[ X ]
[ X ]
[ X ]
Editorial29 Noiembrie 2016 07:00

Cine sapă sub Primarul capitalei?

Urmăresc cu mare atenţie scandalul legat de alimentele alterate furnizate în şcolile şi grădiniţele din capitală şi trebuie să recunosc că, probabil ca şi toţi cetăţenii acestei ţări, sunt indignat că există responsabili, plătiţi din banii noştri, care, în tentativa de a face bani, nu se opresc nici atunci când e vorba de sănătatea copiilor, de viitorul nostru. Dar, totuşi, nu pot să nu mă gândesc şi la unele aspecte politice, or uneori am impresia că retrăiesc un deja-vu.

Orice consultant politic o să vă spună că, atunci când se urmăreşte scopul anihilării unui politician anume, terenul e pregătit minuţios, iar în primul rând se identifică o temă socială, extrem de sensibilă, care nu loveşte direct în politicianul vizat, ci creează o anumită stare de spirit, un fon favorabil pentru anumite acţiuni de viitor împotriva aceluiaşi politician. Nu zic că Dorin Chirtoacă e ţinta finală într-un scenariu bine gândit, dar, repet, nu pot să nu analizez situaţia din diferite unghiuri de vedere.

Ziceam mai sus că am impresia un deja-vu. Exact aşa s-a procedat în cazul execuţiei publice a ex-Premierului Vlad Filat. Iniţial, s-a creat un fon favorabil, iar acesta a fost „furtul miliardului”. Ideea că „furtul miliardului” a lovit în fiecare cetăţean a fost promovată insistent, până când a ajuns în creierul fiecărui cetăţean. Apoi, au început să fie reţinuţi, arestaţi anumiţi oameni din anturajul fostului Premier, testându-se reacţia societăţii. Apoi, a urmat reţinerea şi condamnarea lui Vlad Filat şi multă lume a considerat că aşa şi trebuie să fie, dacă, vedeţi voi, fostul Premier, prin acţiunile sau inacţiunile sale, a admis să fie afectate interesele tuturor cetăţenilor. Că ulterior s-a dovedit că în dosarul lui Vlad Filat au existat martori falşi, că din 260 milioane de euro s-a ajuns la ceva mai mult de 20 (dar şi acelea nu se ştie dacă au mai fost, dacă e să urmăm logica procesului) a contat mai puţin. Tot ce a contat a fost că se crease un fon favorabil, care a permis reţinerea ex-Premierului, distrugerea partidului său, crearea unei alte majorităţi etc.

Problema legată de alimentele alterate furnizate în şcolile şi grădiniţele din capitală e minimum la fel de sensibilă ca cea a „furtului miliardului”, dacă nu chiar mai sensibilă. Garantează cineva că ea nu e doar un fon pentru jocuri politice ulterioare? Ca să nu las spaţii de interpretare, voi preciza: consider că e bine că aceste scheme au fost scoase la iveală şi curmate; consider că e bine că persoanele implicate au fost reţinute; consider că vinovaţii trebuie să răspundă. Dar cine garantează că, pe fonul acestei situaţii, nu vor fi puse în aplicare anumite scenarii politice?

Nu sunt fanul lui Dorin Chirtoacă şi recunosc că de multe ori mi-e greaţă de oraşul în care trăiesc. Înţeleg că o parte din vină pentru această situaţie o are personal Dorin Chirtoacă şi cred că el trebuie şi, probabil, va fi sancţionat de alegători. Dar, ceea ce-mi displace este că, de multe ori, rolul de judecător, pe care trebuie să-l aibă alegătorii, şi-l asumă alţi politicieni. Iar aceasta nu e  bine deloc.

Să ne închipuim ce ar urma dacă, pe fonul diabolizării Primăriei capitalei şi a tot ce ţine de ea, ar urma acţiuni ce l-ar viza personal pe Dorin Chirtoacă. Simplu: impulsiv de felul său, liderul PL, Mihai Ghimpu, cel mai probabil, şi-ar scoate partidul de la guvernare. Astfel, liberalii ar fi vinovaţi nu doar de dezastrul din capitală, ci şi de distrugerea coaliţiei pro-europene. În acest caz, cineva va trebui din nou să se „jertfească în numele stabilităţii” şi să încropească din nou nu ştiu ce alianţă de guvernare „ca să salveze ţara”. Iată de ce spun că am impresia unui deja-vu.

Stimaţi colaboratori ai CNA, stimaţi procurori şi judecători, faceţi-vă bine treaba în dosarul alimentelor alterate furnizate şcolilor şi grădiniţelor! Stimaţi politicieni, faceţi-vă jocurile voastre în continuare, dar abţineţi-vă de la speculaţii pe teme sociale sensibile! Stimaţi consumatori de informaţii, documentaţi-vă temeinic, examinând orice problemă din diferite puncte de vedere şi nu vă lăsaţi manipulaţi!

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...