[ X ]
Editorial10 August 2017 07:00

Dorin Chirtoacă şi sindromul graţiaţilor

Nu ştiu ce impresie lasă altora oscilaţiile în dosarul Primarului suspendat al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, dar mie îmi pare că totul e un joc abil, cu scopul de a-i crea edilului anumite speranţe, în aşteptarea realizării cărora să nu facă careva mişcări de natură să schimbe starea de lucruri existentă.

Chiar şi suspendat şi chiar fiind sub anchetă, Dorin Chirtoacă poate da suficiente bătăi de cap actualei guvernări. E destul ca el să demisioneze şi tot jocul făcut de putere în jurul Primăriei capitalei se va nărui. Or, demisia Primarului va însemna automat deschiderea căii spre alegeri anticipate şi cele mai mari şanse de a ieşi învingător din aceste alegeri le are fie un reprezentat al socialiştilor, fie un reprezentat al partidelor de centru-dreapta pro-europene. Şi într-un caz, şi în altul actuala guvernare pierde nu doar controlul asupra Primăriei, ci şi importante poziţii în vederea următoarelor alegeri parlamentare, care se vor desfăşura în baza sistemului electoral mixt, în acest caz factorului administrativ la nivelul capitalei revenindu-i un rol important. Ca să nu mai vorbim deja că cel ce va obţine victoria în lupta pentru Primăria capitalei va lua un start bun şi pentru parlamentare.

Acesta e un scenariu nedorit pentru cei ce deţin puterea la nivel central, după cum nu le-ar conveni nici un eventual scenariu ce ar presupune revenirea lui Dorin Chirtoacă la Primărie. Or, astfel ei nu doar că vor pierde controlul asupra Primăriei, dar şi îi vor permite lui Dorin Chirtoacă să-şi reabiliteze imaginea şi să încerce din nou să redevină locomotiva electorală a PL, ceea ce ar încurca serios implementarea scenariilor ce vizează următoarele alegeri parlamentare.

Varianta cea mai bună pentru guvernare este păstrarea actualei situaţii, o situaţie în care Dorin Chirtoacă are un rating sub orice critică, e lipsit de orice posibilitate de a se implica în activitatea Primăriei, nu are nici o şansă reală de revenire, dar nu face nimic pentru a schimba ceva. Pentru ca situaţia să rămână neschimbată, Dorin Chirtoacă trebuie să fie în continuare hrănit cu iluzii, să creadă că e posibil nu ştiu ce miracol ce l-ar readuce în cărţi în marele joc politic. De aceea, influenţată sau nu, recenta decizie a Curţii de Apel de a implica în procesul privind suspendarea Primarului şi Curtea Constituţională, cade cât se poate de bine pentru actuala guvernare. Până la decizia CC va trece ceva timp şi, în această perioadă, Dorin Chirtoacă va spera, va visa şi, cel mai important, nu va face nici un pas care să încurce jocurilor altcuiva.

Este absolut evident că revenirea lui Dorin Chirtoacă la Primărie, în lumina celor spuse mai sus, este practic imposibilă. Şi Primarul, dar şi cei din echipa sa, trebuie să înţeleagă acest lucru. Desigur, el poate spera să fie achitat, dar, dacă acest lucru şi se va întâmpla, atunci va fi atât de târziu încât Dorin Chirtoacă nici la Primărie nu va putea reveni, nici în marea politică. Va fi doar o măsură cu efect de reabilitare întârziată a imaginii şi nimic mai mult. Deşi, trebuie de spus deschis, că probabilitatea unui astfel de scenariu e undeva de ordinul unei miimi de procent.

Gândindu-mă la ceea ce i se întâmplă Primarului capitalei, mi-am amintit de aşa-numitul sindrom al graţiaţilor. Istoria cunoaşte o mulţime de cazuri când cei condamnaţi la moarte erau graţiaţi în ultimul moment şi marea majoritate a acestora… mureau. Ei pur şi simplu nu puteau face faţă emoţiilor ce-i cuprindeau aflând că în ultimul moment s-au salvat de la moarte şi…. li se oprea inima de bucurie. Impresia mea este că Dorin Chirtioacă e ameninţat real de sindromul graţiaţilor. Chiar şi dacă la un moment dat va fi „graţiat”, oricum aceasta nu-i va schimba situaţia şi oricum va…. muri. Politic, desigur.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online