[ X ]
Comentarii5 Iunie 2018 14:58

Moldova la funeraliile primei Republici

Au trecut aproape 30 de ani de la înființarea statului independent Republica Moldova. Este timpul să vedem ce s-a făcut și unde am ajuns, la ce am visat și ce s-a realizat.

Am visat la o societate republicană, în care „demnitatea omului, drepturile și libertățile lui, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic reprezintă valori supreme și sînt garantate”. Am visat la o societate democrată, care să garanteze drepturile sociale, economice, culturale și libertățile politice ale cetățenilor.

Ce avem însă azi?

După trei decenii, cu tot felul de pseudoreforme, am ajuns să avem, în realitate, o republică fără republicani și o democrație fără democrați. Dacă aruncăm o privire prin țară, atunci vedem că oligarhia de partid, plutocrată, a pus stăpînire pe instituțiile publice și economia țării. În aceste condiții, democrația nu mai este o stare de fapt și un fel de a fi al fiecăruia. Alegerile și-au pierdut folosul. Mulți cetățeni s-au convins, de-a lungul anilor, că votul lor a devenit inutil, deoarece nu îi poate schimba pe cei care au guvernat rău sau pe cei care încearcă să ajungă la guvernare. Dar, fără energia cetățenilor democrația moare.

Liberalismul, care se află într-o criză profundă, a adus anarhie, samavolnicie și capitalism sălbatec. Prin pseudoreforme, a fost distrusă economia țării. Aceste reforme nu au produs bunăstare și locuri de muncă. Din opus, ele au adus sărăcie și foame. Oamenii primesc salarii și pensii care îi țin în lipsuri și suferință. Corupția a ajuns să fie atotstăpînitoare. Criminalitatea s-a extins în așa măsură, încît nu mai poate fi controlată. Migrația a luat proporții dezastruoase. Sute de mii de oameni au plecat în străinătate. Satele și orașele se pustiesc.

După părerea noastră, modelul postdictatorial de organizare politică, economică și socială a Republicii Moldova este un faliment total. Prima Republică și-a epuizat posibilitățile istorice.

Prin urmare, Republică, Democrație, Stabilitate și Bunăstare – devine un proiect de realizat pentru tînăra generație de astăzi. Tendințele de unificare a forțelor politice, care se întrezăresc după alegerile locale recente, creează împrejurări favorabile îndeplinirii unui asemenea proiect fundamental.

Tudor Tomozei,

Octavian Bejan

Sondaj

  • Cine e vinovat de criza politică din RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...