[ X ]
Editorial6 August 2017 07:00

Ce trebuie să faci ca să ajungi cu siguranţă deputat în Moldova

Credeţi că e greu să ajungi deputat în Moldova? E foarte uşor – trebuie doar să corespunzi anumitor condiţii de….. „mizerabilitate”. Dacă la organele oficiale ale statului trebuie să prezinţi diferite hârtii privind integritatea, starea psihică, averea şi potenţialele conflicte de interese, la „organele neoficiale” trebuie să prezinţi  probe de „mizerabilitate” şi, dacă acestea sunt considerate convingătoare, numaidecât vei ajunge deputat. Ce presupune testul de „mizerabilitate” pe care vor trebui să-l treacă unii dintre viitorii deputaţi?

1). Să prezinţi singur dovezi împotriva ta că eşti şantajabil, că există în CV-ul tău „pete negre”, care te fac „controlabil”, ca o garanţie că, dacă în tine se investeşte şi ajungi în Parlament, nu o vei lua razna, ci vei executa ceea ce ţi se va spune.

2). Să prezinţi vre-un extras de la procuratură sau de la CNA că, deşi nu ai încă statut de bănuit sau învinuit (ori poţi să ai şi aşa statut), eşti sub urmărire penală. În acest caz, va urma un sunet „cui trebuie” şi dosarul tău va fi pus „la murat” pe rafturile respectivelor instituţii. Un dosar care pentru un om normal poate fi o mare bătaie de cap, pentru un viitor deputat e un mare atu. Existenţa unui dosar în care figurează numele său reprezintă o garanţie practic sută la sută că va fi promovat în fotoliul de deputat, deoarece de asemenea deputaţi „e mare nevoie” – ei pot fi mişcaţi ca pionii pe tabla de şah şi niciodată nu vor ieşi din cuvânt.

3). Să prezinţi singur video (sau să prezinte altcineva) în care figurezi ca personaj principal într-un filmuleţ porno sau erotic. Un argument mai bun pentru cei care „fac deputaţi” în Moldova nici că poate fi. Or, de teamă ca lumea să nu-i vadă în ipostaze intime, unii „aleşi” (dar nu ai poporului) sunt în stare de orice mizerie – chiar şi să distrugă viaţa oamenilor nevinovaţi. Astfel de deputaţi sunt „de aur” pentru politicienii ce trag sforile din umbră.

4). Să dovedeşti că-ţi plac banii la nebunie, că ai o obsesie bolnavă pentru averi şi că eşti gata să-ţi vinzi şi mama pentru câţiva arginţi. Astfel de deputaţi nu au preţ în ochii regizorilor politici din umbră, deoarece nimeni şi nimic nu-i poate opri, nu există mârşăvie pe care ei să nu o poată face!

5). Să ai rude corupte, implicate în diferite scheme, numele cărora să figureze în dosare. Solidaritatea de clan, dorinţa de a-ţi acoperi neamurile cu orice preţ, chiar dacă sunt numai bune de puşcărie, îi face pe unii „aleşi” (dar nu ai poporului) foarte loiali, docili, gata de orice mârşăvie, chiar dacă ei se consideră victime pentru că „s-au jertfit pentru binele altcuiva”.

Acestea sunt doar cinci puncte de bază din testul de „mizerabilitate”, dar şi ele sunt suficiente pentru a le garanta unor pretinşi politicieni că vor ajunge în Parlament. Anume în astfel de inşi vor investi unele partide şi unii politicieni la următoarele alegeri. Anume astfel de inşi vor candida şi în circumscripţii, şi pe listele de partid. Anume ei vor avea cele mai mari şanse de a ajunge în Parlament, pentru că, spre deosebire de candidaţii oneşti şi integri, ei nu vor fi atacaţi, denigraţi, împiedicaţi să-şi desfăşoare campania etc. Din contra, vor fi ajutaţi să ajungă în Parlament. Deoarece de astfel de deputaţi e nevoie…. pentru a distruge ceea ce a mai rămas din statul Republica Moldova.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Care instituţie de stat este cea mai coruptă? 

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online