[ X ]
Important14 Martie 2018 07:00

(INTERVIU) Serafim Urechean: Sigur că la alegerile parlamentare eu sunt obligat să particip

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, ex-primarul municipiului Chișinău, Serafim Urechean, ex-președinte al Curții de Conturi, a vorbit despre alegerile locale anticipate, cu ce crede că se vor solda alegerile din Chișinău și Bălți, dacă va candida la Primăria capitalei, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle Urechean, cu ce vă ocupați în prezent?

S.U.: În prezent, până când, îmi caut de trebuirile mele, fiindcă foarte mulți ani am lăsat de izbeliște multe lucruri personale care trebuiau puse la cale pe parcurs, dar în lipsă de timp, le lăsam pentru mai apoi. Acum mă ocup de sistematizare. Am foarte multe materiale care trebuie să le aduc la un numitor comun. Aș spune că mai mult de un metru cub de casete VHS, de acele din trecute, toate arhivele de la sindicate, Parlament, CCRM și iată am un terabytes de materiale. Acum, să le aranjez, voi lucra probabil asupra unei cărți despre evoluția situației politice în RM și despre mine personal.

T.: Pe cât de justificate vi se par demisiile lui Dorin Chirtoacă și Renato Usatâi?

S.U.: Bine, justificate sau nejustificate …. Dl. Usatâi, fiind rupt de la realități, aducea numai pagube lui personal, daune și bineînțeles activitatea lui managerială în mun. Bălți era aproape zero. Sigur, nu aș vrea să mă adâncesc în conotația politică, pentru aceasta sunt organele de drept, organele justiției. Cred că dacă făcea acest pas mai demult, elibera orașul de povara lui – probabil era bine. Despre dl. Chirtoacă, cu regret aș vrea să spun că, chiar dacă l-am susținut și eu cândva, dlui demult nu se mai ocupă de problemele manageriale ale orașului. Politizarea exagerată și a lui personală, a liberalilor, și sigur moșul, care poartă o bună parte din vină în ce hal a ajuns Dorin Chirtoacă, și mun. Chișinău, care a fost lăsat de izbeliște pe mâna unor liberali incompetenți (colegi de clasă, cumătri, neamuri, colegi de business). Sigur că orășeni trebuie să facă unele concluzii destul de profunde în acest domeniu. Sigur că, dacă Dorin Chirtoacă atât de mult râvnește să se ocupe de politică, trebuia să plece în politică, dar trebuia să lase orașul în pace demult, încă acum 2-3 ani.

T.: Cu ce credeți că se vor solda alegerile din Chișinău și Bălți?

S.U.: Alegerile în Chișinău aș spune că sunt compromise din start, deoarece nu se caută un manager al capitalei, nu se caută un om dotat și pregătit în domeniu, nu se caută un om care cunoaște problema municipiului, dar iarăși s-a început această politizare exagerată a alegerilor din Chișinău și Bălți. Iarăși polarizarea est-vest, ceea ce este destul de dăunător pentru Chișinău. Toți acei gentlemeni care şi-au declarat până la ziua de astăzi intențiile de a candida la funcția de primar general al municipiului Chișinău (despre Bălți nu am auzit nimic), sigur că nimic bun nu vor aduce. O să vă spun de ce. Fiindcă cei care și-au anunțat până astăzi intențiile de a candida la funcția de primar, chiar dacă în caz că unul va fi ales, sigur că după alegerile acestea din primăvară, ei se vor implica cu pânzele desfăcute în alegerile parlamentare de la finele anului. Deci, folos zero din alegerea unui primar extra-politizat. Iarăși s-a început sperietoarea ceea că, dacă nu alegem pe cutare, vin socialiștii, rușii, tancurile etc. Sigur că pentru Chișinău este un lucru dăunător și aici, foarte bine deja clasa politică se vede că este încă departe de necesitățile Chișinăului și foarte bine trebuie să se gândească la acest lucru chișinăuienii, locuitorii. Sigur că trebuie să avem un primar apolitic, un primar care s-ar ocupa de problemele Chișinăului, nu de problemele politice personale și de buzunarele personale.

T.: Dvs., personal veți candida la Primăria capitalei?

S.U.: Deci, eu vreau să vă spun că sunt foarte nemulțumit de faptul cum s-au început aceste alegeri. Sigur că pentru un an de zile, în această situație destul de fierbinte, extra-politizată, este cam problematică participarea mea în aceste alegeri. Încă nu pun punctele pe i, nu exclud unele propuneri din partea unor partide, adică e vorba de posibila lor susținere în alegeri. Și sigur, în caz dacă voi candida și în caz dacă aș fi ales, bineînțeles că eu m-aș debarasa, adică eu nici nu am un partid în spate. Eu cred că astăzi, în capitală trebuie să fie un candidat absolut independent, apolitic, specialist în domeniu. Funcțiile manageriale ale primarului general de Chișinău sunt la 95%, nu sunt doar funcții reprezentative, așa cum se întâmplă în multe țări în lume. Având funcții manageriale, primarul poartă responsabilitate de totul ce se întâmplă în municipalitate.

T.: Dacă nu veți candida, pe cine veți susține?

S.U.: Bine, eu decizia finală o voi lua mai aproape de expirarea termenilor de înregistrare. O să văd cine va candida și în caz dacă voi vedea că orașul iar se îneacă în alți 10 ani de experimente, atunci sigur că va trebui să iau o decizie. Astăzi, până când, ocup postura de observator.

T.: Cine în opinia dvs. vor fi principalii concurenți în lupta pentru Primăria capitalei?

S.U.: Vor participa mulți. Eu cred că anul acesta vom avea vreo 15 candidați la șefia capitalei, dacă nu mai mulți, dar șanse reale… Sigur va avea șanse Silvia Radu, dacă va candida, independent cu susținerea unor formațiuni politice. De altfel, să nu ne facem morţi în popușoi – ştim cine a promovat-o în această funcție. Eu mă uit așa, de bine de rău, se implică profund în activitate. Vom vedea. A da oamenii afară din serviciu e una, dar de a găsi alții care ar fi funcționali, funcționari publici cu experiență, până când nu văd. În rest, vom vedea cine se vor înregistra în cursă.  Astăzi e foarte greu de spus. Mulți vor face multă pălăvrăgeală. Cu regret, iarăși este tendința de a se împărți între este și vest, deja aceste lucruri sunt declarate. Eu cred că dreapta ca întotdeauna nu vor găsi numitor comun pentru a se consolida în jurul unei candidat, dar dacă se vor consolida, dacă vor avea un candidat unic, ceea ce este exclus din start, totuși șansele nu sunt chiar atât de mari.

T.: Dar la Bălți cine credeți că vor fi principalii concurenți?

S.U.: La Bălți, cred că Partidul Nostru, socialiști, nu e exclus că şi PCRM. Nu știu dacă PDM se va antrena acolo. Alte partide nu prea au șanse la Bălți. Poate vre-un candidat independent.

T.: În ce măsură ați fi tentat să candidați în alegerile parlamentare din acest an?

S.U.: Nu, sigur că la alegerile parlamentare eu sunt obligat să particip. Sigur că voi participa sau pe listele unei formațiuni, sau în calitate de candidat într-o circumscripție uninominală.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...