[ X ]
Editorial27 Septembrie 2017 07:00

Greşeala fatală pe care o poate face Maia Sandu

Recent, în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune, Maia Sandu, liderul Partidului „Acţiune şi Solidaritate” (PAS) spunea că referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă ar trebui boicotat, dar, totodată, lăsa să se înţeleagă că ar putea candida la Primăria capitalei, dacă s-ar organiza alegeri anticipate. Deşi s-ar părea că există logică în ceea ce spune Maia Sandu, nu e exclus ca această poziţionare a sa să se dovedească ulterior total greşită, să fie acea greşeală fatală care să o coste pe lidera PAS întreaga carieră politică.

În primul rând, despre partea logică şi bună a lucrurilor. Maia Sandu se gândeşte probabil că, dacă dreapta pro-europeană nu va veni cu un candidat bun pentru Primăria capitalei, aceasta ar putea fi câştigată fie de socialişti, fie de un reprezentant (oficial sau neoficial) al actualei guvernări. În acest caz, opoziţia pro-europeană ar pierde o importantă redută (care este Primăria capitalei) în lupta pentru putere în ţară. Din acest punct de vedere, mesajul Maiei Sandu ar urma să fie înţeles cam în felul următor: dat fiind miza enormă a luptei pentru Primăria capitalei, sunt gata să mă jertfesc. În plus, probabil Maia Sandu, când face astfel de afirmaţii, ia în calcul şi faptul că antrenarea sa în campania pentru Primărie va însemna şi mobilizarea membrilor echipei sale, a electoratului său din Chişinău, adică va constitui un bun exerciţiu înainte de alegerile parlamentare. Şi ceva logică aici este.

Dar, odată cu argumentele de mai sus, se termină partea logică şi bună a lucrurilor şi începe cea (ne)logică şi rea (proastă). Or, dezavantaje sunt mult mai multe decât avantaje. Să admitem că Maia Sandu s-ar avânta în lupta pentru Primăria capitalei şi chiar ar învinge. În momentul în careva va intra pe uşa Primăriei în calitate de Primar, ea va păşi de fapt pe un câmp minat. Din acel moment, distrugerea Maiei Sandu ca lider politic va fi doar o chestiune de timp şi, probabil, aceasta se va întâmpla până la alegerile parlamentare. Va fi suficient ca orice funcţionăraş din Primărie ce va comite o ilegalitate să spună că a fost impus să procedeze astfel de Maia Sandu şi dosarul pe numele liderului PAS nu va întârzia să apară. Va fi suficient ca un om de afaceri să vină cu un autodenunţ în care să facă trimitere la Maia Sandu şi dosarul din nou nu va întârzia să apară, indiferent că va fi ceva adevăr în acesta sau nu. Şi nici nu va fi nevoie măcar ca Maia Sandu să fie înlăturată din funcţie, încarcerată, reţinută, plasată în arest la domiciliu etc. Însăşi menţionarea numelui ei în contextul unor pretinse încălcări şi a unor dosare, va fi de ajuns pentru a-i distruge o parte din imaginea pe care o are şi a-i reduce semnificativ şansele în următoarele alegeri parlamentare. Ca să nu mai vorbim de faptul că tabloul „dosariadei” va fi întregit de reportajele ce vor curge cu nemiluita despre problemele cu care se confruntă Chişinăul şi acestea sunt o mulţime. Eu înţeleg că, probabil, cei din echipa Maiei Sandu admit şi varianta victimizării ei dacă ar fi supusă anumitor presiuni. Da, victimizarea e un lucru important atunci când se fac jocuri politice, dar, totuşi, în acest caz prejudiciul de imagine va fi mult mai mare decât eventualele beneficii.

O altă latură proastă a problemei va fi că Maia Sandu nu va putea răspunde la întrebarea de ce vine în fruntea capitalei doar pentru un an. E clar că într-un an problemele capitalei nu ai cum să le soluţionezi, iar dacă doar peste câteva luni de la învestirea în funcţia de Primar ea o va abandona pentru a fi alături de partidul său în Parlament sau la guvernare, evident că se va crea o situaţie pe care mulţi chișinăuieni nu o vor înţelege. Cu siguranţă, dacă Maia Sandu ar candida, mulţi alegători, dar şi oponenţii săi o vor întreba pe cât timp vrea să vină la Primărie, iar răspunsul ei va juca un rol decisiv în distribuirea opţiunilor de vot.

O altă latură proastă a problemei este că Maia Sandu ar putea ajunge personaj de anecdotă. Ca în acel film sovietic, când un nene se cerea în toate funcţiile şi posturile posibile. Nu poate Maia Sandu să fie la fel de bună şi pentru funcţia de Preşedinte (la care a candidat în 2016), şi pentru cea de Premier (în care mulţi o văd în viitor), şi pentru cea de Primar al capitalei etc. Ca să nu mai vorbim de faptul că insistenţa sa de a candida la toate funcţiile posibile şi imposibile ar putea descuraja actualii parteneri politici ai PAS, care vor fi în drept să se întrebe: Dar noi ce facem în politică? Rolul nostru este doar să ducem trena Maiei Sandu? Iar aceasta va „îngropa” conceptul opoziţiei pro-europene unite şi orice şansă ca aceasta să preia puterea după următoarele alegeri parlamentare.

De aceea, dacă se va ajunge la alegeri anticipate ale Primarului capitalei, Maia Sandu va trebui să cântărească bine decizia pe care o va lua, conştientizând şi urmările ce vor surveni.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce rezultat credeţi că vor da protestele opoziţiei pro-europene?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online