[ X ]
Exclusiv3 Martie 2017 06:30

Ion Tăbîrță: Igor Dodon are un plan politic bine stabilit după care acționează

Cunoscutul analist politic, Ion Tăbîrță susține că, de la bun început trebuie de precizat că șeful statului,  Igor Dodon are un plan politic bine stabilit după care acționează. Declarația a fost făcută în contextul proiectului de lege de modificare a Constituției, propus de șeful statului pentru a oferi mai multe atribuții instituției prezidențiale și anume alte cinci temeiuri de dizolvare a Parlamentului.

Solicitat de TRIBUNA, Ion Tăbîrță a menționat că, „la moment, planul de etapă al lui Igor Dodon este utilizarea funcției de Președinte al Republicii Moldova în calitate de trambulină pentru ca PSRM să acumuleze majoritatea parlamentară la următorul scrutin legislativ”. „De aceea, el promovează o politică populistă cu scopul de a acumula cât mai multe bile electorale la următoarele alegeri parlamentare”, a spus analistul.

Referindu-se la cele cinci temeiuri care ar da posibilitate Președintelui de a dizolva Parlamentul, Ion Tăbîrță a afirmat că, „toate aceste prerogative ale Președintelui, cumulativ nu sunt posibile într-o republică parlamentară”.

„Pentru a fi acceptate trebuie să fie schimbat modelul de republică, cel puțin în una semiprezidențială. Igor Dodon știe că lui nu-i va reuși acest lucru, dar face conștient jocul de-a puterea pentru a-și construi în rândurile electoratului imaginea Președintelui care vrea să facă multe, dar nu este lăsat de guvernare. Totodată, persistă întrebarea: Cât de mult aceste jocuri „de-a puterea” ale Președintelui Dodon sunt coordonate cu factori decizionali din afara și interiorul țării?”, a conchis analistul.

Andriana Cheptine

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce evenimente ar putea marca anul politic 2020?

    View Results

    Loading ... Loading ...