[ X ]
Editorial5 Martie 2017 07:00

Ce nu înțelege guvernarea și ce răspunsuri așteaptă oamenii când aud despre integrare europeană

Uneori, am impresia că guvernarea din Republica Moldova (declarată pro-europeană) fie nu înțelege, fie se face a nu înțelege ce așteptări reale au oamenii atunci când aud expresia „integrare europeană”.De fapt, discutând cu oamenii și urmărind atent ce face guvernarea, tot mai mult mă conving că aceeași expresie înseamnă lucruri diferite pentru cei ce reprezintă puterea și pentru oamenii simpli.

Guvernarea dă impresia că pentru ea integrarea europeană înseamnă în primul rând sprijin de peste hotare (în special sprijin financiar), iar în al doilea rând poziționare în raport cu Președintele Dodon, astfel încât, dacă acesta pretinde la circa jumătate din electorat, o bună parte din cealaltă jumătate să-și lege speranțele de viitor de cei ce reprezintă puterea la moment, ceea ce ar ajuta-o să-și sporească șansele electorale la viitoarele scrutine. Iar pentru a-și atinge aceste două scopuri, guvernarea a formulat câteva teze, pe care reprezentanții săi le repetă ca niște patefoane stricate cu orice ocazie – începând de la diferite ședințe de lucru și întrevederi cu oficiali străini și terminând cu emisiunile tv și radio la care participă. Aceste teze sună cam în felul următor: „Noi vom asigura integrarea europeană a Republicii Moldova”; „Nu-i vom permite Președintelui Dodon să devieze vectorul politicii noastre externe”; „Vom implementa consecvent Planul de Acțiuni privind realizarea practică a Acordului de Asociere RM-UE”; „Moldova merită și va avea un viitor european, iar noi vom face totul pentru aceasta” etc.

Ce ar trebui să înțeleagă un om simplu din toată această tiradă? Că Moldova merge undeva, unde ar urma să i se întâmple ceva bun, dar ce anume, nimeni nu știe. De fapt, guvernarea niciodată nu și-a pus întrebarea: Dar ce înseamnă pentru omul simplu integrare europeană? Dacă-și punea această întrebare, la sigur că-și schimba și mesage-box-ul, înlocuia aceste teze șablonate și sterile cu altele, mult mai aproape de așteptările reale ale oamenilor.

Spre exemplu, în ultima perioadă, am avut mai multe contacte directe cu oamenii și am observat că aceștia tot mai des se întreabă: Cât va mai rezista spațiul Shenghen, pentru că tot mai des marile puteri ale Europei pun problema suspendării sau anulării lui pentru a-și putea proteja mai bine frontierele în fața amenințării pe care o reprezintă terorismul mondial? Pe moldoveni îi interesează dacă nu cumva aceste discuții vor avea o finalitate neplăcută pentru ei și vor trebui fie să revină acasă, fie din nou să plătească sume exorbitante traficanților pentru a ajunge în Europa în căutarea unui loc de muncă bine plătit. Pe migranții noștri îi interesează dacă, pe fonul celor mai recente tendințe la nivel european, nu cumva riscă Moldova să fie exclusă din Acordul privind spațiul aeronautic european comun.

Dacă nu cumva aceasta va însemna plecarea operatorilor low-cost de pe piața noastră, iar ca urmare operatorii tradiționali nu vor majora prețul la biletele avia și oamenii din nou vor fi nevoiți să se înghesuie în microbuze, autobuse, trenuri, venind și plecând din Moldova. Pe mulți dintre acei ce s-au încumetat să se lanseze în business, ca urmare a faptului că Moldova are un Acord de Liber Schimb cu UE, acum îi macină gândul că vor trebui să-și închidă afacerile, deoarece se tem că Acordul respectiv ar putea fi anulat ca urmare a situației din UE. Și multe alte întrebări de acest gen îi macină pe cetățenii noștri și mă miră că guvernarea, în discursul său public, face total abstracție de ele.

Dlor de la guvernare, știți când cetățenii vă vor crede că sunteți cu adevărat pro-europeni și că urmăriți interesele cetățenilor, ale țării? Când frazele sterile din comunicatele voastre de presă despre integrare europeană vor fi înlocuite cu expresii de genul: „Speakerul s-a interesat dacă nu cumva ultimele evoluții din UE ar pune în pericol regimul liberalizat de vize de care beneficiază cetățenii moldoveni, iar oficialul european l-a asigurat că acest lucru nu se va întâmpla”; „Premierul a primit asigurări de la factorii de decizie de la Bruxelles că Acordul de liber schimb dintre UE și RM va funcționa în continuare, indiferent de situația grea din interiorul Uniunii”; „Consiliul parlamentar de asociere RM-UE s-a referit și la temerile că RM ar putea fi exclusă din Acordul privind spațiul aeronautic european comun, menționând că nu există motive de îngrijorare în acest sens” etc.

Până când acest lucru nu se va întâmpla, îmi rezerv dreptul să consider că guvernarea și cetățenii trăiesc în lumi paralele și percep total diferit procesul de integrare europeană a RM.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online