[ X ]
Important16 Mai 2018 07:00

(INTERVIU) Cristina Balan: Îmi doresc ca Moldova să fie partenerul predictibil în procese economice, investiții strategice și de securitate

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Cristina Balan, nominalizată la funcţia de Ambasador al RM în SUA, a spus ce a determinat-o să abandoneze politica şi să meargă în diplomaţie, cum califică actualele relații moldo-americane, care vor fi priorităţile sale în funcţia de ambasador etc.

T: Ce v-a determinat să abandonaţi politica şi să mergeţi în diplomaţie?

C.B.: Combinația dintre activitatea politică și activitatea diplomatică ce ar urma în Statele Unite înseamnă pentru mine reprezentarea intereselor cetățenilor Republicii Moldova. Sper să continui să fac același lucru cu dedicație și de pe această platformă. Încă nu sunt oficial ambasador, fiind în așteptarea decretului Președintelui Igor Dodon. Dacă voi merge în SUA, voi continua să îmi fac datoria față de țară și față de cetățeni.

T: Cum calificați actualele relații moldo-americane?

C.B.: Cu un potențial mare pentru progrese. Republica Moldova, în contextul actual geopolitic, trebuie să fie capabilă să își cultive relațiile externe din care are de câștigat, iar SUA sunt unul dintre partenerii noștri strategici.

T: Care vor fi prioritățile Dvs. în funcția de ambasador?

C.B.: Promovarea Republicii Moldova și avansarea dialogului strategic între țările noastre. Dialogul strategic este o formă de parteneriat instituționalizat pe mai multe domenii prioritare, inclusiv domeniile economic, apărare şi securitate, buna guvernare şi consolidarea statului de drept. Acest parteneriat a fost lansat cu întârziere, abia în 2014, spre deosebire de vecinii noștri România si Ucraina, nemaivorbind de Georgia. În acel an au avut loc câteva întruniri ale grupurilor comune de lucru în câteva domenii de interes sporit. După aceasta însă, totul s-a oprit și abia recent a fost agreat un nou plan de lucru. Îmi doresc ca aceste cooperări să devină o practică sistematică, să avem o agendă clară de activități comune și bine planificate pe perioade medii și lungi. Îmi doresc ca Moldova să fie partenerul predictibil în procese economice, investiții strategice și de securitate.

T: Care vor fi primele Dvs. acțiuni în noua funcție?

C.B.: Deja am o schiță de plan de acțiuni destul de amplă, dar aș vrea la început de mandat să trec în revistă toate angajamentele asumate de către ambele părți și să înțeleg care sunt cele prioritare pentru noi și care sunt prioritare pentru americani. Am o idee generală, dar aș vrea să analizez acordurile şi protocoalele bilaterale, să discut cu toate instituțiile și personalitățile care se ocupă de dosarul Moldova în SUA. Ulterior voi veni către ministrul afacerilor externe și integrării europene cu un plan de acțiuni pe fiecare domeniu, vom conveni în comun pașii următori, în dependență și de prioritățile setate de Guvern pentru agenda bilaterală moldo-americană.

T: Care momente din cariera Dvs. de până acum credeţi că vă vor ajuta în noua funcţie?

C.B.: Fiecare etapă a avut rolul ei în dezvoltarea anumitor abilităţi profesionale. Experiența în companiile multinaționale m-a format ca profesionist și m-a învățat să fiu corectă, disciplinată și performantă. În sectorul privat, dacă ești activ și muncești mult, nu ai cum să nu ai succes. Acolo se lucrează minim 12 ore pe zi, există o cultură a muncii, dacă vreți. Se muncește serios și cu atenție la rezultate.

Am activat și în cadrul unui program finanțat de Agenția pentru Dezvoltare Internațională a Statelor Unite, unde am lucrat cu foarte mulți cetățeni americani. Programul aducea în Moldova zeci de oameni de afaceri și fermieri americani pe an, care ajutau întreprinderile mici și mijlocii din Moldova să-și dezvolte afacerile.

În PDM am înțeles cum funcționează politicul din interior. În ultimul an am coordonat activitatea Departamentului Afaceri Externe, am interacționat cu multiple organizații internaționale prezente la Chișinău, cu unii reprezentanți ai corpului diplomatic național, cu corpul diplomatic străin acreditat în Republica Moldova. Și aceste lucruri mi-au dat un bagaj suficient de cunoștințe și experiență.

T: Planificați să veniţi cu careva schimbări în structura misiunii diplomatice a RM din SUA?

C.B.: Am făcut o analiză preliminară, dar nu ar fi corect să iau decizii acum. Este necesar să ajung la Washington pentru a evalua potențialul și provocările interne. După începerea mandatului voi veni către Centrală (MAEIE) cu propuneri de optimizare a proceselor și cu un plan de acțiuni pentru a da un suflu nou dialogului strategic între statele noastre și a intensifica colaborarea pe dimensiunile economică și de securitate. Republica Moldova are un mare potențial investițional și trebuie să îl valorificăm corect, să punem umărul la dezvoltarea acestuia. Mai mult, trebuie să colaborăm și pe dimensiunea de securitate pentru beneficiul național.

T: Cum vedeți relațiile moldo-americane la finele mandatului Dvs.?

C.B.: Îmi doresc să avem o relație deschisă, bazată pe încredere reciprocă și un dialog constructiv, fructuos și plin de satisfacții pentru ambele state.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Loading ... Loading ...