actuală doreşte să-l evite prin modificarea sistemului electoral. De aceea, cei ce pledează pentru modificarea sistemului electoral trebuie să cugete bine şi să încerce să vadă şi cea de-a doua parte a medaliei, care deloc nu-i avantajează.

Privite din acest punct de vedere lucrurile, deloc nu pare lipsită de sens propunerea de compromis formulată mai sus – modificarea sistemului electoral, dar cu începerea aplicării lui după următoarele alegeri parlamentare. Or, aceasta ar permite promotorilor sistemului electoral să iasă cu faţa curată dintr-o situaţie destul de complicată. În caz contrar, riscă să piardă multe, dacă nu chiar totul.

Igor Volniţchi

Sondaj

  • Ce partid a avut cea mai bună prestație în 2019?

    View Results

    Loading ... Loading ...