[ X ]
Exclusiv23 Martie 2017 06:00

Sistemul electoral pentru care deputaţii PCRM ar vota cu două mâini

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul Vladimir Voronin, Preşedinte al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), a vorbit şi despre intenţia guvernării de a implementa sistemul electoral uninominal.

„Același vot uninominal poate fi realizat cu totul în altfel. Spre exemplu: Dumneata ai venit în ziua alegerilor la biroul electoral, ai luat lista partidului pentru care dorești să votezi; lista este compusă din 103 candidați, dumneata, în dreptul familiei persoanei care dorești să fie deputat și în care ai încredere, ai pus ștampila. Se termină alegerile, se începe numărătoarea; la început se numără listele partidelor, se pun într-o parte care au fost votate, iar apoi din această listă se extrag candidații pentru care a fost pusă ștampila. Iată acest fel de vot poate să fie numit mai mult uninominal, decât ceea ce propun astăzi democrații. Atunci, în Parlament  o să vină oameni care îi dorește alegătorul, dar nu pe cei care obligatoriu îi propune partidul. Pentru așa proiect, modalitate eu aș vota cu două mâini”, a declarat el.

Vladimir Voronin afirmă că, “atunci când se formează listele, elementul de subiectivism există”. „De aceea, ar putea fi înlăturat acest subiectivism. Poate pe cineva din echipa noastră alegătorul îl vede și-l apreciază mai bine decât eu ca președintele partidului, mai ales dacă e din teritoriu. Eu nu pot să-l văd pe acest om în fiecare zi, să-i cunosc capacitățile. Da, îi cunosc pe mulți, dar nu așa la concret cum vede alegătorul. Eu cred că un asemenea sistem e mai uninominal, decât ceea ce se propune”, a mai declarat liderul PCRM.

Notă: Varianta integrală a interviului va fi publicată de TRIBUNA pe parcursul zilei de sâmbătă.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid a avut cea mai bună prestație în 2019?

    View Results

    Loading ... Loading ...