[ X ]
[ X ]
[ X ]
Exclusiv2 Septembrie 2023 08:00

(INTERVIU) Igor Istrati: Republica Moldova are nevoie de Mișcarea Reformei Sociale

Igor Istrati, președintele celui mai nou partid înregistrat în Republica Moldova – Mișcarea Reformei Sociale, în cadrul unui interviu pentru TRIBUNA, a vorbit despre implicarea sa în politică, partidul lansat, dar și despre participarea în viitoarele alegeri. 

TRIBUNA: Domnule Istrati, nu ați fost activ în politica autohtonă, iar acum aflăm că ați lansat un partid al cărui președinte sunteți… Ce v-a determinat să vă implicați în politica moldovenească și să creați o formațiune? 

Igor Istrati: Sunt stabilit de 30 de ani în România, având dublă cetățenie. Fac parte din echipa de conducere a MRS – Mișcarea România Suverană, ocupând funcțiile de vicepreședinte al partidului, respectiv președinte al Organizației Județene Iași.

Concomitent, urmăresc cu atenție evoluția evenimentelor din Republica Moldova, țara natală, unde am rămas cu sufletul. Constat cu îngrijorare faptul că scena politică este divizată între stânga (pro-rusă) și dreapta (pro-europeană), deși, în lumea civilizată, a fi de stânga nu înseamnă a fi pro-rus. Societatea are nevoie de stabilitate socială și de un plan concret pentru viitor.

Din politica românească am învățat multe aspecte, care cred că pot fi implementate eficient în Rep. Moldova, în serviciul cetățenilor și al societății. Moldova are nevoie de un partid de centru, care promovează democrația, care este orientat către cetățeni, preocupat de nevoile acestora și care are capacitatea, dorința și competența de a oferi un proiect de țară.

T.: De ce Mișcarea Reformei Sociale? 

I.I.: Pentru că statul nostru, astăzi, are nevoie de o schimbare urgentă și substanțială de atitudine, care să pună în prim plan cetățenii confruntați cu un grad acut și evident al sărăciei, având cele mai mici salarii și pensii, având un învățământ subfinanțat, cu un sistem medical dezonorant, realități de necontestat pentru toată Moldova, ușor-atenuate în capitală.

Moldova are nevoie de MRS, un partid care în curând va publica soluțiile pentru creșterea nivelului de trai al cetățenilor. Numai o economie proprie solidă, organizată responsabil poate aduce plusvaloare pe termen lung, aspect confirmat în România.

T.: Care sunt principiile la baza activității Mișcării? Ce valori promovați? Aveți o viziune cu privire la vectorul extern?

I.I.: Suntem adepții aderării Rep. Moldova la Uniunea Europeană, dar nu cu orice preț, nu cu prețul vânzării viitorului Moldovei și al moldovenilor. Astăzi, România se prezintă ca o simplă piață de desfacere pentru multinaționale, care abuzează de mecanismele europene în detrimentul românilor, în timp ce țările vest-europene au preluat forța de muncă activă din est, contribuind la dezvoltarea lor, nu a României. Același lucru riscăm să se întâmple și în Moldova. Ca atare, este imperios necesar să ne pregătim și ca Rep. Moldova să evolueze, de la o țară dependentă de împrumuturi externe, la o țară care se dezvoltă rapid economic, cu accent pe crearea de locuri de muncă, determinând creșterea nivelului de trai, retenția (post-aderare) a forței de muncă moldovenească în țară și revenirea acasă a moldovenilor din diasporă.

Calea Moldovei spre UE trece prin România, fiindcă suntem același popor, vorbim aceeași limbă. Moldova trebuie să învețe din experiența României și a administrației române în raport cu UE: ce înseamnă și ce presupun preaderarea, aderarea, ce înseamnă și cum se poartă negocierile, cum se obțin fondurile europene etc., pentru a beneficia din plin și de la început de oportunitățile economice și geopolitice pe care structura Unională le oferă.

T.: Cine mai face parte din conducere – vicepreședinți, secretar general…? Cine sunt membrii MRS? 

I.I.: Reacția societății a fost una deosebit de pozitivă, ce ne-a surprins plăcut: oamenii se alătură cu entuziasm echipei, au venit alături de noi primari, consilieri locali și raionali, inclusiv reprezentanți importanți din diaspora. Oamenii sunt încântați și apreciază experiența pe care o aduc din România, sprijinul real din partea Partidului Mișcarea România Suverană, condus de doamna președinte Carmen Dan, fost ministru de interne, sprijinit de fostul lider PSD Liviu Dragnea și în care activez în calitate de vicepreședinte. Toți colegii din România acordă expertiza lor și vor sprijini dezvoltarea Moldovei, contribuind la perfecționarea proiectului de țară MRS-Moldova.

Avem ca vicepreședinte și consilier raional Drochia pe dna Svetlana Conea, cu experiență semnificativă în politică și administrația publică moldovenească, conducând de mulți ani organizația raională a platformei DA. De asemenea, ca vicepreședinte, alături de noi este un un tânăr antreprenor, cu studii și experiență, care a adus un suflu energic în rândurile noastre, domnul Vlad Druță.

În calitate de secretar general a fost ales domnul Lilian Botnaru, primarul de Lozova, un administrator gospodar care a demonstrat că poți, și fără bani de la Guvern, să modernizezi o localitate, accesând pe diferite căi fonduri din România și Germania și reușind să modernizeze infrastructura locală (drumuri, școli, grădinițe, iluminat, apă, canalizare etc.). Avem o echipă numeroasă și profesionistă la Lozova, acesta fiind și motivul pentru care sediul a fost stabilit pentru început la Lozova – Strășeni, urmând a fi mutat la Chișinău.

Invităm, în continuare, alături de noi, pe toți cei care își doresc o reformă adevărată, prosperitate, un viitor pentru moldoveni în țara lor și apropierea față de România!”

T.: Conform legislației partidul dvs. nu poate participa la alegerile locale din acest an, dar… intenționați să participați la prezidențiale în 2024, parlamentare în 2025? 

I.I.: Legat de participarea la alegeri, membrii noștri se pregătesc. Avem, deja, echipe puternice în 4 raioane și nu excludem participarea la alegerile locale din noiembrie pe listele altui partid. După această sesiune electorală, ne vom ocupa în continuare de construcția și consolidarea partidului, de dezvoltarea proiectului de țară și, nu în ultimul rând, vom demara pregătirile pentru alegerile prezidențiale din 2024 și parlamentare din 2025.

 

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...