[ X ]
Editorial19 Martie 2017 07:00

Politicienii care practică jocul „Balena Albastră”

Urmare a cazurilor tragice care au zguduit Moldova şi alte ţări din regiune, toată lumea a început să vorbească despre jocul „Balena Albastră”, un joc sinistru, care, potrivit specialiştilor, de multe ori se termină cu cazuri de suicid. Iar denumirea sa, potrivit altor specialişti, provine de la balenele albastre, care de multe ori comit acte de suicid.

Din câte a aflat opinia publică, esenţa acestui joc e simplă: participanţii (care, de obicei, sunt adolescenţi) primesc de la un administrator diverse comenzi, pe care trebuie să le execute şi să prezinte dovezi că acestea au fost îndeplinite întocmai. Iar atunci când participantul e „zombat” suficient de administrator, cade într-o dependenţă psihologică şi nu numai faţă de acesta, e impus să facă lucruri grave, inclusiv să se sinucidă. Şi dacă unii participanţi conştientizează ce li se cere, care pot fi urmările, şi încearcă să se opună, atunci sunt şantajaţi, presaţi, până când fac ceea ce li se cere.

Nu vă aminteşte despre nimic această descriere? Nu ştiu cum dvs., dar mie mi se pare că acest joc e inspirat din politica moldovenească sau, invers, politica moldovenească e inspirată de acesta. Într-adevăr, politica moldovenească, în mare parte, aminteşte de un joc, în care participanţii (politicienii şi nu numai) primesc diverse comenzi de la un administrator din umbră, pe care trebuie să le execute şi să prezinte dovada. Dacă nu fac ceea ce le spune administratorul, participanţii la acest joc sunt intimidaţi, şantajaţi, persecutaţi, aduşi în pragul suicidului. Astfel, unii se sinucid la propriu, alţii – la figurat, adică se sinucid politic, devenind nişte cadavre, nişte zombi, nişte balene albastre eşuate pe ţărmul politicii moldoveneşti.

Parlamentul nostru e plin de „balene albastre”, adică de indivizi care s-au sinucis politic, au eşuat moral şi acum  îşi percep existenţa numai prin prisma comenzilor primite de la un administrator invizibil. Politica moldovenească e plină de „balene albastre” – lideraşi şi partiduţe eşuate, dependente în totalitate de cineva din umbră, care le spune când şi cum să acţioneze. Procuratura, justiţia, organele administraţiei publice locale şi centrale etc. – toate aceste structuri sunt pline de „balene albastre”, care demult nu mai fac nimic altceva decât să execute ordinele unui administrator şi să prezinte dovada că indicaţia a fost îndeplinită întocmai.

Nu vreau ca cineva să înţeleagă că această situaţie o avem doar acum sau că ea a apărut doar în ultimii ani. Nu, aşa a fost tot timpul, pentru că marea majoritate a celor ce trăiesc în spaţiul dintre Prut şi Nistru au virusului „suicidului” politic şi moral în sânge. De-a lungul anilor se schimbă doar administratorii jocului, iar participanţii, în linii mari, rămân aceeaşi. Şi acest joc nu e mai puţin periculos decât cele în urma căruia îşi pierd viaţa adolescenţii. Pentru că, în rezultatul lui, moare o societate, moare o ţară…

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Care instituţie de stat este cea mai coruptă? 

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online