[ X ]
Important9 Februarie 2019 09:00

(INTERVIU) Anatol Țăranu: Nici una dintre variantele de guvernare nu validează cu certitudine probabilitatea reformării cardinale în bine a stării de lucru din RM

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul analist politic, Anatol Țăranu, a vorbit despre cât de pregătiți au venit principalii concurenți electorali către aceste alegeri, ce concluzii pot fi deja făcute despre această campanie electorală, despre ce surprize crede că am putea avea parte în aceste alegeri sau dacă totul e previzibil, cum califică prestația de până acum a unioniștilor, dar și alte aspecte ce vizează campania electorală.  

T.: Pe cât de pregătiți au venit principalii concurenți electorali către aceste alegeri? Cine, dacă putem spune așa, și-au făcut cel mai bine temele pentru acasă?

A.Ț.: Avem trei favoriți incontestabili ai competiției electorale – socialiștii, PD și blocul electoral ACUM. Socialiștii sunt cotați cel mai bine ca rezultat electoral, chiar dacă, în linii mari, ei și-au epuizat bazinul electoral. Sarcina lor constă în a nu comite gafe majore în favoarea principalilor concurenți electorali – comuniștilor, partidului lui Usatâi, partidului Șor și a PD. Socialiștii au intrat în scrutin cel mai bine pregătiți politic, cu un capital geopolitic major, cu o asistență mediatică apreciabilă și fără deficit de resurse materiale și financiare. Bazinul electoral al socialiștilor este voluminos, fiind constituit din reprezentanții minorităților naționale, cu unele excepții nesemnificative, dar și dintr-un segment larg al adepților moldovenismului primitiv – toți împreună îmbrățișând opțiunea geopolitică estică.

Spre deosebire de socialiști, PD, ca partid de guvernământ, se confruntă, în plan electoral, cu dificultăți mult mai mari. Capitalul electoral geopolitic al PD este considerabil șubrezit de opoziția proeuropeană, la care se adaugă invectiva de forță oligarhică. Și în plan doctrinar PD cu greu poate fi apreciat ca un partid cu o ideologie clară. Puterea PD constă în resursa administrativă, materială și mediatică impresionantă. Partidul lui Plahotniuc nu poate câștiga alegerile, dar e pe cale să înregistreze un rezultat suficient pentru a controla viitoarea guvernare. Obiectivul principal al PD constă în a nu permite socialiștilor să acumuleze un număr de mandate în Parlament care i-ar preface într-o forță dominantă.

În ce privește BE ACUM, el a ratat șansa de a fi unica forță de opoziție proeuropeană, chiar dacă este cotat cel mai bine pe acest segment electoral. Rateul principal al ACUM sunt unioniștii, care, la rândul lor, n-au fost capabili să genereze un proiect electoral consolidat. Dispersarea dramatică a flancului opoziției proeuropene și unioniste echivalează cu absența lor în viitorul act de guvernare.

T.: Ce concluzii pot fi deja făcute despre această campanie electorală?

A.Ț.: Suntem doar în prima fază a campaniei propriu-zise. Concluziile pot fi doar preliminare. Dezbaterile televizate defel nu impresionează și, deci, ar putea să nu aibă un impact electoral major în modelarea opțiunilor alegătorilor. Însă, mai este timp pentru mai bine. În ce privește corectitudinea campaniei, deja asistăm la primele derapaje serioase. Mă refer la bruscarea fizică, dar și verbală a unor candidați, cel mai serios fiind cazul candidatului independent Boris Volosatâi, care s-a produs recent la Băcioi.

T.: Ce v-a surprins până acum (dacă v-a surprins) în comportamentul principalilor actori electorali?

A.Ț.: Pe de o parte, obrăznicia cu care este exploatată starea rudimentară a culturii politice a multor cetățeni, pe fundalul cărei înflorește corupția nemărginită – cazul Șor, fiind emblematic. Pe de altă parte,  agresivitatea desuetă și talentul demn de altă primenire ale unor competitori electorali de a-și antagoniza potențialii aliați, care devalizează complet valorile  modelului civilizațional pe care îl îmbrățișează în propriile programe electorale.

T.: Credeți că vom avea parte de surprize în aceste alegeri sau totul va fi previzibil?

A.Ț.: Din păcate, loc pentru surprize plăcute nu prea este. Toată speranța în niște licăriri apare din zona candidaților unioniști din circumscripțiile uninominale.

T.: În ce măsură e resimțit factorul geopolitic în această campanie electorală?

A.Ț.: În pofida unor calcule eronate sau a unor interese meschine de a devaliza rolul factorului geopolitic în aceste alegeri, el rămâne determinant. Încercarea de a substitui factorul geopolitic cu cel antioligarhic, în condițiile când lupta cu oligarhia cu certitudine nu poate fi neglijată,  este o gravă eroare de calcul, care îi va costa pe protagoniștii acestei idei foarte scump ca rezultat electoral. Lupta antioligarhică își pierde sensul în caz dacă Moldova se deplasează în spațiul eurasiatic, unde oligarhia este la ea acasă. Ratingul electoral înalt al socialiștilor, care își axează cu titlu de exclusivitate campania politică pe factorul geopolitic, ar trebui să servească ca argument de trezire pentru nihiliștii geopoliticii de pe dreapta în aceste alegeri.

T.: Cum calificați prestația de până acum a unioniștilor?

A.Ț.: Un fiasco total al liderilor partidei unioniste. Creșterea vertiginoasă din ultimii ani a numărului adepților opțiunii unioniste nu a fost susținută de schimbări calitative la capitolul organizare politică. Încercările de a reprezenta politic unioniștii prin interpuși, care pretind voturile cetățenilor cu identitate românească din Republica Moldova fără a-și asumă plenar și deschis opțiunea unionistă, deja sunt în mare măsură compromise. Cu siguranță, aceste alegeri sunt ultimele în istoria politică a Republicii Moldova când unioniștii pe ansamblu nu au certitudinea cu cine să voteze.

T.: La ce să ne așteptăm în perioada post electorală?

A.Ț.: Multă incertitudine politică, cu încercări de marginalizare a adepților opțiunii unioniste. Șanse mari pentru anticipate cu repoziționări cardinale ale forțelor politice în perspectiva viitoarelor alegeri cu consecințe existențiale pentru statul Republica Moldova.

T.: Cine are mai mari șanse să reprezinte viitoarea guvernare?

A.Ț.: Cel mai probabil – o guvernare de stânga cu participarea PD și PSRM, ultimul pe post de partener de guvernare secund, indiferent de retorica politică și numărul de mandate acumulate. A doua opțiune – un guvern minoritar PD, fără perspective de longevitate. Unii experți nu exclud o guvernare PSRM susținută tacit de o parte a deputaților de la ACUM. Nici una dintre aceste variante de guvernare nu validează cu certitudine probabilitatea reformării cardinale în bine a stării de lucru în Republica Moldova și fac realistă perspectiva alegerilor anticipate.

T.: Vă mulțumim.

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Cine e vinovat de criza politică din RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...