[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important19 Septembrie 2023 08:58

(ACUM 1 AN) Președintele, la funeralii la Londra 

TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum 1 an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întâmplat pe 19 septembrie 2022.

Ședință la Ministerul Justiției

Echipa Ministerului Justiției a organizat o ședință cu partenerii de dezvoltare și donatorii, care susțineau acțiunile de reformă în domeniul justiției. În cadrul acesteia, a fost prezentat planul de acțiuni pentru următorii ani și termenii stabiliți pentru implementarea acestuia.

Ordin privind concurenții electorali 

Ministrul Finanțelor a semnat Ordinul nr. 91 cu privire la acordarea creditelor fără dobândă concurenților electorali prin care s-a aprobat Regulamentul cu privire la acordarea creditelor fără dobândă concurenților electorali pentru alegerile locale noi din 16 octombrie 2022.

Acuzațiile lui Ilan Șor 

Liderul Partidului „Șor”, Ilan Șor, într-o înregistrare video de pe pagina sa de Facebook, a afirmat că șefa statului ar fi dat indicații ilegale poliției ca să le ia oamenilor, care au decis să rămână pe noapte sa protesteze față de guvernare, corturile și sacii de dormit. În scuarul Parlamentului erau instalate peste 100 de corturi. În aceeași zi, politicianul a chemat din nou oamenii să iasă în stradă – duminică, 25 septembrie, la ora 15:00, tot în fața Președinției.

Reacția MAEIE 

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a anunțat că va convoca Ambasadorul Belarusului la Chișinău pentru a solicita explicații și pentru a prezenta poziția principială a RM, după ce președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko a declarat că operațiunile militare din Europa ar conveni SUA și că Republica Moldova ar putea ajunge în aceeași situație ca și Ucraina.

Declarația lui Igor Dodon 

Fostul șef al statului, Igor Dodon a apreciat protestul desfășurat la 18 septembrie în centrul capitalei și a spus că n-a putut participa și el din cauza arestului la domiciliu.

Conducerea PSRM a discutat cu Ambasadorul României 

Vlad Batrîncea, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, și Olga Cebotari, membru al comitetului executiv al PSRM, au avut o întrevedere cu Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu. De asemenea, PSRM a transmis un mesaj public de Ziua Lucrătorului Aviației Civile.

Președintele, la funeralii la Londra 

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a participat, în zilele de 18 și 19 septembrie, la funeraliile de stat ale Majestății Sale, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. De asemenea, Maia Sandu s-a adresat, printr-un mesaj video, participanților la Summitul ONU „Transformarea Educației”, desfășurat la New York.

Expoziție la Parlament 

Parlamentul a anunțat că, timp de o săptămână,  va găzdui expoziția de fotografii realizate de tineri din diferite raioane ale țării – „Parteneriat și solidaritate între generații”.

Conferința PAS

Vasile Grădinaru, deputat al PAS și Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC, au susținut o conferință de presă cu privire la o construcție ilegală de pe str. Barbu Lăutaru, 21 din sectorul Buiucani, „protejată de primarul Ion Ceban”.

Evenimentele din scuarul Parlamentului, amânate 

Evenimentele planificate în scuarul Parlamentului în perioada 19-21 septembrie, în contextul Săptămânii parlamentare, au fost amânate. Decizia a fost luată la recomandarea instituțiilor responsabile de menținerea ordinii publice.

Încă 20 de zile de arest pentru Igor Dodon 

Instanța de judecată a admis parțial solicitarea procurorilor și a acceptat încă 20 de zile de arest la domiciliu pentru fostul șef de stat Igor Dodon. Acuzatorii au cerut încă 30 de zile.

Calculele lui Ion Chicu 

Fostul Prim-ministru, Ion Chicu a afirmat că „cheltuielile pentru călătoriile Maiei Sandu din acea săptămână constituiau 139 200 lei „doar pentru ea, fără delegația întreagă”, adăugând că, „acești bani au fost împrumutați de stat săptămâna trecută de la bănci sub 22% anual”.

Anunț privind forul primarilor PDM-PSD România 

Iurie Ciocan, președintele filialei de la Chișinău a PSD România, a comunicat că, împreună cu președinte Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, au planificat desfășurarea la Chișinău, în data de 7 octombrie 2022, a Forului aleșilor locali ai PSD România și PDM Republica Moldova.

sursa: Almanah Politic 2022

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...