[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important16 Septembrie 2023 08:00

(INTERVIU) Oleg Burlacu: Locuitorii municipiului Chișinău nu mai cred în „pâine si circ”. Și eu reprezint alternativa pentru ei

Oleg Burlacu, candidatul desemnat de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) la funcția de primar general al municipiului Chișinău, în cadrul unui interviu pentru TRIBUNA, a vorbit despre înaintarea sa, situația actuală din Chișinău și planurile sale. 

TRIBUNA: Domnule Burlacu, începem cu întrebarea, pe care cel mai probabil și-o adresează majoritatea locuitorilor Chișinăului – de ce veniți în Chișinău? E dificil de crezut că veniți numai din dragoste față de oameni și oraș…

Oleg Burlacu: O întrebare directă și justificată… Principiul consacrat precum „cere și ți se va da” se pare că nu prea e aplicabil în cazul Chișinăului. Zeci de ani de independență nu au reușit să propulseze Chișinăul în rândul capitalelor europene. Fapt ce este de neconceput. Cred cu tărie că lucrul acesta poate fi realizat prin implicare și determinare, cu o gestionare corectă a resurselor orașului Chișinău. Am convingerea fermă că, orice cetățean al acestei țări, ce a acumulat valențe și cunoștințe de manager, în orice domeniu în afara țării, are obligația morală să se implice în bunul mers al Republicii Moldova, în general, și al Chișinăului, în special. Sunt convins că am abilitatea să schimb în decurs de nici 2 ani municipiul Chișinău într-o capitală europeană. Și voi promova acest crez că toți cei care pot da plusvaloare Republicii Moldova, s-o facă!

Totodată, venind cu soluții de management, voi veni si cu soluții de conlucrare interpartiinică, pentru a exclude războiul politic între primar și consilierii municipali. Conflict ce se răsfrânge asupra bunăstării locuitorilor Chișinăului și frânează proiecte benefice pentru oraș. În acest moment este un conflict, dar este atributul primarului să-l înlăture!

T.: Vreți să spuneți că vinovat e primarul actual?

O.B.: Nu se pune problema în a identifica cine este vinovat și cine nu! Problema se pune de persoana care trebuie să înlăture conflictul. Și această persoană este primarul, pentru că acțiunile primarului sunt guvernate de un principiu de drept – cine poate mai mult, poate și mai puțin! Or, în condițiile în care un edil este preocupat mai mult de scandaluri și de prezența publică personală, el nu are timp și de administrarea eficientă a orașului. Locuitorii municipiului Chișinău nu mai cred în „pâine si circ”. Și eu reprezint alternativa pentru ei.

URMĂREȘTE-NE ȘI PE TELEGRAM!

T.: Dar, primarul actual are rezultate foarte bune în administrarea Chișinăului – fapt recunoscut de mulți oameni…

O.B.: Meritele domnului Ion Ceban, atâta timp cât ele sunt recunoscute de locuitorii orașului, trebuie apreciate ca atare. Știți cum a spus Isus Hristos, intrând în Nazaret: „să-i dăm Cezarului, ce-i a Cezarului”. Însă, cred că tot ce putea oferi dl Ceban orașului a făcut-o! Și nu cred că era greu s-o facă pe banii din taxele chișinăuienilor.  Eu vin cu soluții noi, aplicate de mine deja, ce au adus la rezultate plauzibile, cu soluții de finanțare suplimentare, ce vor face Chișinăul de nerecunoscut în maxim 2 ani de zile. Ca și regulă, primarul e parte a echipei – nu stăpânul echipei. Iar când e vorba de achiziții din fondurile publice, atunci e corectă o abordare mult mai modestă în prezentarea rezultatelor. Cred că, aceste dezechilibre egoiste nu trebuie să fie parte a prezentului și, cu atât mai mult, nu trebuie să meargă în viitor.

T.: În abordarea dvs. primarul Chișinăului rămâne fără instrumente de a-și demonstra eficiența și drept consecință își reduce șansele să fie reales..?

O.B.: Politicienii, de regulă, tind să pară mai buni, mai competenți și eficienți decât sunt. Și deja s-au format niște tradiții vicioase. De fapt, mai mare parte a activității primarului de Chișinău e legată de organizarea oamenilor și a proceselor. Și aici nu e nimic spectaculos, e muncă tehnică care cere liniște și concentrare. Deciziile mari ale primarului se referă la distribuirea resurselor Chișinăului, adică a banilor care i-a generat economia Chișinăului – nu primarul. Un lucru care depinde mult de primar e corectitudinea setării priorităților și eficiența, precum și transparența cheltuirii banilor. Cât despre demonstrarea eficienței, încercarea de a demonstra atât de insistent eficiența unei singure persoane nu e altceva decât egoism.

T.: Spuneți-ne 5 sau 10 lucruri noi pe care dvs. le veți aduce în Primăria Chișinău și cum acestea vor influența viața locuitorilor municipiului Chișinău?!

O.B.: Bună întrebare, de fapt cu ea trebuia sa începem. Dacă voi răspunde scurt – „eficiență”, „performanță”, „inovație” – nu va fi foarte clar. Dar astea sunt unele dintre rezultatele pe care le voi aduce. Lucrurile cu adevărat noi vor fi pe dimensiunea organizării oamenilor și a proceselor. Mai întâi vom implica plenar consiliul municipal în procesul de prioritizare și planificare, precum și în procesul de monitorizare a progresului în realizare deciziilor și planurilor. Vom depolitiza primăria. Managementul subdiviziunilor primăriei și al instituțiilor subordonate primăriei trebuie să fie eficient, și asta înseamnă apolitic. Vom elabora indicatori de performanță măsurabili pentru toate pozițiile manageriale și îi vom coordona public cu consiliul municipal.  Vom constitui o comisie specializată, care va avea misiunea să evalueze semestrial și anual perfomanța managerilor subdiviziunilor și a instituțiilor subordonate primăriei. Evaluarea se va realiza după indicatori tehnici măsurabili, și nu vom admite evaluări politice.  Astfel, vom scoate managerii de sub presiunile politice și vom determina să-și folosească toată energia și talentele pentru a servi chișinăuienii și Chișinăul, nu partidele politice.

Eficiența, performanța, inovația, dezvoltarea, modernizarea le determină oamenii – talentele și energia lor. Iar interesele politice deseori sunt frâna dezvoltării sau chiar determină degradarea.

T.: Păi și dvs. veniți cu o echipă politică – sunteți candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova. Ca și ceilalți veți fi nevoit să apărați interesele de partid… Parcă poate fi altfel?! 

O.B.: Depinde cu ce interese pornim la Primărie. Împreună cu dl Președinte Filat am căzut de acord că abordarea aceasta a organizării activităților Primăriei Chișinău e corectă și ne-am angajat să o implementăm. Împreună credem că în primărie trebuie să domnească cooperarea, dialogul respectuos și dorința de a identifica compromisul care ne unește pe toți într-o echipă: echipa Chișinău și pentru Chișinău. Împreună am decis că ne asumăm să aducem în viața politică a Moldovei și în primării un model nou de cooperare politică – unul civilizat, respectuos și prietenos.

Am decis că, competiția politică poate și trebuie să fie decentă și bazată pe idei și proiecte, nu pe conflicte și insulte reciproce. Am decis că primăria trebuie să devină o fabrică de servicii publice calitative și ușor accesibile. Primăria trebuie să devină un generator de proiecte capabile să atragă investiții – adică proiecte bine calculate și adaptate la nevoile investitorilor.

Împreună am decis că trebuie să aducem în Chișinău reprezentanțele tuturor companiilor globale care azi activează în București sau Iași – ca aceste companii să deschidă în Chișinău oportunități de angajare pentru chișinăuienii tinerii și talentați.

T.: Arătați foarte hotărât să învingeți și, totuși… spuneți cinstit – nu vă e frică că veți pierde? 

O.B.: E greu să eșuezi, dar e și mai rău să nu încerci. Nu e fraza mea – îi aparține lui Theodore Roosevelt, dar totdeauna mă străduiesc să mă conduc de acest gând. Orice început întotdeauna e greu pentru că solicită efort și ne impune să acționăm altfel.

Și încă o regulă de viață, de care mă ghidez când vreau să determin un progres calitativ „ca să obții ceva ce nu ai mai avut, trebuie să faci ceva ce nu ai mai făcut”.

Sunt conștient că va fi nevoie să învățăm cu toții să facem lucruri noi, să ne organizăm – mai rațional și mai eficienți, să ne asumăm mai multe responsabilități, să cooperăm mai bine, să menținem un dialog mai respectuos și să găsim compromis care ne unește. Și sunt sigur că voi putea determina aceste schimbări.

Chișinăul nu e al unui om. Chișinăul e al chișinăuienilor – prin urmare avem nevoie de un model de administrare mai deschis și mai eficient, care implică mai mult societatea și lucrează mai mult pentru societate.

URMĂREȘTE-NE ȘI PE TELEGRAM!

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...