[ X ]
Editorial3 Noiembrie 2017 07:00

Patru mari probleme cu care se confruntă opoziţia pro-europeană din Moldova

În ultimul timp, situaţia partidelor pro-europene s-a complicat cu mult şi, în mare parte, vina revine anume acestor partide, pentru că nu au ştiut să se poziţioneze corect şi şi-au creat singure multe din problemele cu care se confruntă.

Prima mare problemă a partidelor pro-europene este că au pierdut lupta pentru sistemul electoral. Guvernarea s-a mobilizat mai exemplar şi, fiind ajutată şi de apreciabilele resurse media, financiare, administrative şi umane pe care le are, şi-a atins scopul urmărit – introducerea sistemului electoral  mixt. Din start, era clar că opoziţia pro-europeană porneşte cu şansa a doua în această luptă şi multe nu-i pot fi reproşate. Mai ales că guvernarea a făcut uz de metode de manipulare şi de impunere a punctului său de vedere. Dar, totuşi, ceva i se poate de reproşat opoziţiei pro-europene – că nu a găsit argumentele necesare pentru a scoate lumea în stradă la protestele împotriva sistemului electoral mixt. Argumente de acest fel erau o mulţime, dar opoziţia s-a limitat doar să critice sistemul şi să spună că acesta e o modalitate ca actuala putere să rămână la guvernare. Aceasta, de rând cu incertitudinea ce plana asupra continuităţii şi finalităţii protestelor, i-a jucat festa opoziţiei pro-europene.

A doua mare problemă a partidelor pro-europene este că, în ultimul timp, cedează vizibil pe „frontul european”. Din ceea ce se vede în public, guvernarea, încet, dar sigur, avansează în refacerea relaţiilor cu factorii de decizie europeni. Aceasta este impresia ce se creează şi, dacă ea e falsă, atunci este în interesul partidelor pro-europene să o combată. Astfel, guvernarea ba tirajează intens ştiri despre perspectiva europeană clară pe care o are Moldova, invocând ca argumente şi reuniuni internaţionale cu participarea europenilor, ba vorbeşte despre un nou suport al UE pentru Moldova etc. Pe fonul acestor campanii mediatice masive, multora li se creează impresia că puterea de la Chişinău obţine din nou suportul UE, iar tăcerea opoziţiei pro-europene vine ca o confirmare indirectă a acestui lucru.

A treia mare problemă este poziţionarea absolut greşită a partidelor pro-europene în raport cu referendumul de demitere a Primarului de Chişinău. Astăzi, Primarul Dorin Chirtoacă fiind de facto înlăturat de la conducerea capitalei, Primăria e controlată din umbră de actuala guvernare. Eşecul referendumului este în interesul actualei guvernări, deoarece va continua să controleze Primăria încă circa un an şi jumătate, inclusiv în perioada alegerilor parlamentare de la anul. Acesta e un aspect foarte important, mai ales dacă luăm în calcul că în Chişinău numai în circumscripţiile uninominale vor fi aleşi 11 deputaţi, iar cel ce controlează resursele administrative ale Primăriei va fi avantajat evident în preconizatul scrutin. În loc să facă tot posibilul pentru a prelua controlul asupra Primăriei, inclusiv prin alegeri anticipate, opoziţia pro-europeană a ales să boicoteze referendumul, făcând astfel indirect jocul guvernării.

A patra mare problemă ţine de modul absolut sub orice critică în care decurge preconizatul proces de consolidare a dreptei pro-europene şi de participare a acesteia în comun la alegerile parlamentare următoare. Tărăgănările care marchează acest proces, declaraţiile şi aluziile care se fac transmit electoratului pro-european mesaje demoralizatoare, iar aceasta afectează la modul serios imaginea şi ratingul partidelor de pe această parte a eşichierului politic.

Toate cele menţionate mai sus ne duc la gândul că opoziţia pro-europeană traversează o perioadă destul de proastă şi, dacă nu va face concluziile de rigoare şi nu va acţiona în consecinţă, situaţia ei se va agrava şi mai mult.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce modificări la Constituţie sunt necesare?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...