[ X ]
[ X ]
22 Septembrie 2016 07:00

Cu cine va vota electoratul PCRM? Trei posibile scenarii!

Decizia Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) de a  boicota alegerile prezidenţiale a creat o intrigă oarecare legată de preconizatul scrutin. Or, de modul în care se vor comporta alegătorii comuniştilor depind într-o măsură oarecare şi rezultatele preconizatului scrutin.

Potrivit unor calcule, electoratul PCRM reprezintă astăzi 8-10%. Chiar dacă e vorba de un segment de electorat relativ îngust, totuşi, acesta joacă un rol extrem de important. Unii analişti politici cred chiar că respectivul electorat poate avea un rol decisiv în ceea ce ţine  de posibila victorie a unii candidat de stînga din primul tur, iar alţii afirmă că anume acestui electorat îi va reveni rolul de bază în turul doi, dacă se vor confrunta un candidat pro-rus şi unul pro-european. Deci, e logic ca toţi să se întrebe cum va proceda electoratul PCRM, iar mai jos voi încerca să „desenez” posibilele scenarii.

Scenariul 1. Electoratul PCRM va urma îndemnul partidului respectiv şi nu va participa la alegerile prezidenţiale, completînd rîndurile celor apatici din punct de vedere politic. În acest caz, într-adevăr şansele unii candidat de stînga de a învinge în alegeri vor fi aproape nule. De asemenea, cum menţionam mai sus, şi în turul doi un candidat de stînga ar avea serioase probleme dacă va lupta cu un candidat de dreapta sau de centru-dreapta şi nu va beneficia şi de susţinerea electoratului comunist.

Scenariul 2. Electoratul comunist (sau o bună parte din acesta) va ignora îndemnul PCRM şi va merge la alegeri. În acest caz, comuniştii vor avea de ales între doi candidaţi de stînga cu pondere – Igor Dodon şi Dumitru Ciubaşenco. Dacă e să admitem teza că electoratul comunist e supărat pe Igor Dodon pentru că anterior a părăsit acest partid, atunci putem presupune că voturile sale vor merge spre Dumitru Ciubaşenco. În acest caz, candidatul PN va avea şanse reale de a ajunge în turul doi, deoarece va beneficia atît de susţinerea alegătorilor lui Renato Usatîi (unul dintre cei mai influenţi politicieni ai momentului), cît şi de susţinerea alegătorilor comunişti (cele circa 8-10% menţionate mai sus).

Scenariul 3. Dacă Igor Dodon va reuşi să găsească o posibilitate (dar aici are nevoie de o mică minune) să-i determine pe alegătorii comunişti să iasă la vot şi să-l susţină, nimeni nu va mai pune problema că el va trece în turul doi. Mai mult ca atît, şansele sale la Preşedinţia RM vor creşte considerabil.

La moment, se pare că cele mai mari şanse de reuşită le are scenariul cu numărul doi, dar situaţia se poate schimba în funcţie de comportamentul din continuare a celor trei principali jucători pe segmentul de stînga: PSRM, PN şi PCRM. La sigur, fiecare dintre aceste partide se va strădui să determine acea evoluţie a lucrurilor, care îl va avantaja cel mai mult. De aceea, nu ne rămîne decît să urmărim evoluţia lucrurilor din continuare şi să facem pe parcurs concluziile de rigoare.

Igor Volniţchi

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...