[ X ]
[ X ]
Editorial4 Noiembrie 2016 07:00

De ce depind şansele Maiei Sandu

La prima vedere, Maia Sandu are şanse minime de a ajunge în funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova sau, mai corect ar fi să spunem că şansele ei sunt cu mult mai mici decât cele ale lui Igor Dodon. Or, în primul tur, Maia Sandu a acumulat ceva mai mult de 38%, pe când Igor Dodon – sub 48%. Prin urmare, liderul socialiştilor ar avea nevoie de doar ceva mai mult de 2% pentru a deveni noul Preşedinte al Republicii Moldova, lucru care, teoretic, pare uşor de realizat, dacă e să luăm în calcul că cea mai mare parte din cele 6% acumulate de Dumitru Ciubaşenco în primul tur tot spre Igor Dodon ar putea merge. Dar, acestea sunt calcule pur matematice, iar dacă e să analizăm lucrurile din mai multe puncte de vedere, şansele Maiei Sandu apar în cu totul altă lumină.

Astfel, logica lucrurilor ne spune că Maia Sandu are de recuperat o diferenţă de circa 130 mii de voturi. Dacă e să admitem că voturile a cinci foşti candidaţi pro-europeni vor merge acum spre Maia Sandu, vedem că din diferenţa menţionată se recuperează peste 90 mii de voturi (voturile date pentru Mihai Ghimpu, Iurie Leancă, Silvia Radu, Ana Guţu şi Valeriu Ghileţchi). Dacă adăugăm aici şi cele peste 10 mii de voturi ale Maiei Laguta (care, se consideră că a fost votată de susţinători ai Maiei Sandu, induşi în eroare de simbolul electoral MAIA), putem constata că diferenţa între Maia Sandu şi Igor Dodon se reduce la 30 mii de voturi. Însă, dacă adăugăm lui Igor Dodon cele circa 85 de mii de voturi ale lui Dumitru Ciubaşenco, diferenţa creşte la 115 mii voturi. Întrebarea este: Cum recuperează respectiva diferenţă Maia Sandu?

Un posibil răspuns este activizarea tinerilor. În primul tur de scrutin, tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani, care au votat, au constituit circa 10% din numărul total al celor ce şi-au exercitat dreptul de vot – circa 110 mii tineri. Specialiştii estimează că potenţialul acestei categorii de votanţi este minimum dublu, iar marea lor majoritate au viziuni politice mai degrabă apropiate de cele ale Maiei Sandu decât de ale lui Igor Dodon. Prin urmare, dacă face un efort şi reuşeşte să-i convingă, Maia Sandu poate recupera diferenţa doar din contul respectivei categorii de votanţi, iar dacă mai adăugăm aici şi o eventuală activizare a diasporei din ţările europene, vedem că Maia Sandu poate chiar să învingă.

Toate acestea arată că Igor Dodon, dacă vrea să ajungă Preşedinte al RM, nu trebuie să stea relaxat. Chiar dacă diferenţa dintre el şi Maia Sandu e de circa 10% şi chiar dacă s-ar părea că are nevoie de doar un mic efort pentru a ajunge şef de stat, lucrurile se pot schimba radical. Deci, greşesc amarnic acei care cred că lucrurile sunt clare şi că scrutinul din 13 noiembrie este mai mult o formalitate.

Igor Volniţchi

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...