[ X ]
[ X ]
Important20 Mai 2017 14:00

(INTERVIU) Vladimir Voronin: Reformă peste reformă - asta e bucuria nebunilor și nici un fel de rezultat pentru cetățeni și țară

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), a vorbit despre şansele ca sistemul electoral să fie modificat, care va fi avizul Comisiei de la Veneţia, reforma Guvernului, prin ce se explică faptul că la protestele împotriva puterii participă un număr nu chiar mare de cetăţeni, referendumul pentru demiterea Primarului general, Dorin Chirtoacă, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle Voronin, ce şanse credeţi că sunt ca sistemul electoral să fie modificat, acum când avem deja adoptate în prima lectură două proiecte la această temă? Care din aceste proiecte credeţi că are şanse de reuşită mai mari?

V.V.: Nu trebuie nici un proiect votat. Inițiativele de a modifica Codul Electoral nu sunt necesare. Ele au doar un singur rol și anume pentru cei care le-au propus, ca să facă tot posibilul să se mențină mai departe la guvernare.

Conform legii actuale, au fost petrecute mai multe alegeri atât ordinare, cât și anticipate. Da s-au dovedit unele neajunsuri, dar ele țin de orice sistem. Chiar și dacă trec aceste inițiative ale lor, tot una aceste neajunsuri vor rămânea în vigoare. Eu vorbesc despre două momente cele mai importante: falsificarea listelor alegătorilor și a însuși alegerilor, dar și coruperea alegătorilor. Aceste lucruri trebuie înlăturate și trebuie de gândit cum. Sunt măsuri care pot fi implementate și ulterior petrecute aceste alegeri în mod civilizat, democrat și cinstit. Noi orice modificare am face, nu vom înlătura aceste impedimente, va rămâne una și aceeaşi. De aceea, noi nu considerăm necesare aceste noi proiecte, nu considerăm necesare aceste legi. Trebuie de schimbat nu legislația, ci guvernarea și atunci va fi regulă și la alegeri, și în țară, și pe toate dimensiunile.

_BAA8172

T.: Care, în opinia Dvs., credeţi că va fi avizul Comisiei de la Veneţia? În genere, pe cât de important vi se pare acest aviz? Se va ţine cont de el dacă nu va conveni celor ce vor  modificarea sistemului electoral?

V.V.: A fost deja aviz la această temă și în 2011, și în 2013. Nu a fost pozitiv și  oricum a fost votat. Și noi în 2013, împreună cu liberal-democrații, am votat modificarea legii, pentru ca pe urmă să o anulăm. Așa atunci a fost conjunctura politică. Erau prea obraznici, de fapt cum sunt și acum democrații și trebuia să le oprim într-un fel calea. Cât privește avizul Comisiei de la Veneția, dacă ei sunt consecvenți, dacă ei o să citească ceea ce au scris câțiva ani în urmă, clar lucru că nu o să fie în favoarea acestora care au înaintat proiectele acestor legi. Ceea ce spuneți dvs. că vor lua în calcul sau nu, Comisia de la Veneția în final nu poate interzice ca organele superioare ale unui stat să nu elaboreze sau să elaboreze unele sau alte legi. Aici depinde deja de situația, atitudinea celor cărora le aparține votul în aceste organe legislative. După cum se creează la noi aceste majorități coruptibile în Parlament, nu este exclus că ei pot să voteze. Cel mai concret poate şi votată legea despre sistemul mixt.

T.: Există opinia că reforma Guvernului, care a fost ţinută pe raft un an de zile, a fost propusă acum pentru a sustrage atenţia opiniei publice de la modificarea sistemului electoral. Dvs. vedeţi vreo legătură în acest sens?

V.V.: Da, legătură directă și nu doar cu cazul acesta. Câte deja diferite inițiative au fost propuse după ce s-a descoperit furtul miliardului? O sumedenie, pentru ca oamenii să uite de miliard, să-i atragă într-o parte, să-i zăpăcească cu alte propuneri și idei. Cu aceasta propunere e tot așa. În grabă s-a format această majoritate distructivă în Parlament și multe alte lucruri care se propun de guvernanți pentru ca oameni să uite de nevoile pe care le au în viața de zi cu zi, de problemele țării care trebuiesc urgent rezolvate. Astăzi, se aruncă în societate diferite propuneri prin care sunt atrași în discuții parlamentari și guvernanții, organele locale, toată societatea. Toți numai cu aceste demagogii, versiuni se ocupă, mai mult cu nimic.

_BAA8168

T.: În genere, ce părere aveţi despre reforma Guvernului? O va susţine fracţiunea PCRM?

V.V.: Eu am declarat că reforma este foarte necesară, dacă ne conducem după obiectivele cantitative. Însă, dacă trecem la concret și obiectivele cantitative nu o să treacă în obiective calitative, adică o să se schimbe doar plăcuța ministerului și mai mult nimic, dacă însuși toată componența acelui sau altui minister nu o să fie aduse la normele respective și nu o să fie făcută atestarea funcționarilor care trebuie să activeze pe urmă în cadrul acestor ministere, o să fie poate și mai urât decât cum este acum. Rolul ministerelor astăzi practic nu contează în societate, nici un minister nu-și onorează pe deplin obligațiunile care îi revin și ce trebuie să facă. Dacă o să participăm toți activ la această reconstrucție a guvernării, noi o să susținem și prin vot , dar dacă va fi iarăși făcut așa cum se face la noi, adică peste noapte se aruncă în Parlament, o să fie multe întrebări. Însă, principalul nu o să dea rezultate.

T.: În opinia Dvs., ar trebui să-şi prezinte Premierul Filip demisia, dat fiind faptul că această reformă afectează cam jumătate din structura Guvernului?

V.V.: Dacă se lichidează mai mult de jumătate din ministere, conform legii, este obligatorie demisia Guvernului, dar mie îmi pare că ei nu ajung la jumătate. Ei special s-au oprit la 8, dar nu la 9 ministere. Demisia conducerii Guvernului putea să aibă loc și mai demult, doar că trebuie de gândit mai departe cu cine vor fi înlocuite aceste persoane. O să vedem cu ce o să se termine însuși reconstrucția noii componențe a Guvernului. De exemplu, pe mine mă interesează de ce tocmai trei viceprim-miniștri. Postul de viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, eu când eram Președinte l-am inițiat pentru a subliniat rolul MAEIE ca coordonator în problemele integrării UE. Atunci da, se realiza această cerință, dar acum nu văd această coordonare. De asta se ocupă cine vrea numai nu acest minister. De aceea, nu văd necesitatea ca ministrul să poarte și titlul de viceprim-ministru. Și mai sunt şi alte propuneri.

Cât privește ministerele, mi-e greu acum să vă dau un răspuns, încă nu am intrat în analiză, nici nu a fost făcut public un proiect în acest sens.

În principiu, necesitatea restructurării conducerii Guvernului RM este foarte strictă și urgentă, dar dacă va fi modificat doar pe hârtie și dacă nu o să fie persoane competente, atunci rezultat nu va fi. În genere, nu știu cât de fideli, consecvenți vor fi democrații faţă de declaraţia lor că funcțiile nu vor fi partajate politic. Aș vrea să cred, dar nu sînt optimist.

_BAA8180

T.: Dvs. aveţi o bogată experienţă politică şi, probabil, mai bine ca oricine aţi putea să-mi răspundeţi la această întrebare. Prin ce se explică faptul că la protestele împotriva puterii participă un număr nu chiar mare de cetăţeni?

V.V.: Organizarea protestelor este o problemă foarte, foarte complicată și dificilă. Pentru a organiza proteste de amploare, mai serioase, la care să participe zeci sau poate sute de mii de cetățeni, trebuie un pretext, trebuie o lozincă clară care să-i unească pe toţi și trebuiesc persoane/organizatori care au autoritate și au dreptul să cheme oamenii la proteste. Printre altele am fost și noi invitați să ne alipim la aceste proteste. Și eu i-am întrebat pe colegii mei: Bun, de exemplu, participăm, dar cum o să privească lumea la noi, văzându-ne alături de Maia Sandu, Andrei Năstase și alții?!

T.: Totuși, în prima zi de protest i-am văzut și pe câțiva deputați PCRM în fața Parlamentului?

V.V.: Nu aceşti doi deputaţi au fost la protest, ci au ieșit să informeze cetățenii ce se petrece în Parlament. Au fost delegați de fracțiunea noastră să facă publică poziţia noastră față de acele proiecte care erau propuse pentru a fi votate. Mai mult nimic. De aceea, noi nu credem în sinceritatea celor care cheamă astăzi la aceste proteste, nu vedem din partea lor constructivism. Cred că astfel de atitudine au și alți cetățeni. Aceste proteste nu o să ia amploare. Nu mai puțin contează și cheltuielile pe care le suportă organizatorii acestor proteste. Ca să aduci cu autobuzele oameni din toate raioanele Moldovei nu este atât de ieftin și simplu. Sunt și alte momente care nu dau posibilitate ca să fie organizate proteste cu mare amploare.

_BAA8177

T.: Când eraţi la putere, PCRM a revizuit reforma administraţiei publice locale şi cea administrativ-teritorială, promovate de Alianţa pentru Democraţie şi Reforme. Actuala putere vrea din nou să facă reforme în aceste domenii. Ce poziţie veţi ocupa?

V.V.: Categoric împotrivă. Cea mai normală s-a dovedit a fi în toți anii, cea mai efectivă și calitativă, necesară și apropiată de cetăţeni administrație este anume cea raională. Devizul și lozinca cea mai importantă constă în aceea ca guvernarea să fie cât mai aproape de om, la distanţa unei mâini întinse. Să nu traverseze omul 40-60 de km din satul lui până la centrul raional pentru un bilețel, pentru un document sau o consultație. Dacă vor merge din nou la reformare, va fi foarte mare nemulțumirea. Eu săptămâna asta m-am întâlnit cu echipa noastră din Cantemir și le-am pus aceeaşi întrebare – ei sunt categoric împotrivă. Încă acest sistem nu este dus până la capăt, încă aici nu este făcută regulă. Reformă peste reformă – asta e bucuria nebunilor și nici un fel de rezultat pentru cetățeni și țară.

T.: Credeţi că lichidarea actualei structuri administrativ-teritoriale ar putea scoate oamenii în stradă, aşa cum afirmă unele voci?

V.V.: Da de ce nu? Poate să fie un pretext mai serios decât acesta care acum îl înaintează partidele de dreapta. Oamenii s-au săturat de atâtea reforme și schimbări, inclusiv și în teritoriu. Aceasta reformează foarte multe structuri. Un număr mare de cetățeni rămân fără lucru şi, în primul rînd, oameni care astăzi sunt angajați în serviciile raionale de toate nivelurile.

T.: A început colectarea semnăturilor pentru referendumului de demitere a lui Dorin Chirtoacă. Ce poziţie va avea PCRM faţă de acest referendum?

V.V.: Noi nu l-am votat pe acest individ. Asta e pe conştiinţa chișinăuienilor. Eu înțeleg că omul poate să calce o dată pe greblă, dar când calcă pe greblă de trei ori deja o face conștient. Această persoană nu are nici o capacitate, nici pe o dimensiune. Nu suntem noi toți universali, nu suntem rupți din soare, dar ceva-ceva în unele sau altele probleme cunoaştem. Mai ales cel care ocupă acest post trebuie să se descurce, trebuie să înțeleagă, trebuie să conștientizeze multe. Orașul e deteriorat completamente, e distrusă perspectiva orașului, nimicită perspectiva arhitecturală a acestui oraș. Nu știu cum și în ce perspectivă pe urmă o să i se poată redresa valoarea, o să se poată să se dea o față frumoasă a Chișinăului așa cum o avea acum 30 ani. De aceea, așa persoane ca Chirtoacă, care absolut întâmplător au nimerit în acest post, sunt o tragedie, o crimă pentru toată capitala. Chișinăuienii se revoltă, dar ei singuri sunt vinovați, nimeni nu i-a pus cu de-a sila să-l voteze de fiecare dată. Da, au fost și aici falsificări, înțelegeri, cedări, corupție – fără de aceasta, cu părere de rău, în ultimii ani nu se hotărăște nimic, dar chiar de trei ori… Voi vedeți că e nimic, e zero şi voi îl votați! Poftim, colectați acum! Socialiștii tot au participat la înscăunarea lui. Având un număr mare de consilieri în Primărie, tot timpul îi țin salteaua sub dânsul ca să nu cadă. Fac zgomot artificial.

_BAA8194

T.: Cum, în genere, credeţi că va evolua situaţia politică din Moldova în continuare?

V.V.: Degrabă nu o să fie clarificată această situație politică şi degrabă nu o să fie regulă. Eu am spus-o că nu trebuie modificată legislația, trebuie de schimbat guvernarea. Trebuie să ajungem la niște oameni capabili, destoinici, cinstiți, devotați, patrioți și atunci se poate de făcut regulă. Nu trebuie obligatoriu să fie 100% şi nici nu o să găsim așa posibilități ca toată componența guvernării, a Parlamentului să fie aşa cum spuneam, dar măcar organizatorii, măcar cei principali, cei care răspund de activitatea coalițiilor, grupurilor formate, măcar aceștia să înțeleagă responsabilitatea ce le revine. Bun, i-au cumpărat pe acești 14 deputați, votați de alegători pe listele PCRM, dar mai departe ce rol au? Ce împuterniciri? Perspective? Pur și simplu, mașină de vot, ca mecanic să ridice mâna pentru prostiile care trebuie promovate? Nu știu dacă aceasta e corect și cinstit din partea celor care i-au provocat și i-au corupt pe acești deputați. Bun, a mers, aveți cu ce corupe, ați găsit locurile slabe în moralitatea acestor deputați, care nu au conştiinţă și obraz, dar mai departe trebuie de folosit constructiv aceste voturi, dar nu pentru  a vă aranja ca să fiți pe veci la guvernare. Aici e toată problema. Pentru ce se formează această majoritate parlamentară? Pentru scopuri nobile ori pentru a vă hotărî problemele voastre personale, ori pentru ca voi să  supravieţuiţi în Parlament și la conducere? Aici e toată buba.

Andriana Cheptine

Notă: Republicat din data de 19.05.2017.

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...