[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important10 Septembrie 2023 10:00

TOP-5 priorități ale Parlamentului în sesiunea de toamnă 2023 

Deputații au revenit la muncă, în sesiunea de toamnă 2023, la 4 septembrie curent, iar, la 7 septembrie, s-au întrunit în ședință plenară. În debutul ședinței au fost enunțate, de către Președintele Parlamentului, Igor Grosu, prioritățile Legislativului până la finalul acestui an. TRIBUNA a analizat discursul oficialului și vă prezintă în această duminică „TOP-5 priorități ale Parlamentului în sesiunea de toamnă 2023”.

1.Securitatea energetică 

Securitatea energetică continuă este o prioritate pentru Parlament și nu doar. În această sesiune urmează să fie actualizată Legea gazelor naturale. De asemenea, în Parlament va fi examinată legea cu privire la promovarea energiei regenerabile și va fi votată în lectură finală Legea privind performanța energetică a clădirilor și vom face modificări și la Legea energiei electrice.

2.Reforma justiției 

O altă prioritate a Parlamentului și a guvernării în general este lupta cu corupția și reforma justiției – domeniu fără de care nu se poate avansa pe alte reforme. În această nouă sesiune urmează să fie adoptată Legea privind Curtea Anticorupție, la inițiativa Președintelui Maiei Sandu, dar și vor fi făcute modificări la Codul Penal – pentru a nu mai exista tergiversări la examinarea dosarelor pentru cei care spera sa expire termenul.

3.Dezvoltarea economică și deschiderea locurilor de muncă

O altă prioritate și foarte importantă în contextul crizei regionale este dezvoltarea economică și deschiderea locurilor de muncă. Pentru aceasta Parlamentul va continua să reducă birocrația cu cel puțin 3 pachete de legi pe domeniul controalelor de stat, fiscal și vamal și alte domenii; va intensifica diplomația parlamentară prin aducerea investițiilor străine în țară și în special pentru a aduce cât mai multe curse avia cu destinația din/în Chișinău; va fortifica capacitățile și vom intensifica domeniului protecției concurenței și luptei cu monopolurile.

4.Îmbunătățirea calității vieții 

O altă prioritate a Legislativului este modernizarea infrastructurii și îmbunătățirea calității vieții în localitățile din Moldova. Astfel, în sesiunea de toamnă vor fi făcute modificări la Codul rutier, va fi aprobat Codul urbanismului și a construcției, vor fi votate proiecte cu finanțare externă pentru a reabilita căile ferate, drumurile și podurile.

5. Dezvoltarea sistemului de educație 

Pentru Parlamentul actual, în noua sesiune, o educație de calitate este prioritate. Astfel, urmează să fie: promovate modificări la Codul cu privire la știință și inovare al Republicii Moldova; îmbunătățit cadrul legal privind educația fizică şi sportul; îmbunătățită legislația cu privire la biblioteci; promovate inițiative legislative în scopul sprijinirii organizațiilor din domeniile mass-media și cultură; asigurată transpunerea actelor europene relevante în domeniul audiovizualului în legislația națională.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...