[ X ]
Editorial22 Noiembrie 2017 07:00

Al cui cap îl vrea Vlad Plahotniuc?

Această întrebare mi-a adresat-o un jurnalist român în contextul anunţului făcut de Partidul Democrat că până pe data de 19 decembrie va fi făcută evaluarea membrilor Guvernului, nefiind exclus că unii dintre ei ar putea să-şi piardă fotoliile.

I-am spus deschis jurnalistului că nu cred că exerciţiul anunţat de PD înseamnă numaidecât că Vlad Plahotniuc vrea să scape de cineva anume din membrii Guvernului, de care ar fi nemulţumit în mod special. Părerea mea este că acest exerciţiu, chiar dacă ne este prezentat frumos ambalat sub forma capacităţii de reacţie a miniştrilor la aşteptările cetăţenilor, e ultimul acord în reforma administraţiei publice centrale ce a fost făcută în acest an. S-au lichidat şi s-au comasat ministere, au dispărut viceminiştrii şi a fost consolidat rolul secretarilor de stat, au fost create noi structuri guvernamentale de nivelul doi (iarăşi prin comasări), dar nu am asistat şi la venirea de noi miniştri în fruntea noilor structuri (cu excepţia ministrului Apărării). E clar că atunci PD nu a putut risca să retragă şi să propună noi miniştri, deoarece nu ştia cum va reacţiona Preşedintele Igor Dodon. Acesta ar fi putut bloca procesul de învestire în funcţie a noilor miniştri, paralizând la modul practic activitatea Executivului. Cazul noului ministru al Apărării, i-a ajutat pe cei din PD să testeze un nou mecanism ce le-ar permite să depăşească eventuale blocaje din partea Preşedintelui. Având acest precedent, guvernarea poate lesne purcede la remanieri guvernamentale, fără a se expune vreunor riscuri. Şi, probabil, vor fi făcute anume acele remanieri care erau planificate încă la etapa când se discuta despre varianta finală a reformei administraţiei publice locale.

În al doilea rând, cred că preconizatele remanieri guvernamentale au în vizor anul electoral 2018. Probabil, ele vor fi făcute luându-se în calcul şi cum se va poziţiona PD în 2018, ce domenii va dori să scoată în prim plan, făcând din ele „arme electorale” şi ce domenii necesită să fie fortificate pentru a nu face guvernarea vulnerabilă în anul ce vine. În funcţii vor fi puşi acei miniştri care vor oferi certitudinea că PD nu va rămânea descoperit pe careva filieră şi, din contra, prin munca lor, vor aduce beneficii electorale. Totodată, îşi vor păstra mandatele miniştrii care oferă deja această certitudine.

Iată cam aşa văd eu preconizatele remanieri guvernamentale – ca pe nişte exerciţii întârziate ce ţin de o reformă implementată deja şi ca pe nişte exerciţii cu puternică tentă electorală. Sunt departe de gândul că tot acest tămbălău a fost pornit pentru că Vlad Plahotniuc ar vrea capul cuiva anume din Guvern, aşa cum s-a exprimat jurnalistul român. Căci, să fim serioşi, dacă Vlad Plahotniuc vroia capul cuiva, l-ar fi obţinut deja şi nu trebuia pentru aceasta să pornească un proces atât de amplu cum sunt remanierile guvernamentale.

Igor Volniţchi

Sondaj

  • Ce modificări la Constituţie sunt necesare?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...