[ X ]
Important4 Martie 2017 09:00

(INTERVIU) Igor Corman: În relaţia dintre autorităţi şi mediul de afaceri e nevoie de corectitudine din ambele părţi

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, ex-Președintele Parlamentului, Igor Corman, actualmente director al „SE Bordnetze SRL”, a vorbit despre activitatea sa din prezent, cum califică mediul de afaceri din RM, ce ar trebui de făcut ca economia ţării să se dezvolte într-un ritm mai dinamic, dacă nu regretă că a părăsit politica şi a optat pentru business, dar și despre o eventuală revenire în politică.

T.: Dle Corman, aţi putea să ne oferiţi mai multe detalii despre activitatea Dvs. din prezent?

I.C.: După ce am renunțat în octombrie 2015 la mandatul de deputat, mă ocup de implementarea unui nou proiect investițional în țara noastră. Gestionez afacerea Companiei SEBN, care constă în producerea cablajelor pentru industria de automobile. În decembrie 2015 am înregistrat Societatea cu Răspundere Limitată SE Bordnetze, iar apoi am selectat echipa de manageri și am pregătit toate contractele necesare pentru construcția unei fabrici noi. Am început afacerea de la zero, iar în prezent avem deja peste 300 de angajați. În septembrie 2016 am iniţiat procesul de producere într-o hală din orașul Orhei. În paralel, în august 2016, a demarat construcţia fabricii la marginea Orheiului, care va fi dată în exploatare cel tîrziu în noiembrie anul curent. Suprafaţa totală va fi de 27 mii m.p., ceea ce înseamnă că vor putea fi angajaţi în anii următori circa 2500 de muncitori.

T.: Dvs. faceţi acum business şi am vrea să Vă întrebăm cum calificaţi mediul de afaceri din RM?

I.C.: Perfecțiunea n-are margini, întotdeauna este loc pentru mai bine. Mă refer în primul rînd la legislație. Discutăm în permanență aceste subiecte și pe platforma Asociației Investitorilor Străini (FIA), care ne reprezintă în relațiile cu autoritățile centrale. Cred că putem vorbi despre o cooperare bună în acest sens. Din propria experiență consider că mediul de afaceri este prielnic, cel puțin din punctul de vedere al investitorilor mai mari, iar autoritățile sunt receptive. Este și firesc, deoarece este vorba de investiții de zeci de milioane, crearea a mii de locuri de muncă și, respectiv, acumulări la bugetul de stat. În cazul nostru, chiar dacă abia am început activitatea, deja am transferat la bugetul de stat circa un milion de euro.

T.: Ce ar trebui de făcut, în opinia Dvs., ca economia ţării să se dezvolte într-un ritm mai dinamic?

I.C.: Trebuie de creat condiții normale atît pentru businessul local, cît și pentru investitorii serioși străini. Mă refer nu doar la legislație, dar și la felul cum sunt implementate legile. Este nevoie de corectitudine din ambele părți: oamenii de afaceri să activeze transparent și să plătească impozitele, iar autoritățile să nu-i preseze nemotivat. Un fost președinte american zicea că prioritatea sa de bază este să nu încurce oamenilor. Din acest punct de vedere, în ultima perioadă parcă sunt semnale bune.

T.: Autorităţile au demarat mai multe activităţi în 2016 pentru liberalizarea activităţilor antreprenoriale, pentru descătuşarea acestora (sistarea pentru o perioadă a controalelor fiscale, instituirea unor coridoare mai rapide de trecere prin vamă etc.). În ce măsură s-au resimţit acestea în activitatea reală de business?

I.C.: La asta mă și refeream. Cred că businessul apreciază pozitiv aceste activități.

T.: Dvs. aşi fost unul din promotorii de bază a Acordului de Asociere cu UE, care a inclus şi Acordul de Liber Schimb. Acum, când sunteţi în business, ce puteţi spune despre modul în care e implementat acest acord şi despre impactul lui asupra activităţilor de afaceri?

I.C.: Acordul de Asociere cu UE este foarte important pentru modernizarea țării și implementarea standardelor europene în multe domenii. Este o oportunitate care ni se oferă, inclusiv suport tehnic și financiar, dar depinde de noi cum o folosim. Cred că în ultimii ani s-a muncit la implementarea acestui Acord și avem și realizări importante. Dar însuși existența Acordului nu înseamnă automat un impact pozitiv pentru toată lumea, îl simt acei care vor și ştiu să profite. Pe lîngă asta, este un proces continuu şi de durată.

Din experienţa noastră pot să dau doar cîteva exemple în privinţa avantajelor pe care ni le oferă acest Acord: posibilitatea de a importa bunuri (materie primă şi echipamente) din ţările UE fără a plăti taxe vamale; posibilitatea obţinerii pentru mărfurile produse certificatul EUR1, ceea ce permite clienţilor noştri să fie scutiţi de achitarea taxelor vamale la importul produselor noastre; simplificarea procedurilor şi practicilor vamale la hotar; implementarea unor metode moderne care permit depunerea declaraţiilor vamale electronice; existenţa unui sistem armonizat de denumiri şi codificări a mărfurilor; posibilitatea delegării angajaţilor noştri la training în ţările UE mai rapid şi la costuri mai mici datorită anulării regimului de vize ş.a.

T.: Apropo, nu regretaţi că aţi părăsit politica şi aţi optat pentru business?

I.C.: Nu. În general nu regret deciziile pe care le iau în viaţă. Am început un nou capitol.  Este o activitate concretă şi interesantă, în care poţi aprecia mai bine rezultatele muncii.

T.: Admiteţi o revenire în politică?

I.C.: Nu mă gîndesc la asta. M-am angajat în implementarea acestui proiect pentru mai mulţi ani înainte.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online