[ X ]
Editorial9 Aprilie 2018 18:00

Cui şi ce fel de polarizare îi convine în alegerile primarului general al municipiul Chişinău

Vor politicienii sau nu vor, dar polarizarea electoratului din capitală în alegerile anticipate ale primarului, preconizate pentru data de 20 mai 2018, se va produce. Însă, polarizarea poate avea loc în baza diferitor principii, de aceea este logic să ne întrebăm cui şi ce fel de polarizare îi convine.

Primul care şi-a anunţat participarea în alegeri în calitate de candidat este Andrei Năstase, liderul Platformei „Demnitate şi Adevăr”. O analiză sumară scoate în evidenţă faptul că lui Andrei Năstase îi convine polarizarea pe principiul pro-Vest şi pro-Est, dar şi polarizarea pe principiul oligarhi şi antioligarhi. El este un exponent puternic atât al segmentului pro-european, cât şi al segmentului antioligarhic şi, dacă polarizarea se va produce pe unul din cele două principii, va avea mult de câştigat. Însă, şansele lui depind şi de numărul candidaţilor care vor fi pe cele două segmente menţionate.

Al doilea care şi-a anunţat candidatura pentru Primăria capitalei este Valeriu Munteanu, vicepreşedintele Partidului Liberal. Acestuia i-ar conveni în special polarizarea pe principiul unionişti şi statalişti. Valeriu Munteanu este un exponent cu pondere al curentului unionist, iar în Chişinău o bună parte din electorat este unionistă. Sentimentul electoral al unioniştilor din capitală ar putea fi acutizat de semnificaţia istorică a anului 2018. Uşor, Valeriu Munteanu ar fi avantajat şi de o polarizare pe principiul pro-Vest şi pro-Est, dar nu într-o măsură atât de mare ca Andrei Năstase.

Al treilea candidat înaintat la Primăria capitalei este Ion Ceban de la PSRM. Lui Ion Ceban îi convine atât polarizarea pe principiul pro-Vest şi pro-Est, cât şi polarizarea pe principiul statalişti şi unionişti. El reprezintă un partid puternic, cu viziuni preponderent pro-Est, dar, care, totodată, este şi un partid statalist cu o pondere electorală semnificativă în capitală, lucru care numaidecât se va expune asupra rezultatelor alegerilor.

Deşi încă nu şi-a anunţat intenţia de a candida, cu siguranţă o vom vedea şi pe actualul Primar interimar, Silvia Radu în cursa pentru Primăria capitalei. În primul tur, pe acesta nu o va interesa nici un fel de polarizare – ea va încerca să scoată în prim plan aspectul profesionist, folosind ca argumente acţiunile pe care le-a întreprins începând cu noiembrie 2016 şi care au avut drept scop redresarea situaţiei din capitală. Totodată, nu este exclus că în turul doi (dacă va ajunge, iar contracandidatul său va fi reprezentantul PSRM) ea va fi interesată şi chiar va depune efort pentru polarizarea electoratului în pro-Est şi pro-Vest. Nu este exclus că în anumită situaţie, în turul doi, Silvia Radu ar putea fi interesată şi de polarizarea electoratului pe principiul statalişti şi unionişti.

Despre alţi posibili candidaţi, mai ales despre cei numele cărora încă nu sunt cunosc, la această etapă e greu de judecat din acest punct de vedere. De aceea, voi reveni la temă pe măsură ce vor interveni careva schimbări importante în peisajul electoral al alegerilor anticipate ale Primarului capitalei din data de 20 mai 2018.

Dumitru Spătaru

Notă: Republicat din data de 25 martie 2018.

Sondaj

  • Cine ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...