[ X ]
[ X ]
[ X ]
Editorial26 August 2023 12:07

Moldova confruntă un deficit acut de independență

Acuș acuș!

Politicienele și politicienii, care mai de care, ne vor felicită activ cu Ziua Independenței. Se vor întrece să ne convingă că e o zi foarte importantă și că independența țării merită orice sacrificiu din partea noastră.

Politicienii se sacrifică pentru noi. Noi trebuie să ne sacrificăm pentru independență.

Un fel de joc de echipă în care noi constant dăm, iar ei constant iau.

Și nu suntem un trib prost.

Suntem buni la învățat. Ușor învățăm meserii, științe, limbi. Suntem flexibili. Ne integrăm bine în alte societăți și tradiții. Știm să muncim și asta o cunoaște deja toată Europa.

Tinerii noștri în genere sunt foarte întrebați. Ei cuceresc lumea, dar nu-și pot găsi loc în Moldova.

În toată Europa sunt tineri de-ai noștri. În oficiile celor mai inteligente și puternice companii sunt de-ai noștri. Dânșii își dedică energia și talentele dezvoltării și succesului altor țări.

Dacă noi nu știm să-i prețuim, îi prețuiesc alții.

A fi Independent înseamnă a cunoaște sentimentul Demnității personale. Dar e greu să simți sentimentul Demnității personale tăind într-o țară dominată de dezordine, haos și impredictibilitate.

În Moldova nu contează competența și decența. Contează atitudinea puterii față tine. Atât.

Independența unei țări poate fi apreciată după nivelul de încredere al oamenilor în țară, în legile ei și în instituțiile ei.

Plecarea masivă a oamenilor din Moldova, depopularea și îmbătrânirea localităților, indică la un mare deficit de încredere în țară.

Prin urmare, Moldova confruntă un deficit acut de independență.

De fapt, oamenii sunt țara. Oameni sunt cei care construiesc țara, și tot ei o distrug.

Independența unei țări e în unitatea socială a cetățenilor ei; în capacitatea lor de a se respecta și aprecia reciproc; în mândria oamenilor cu aceste valori și e în curajul lor de a le apăra.

Noi, Moldova, suntem exact atât de independenți cum e un nou născut independent de mama lui: de sânul ei, de caldura ei, de apărarea și de grija ei.

Cu toate că au trecut 32 de ani de la declararea independenței, noi nu am devenit mai maturi, mai uniți, mai auto-suficienți și mai puternici.

Invers, suntem mai dezbinați, mai puțin înțelepți și uniți, și foarte dependenți de suportul extern.

Noi nu am reușit să consolidăm independența Moldovei – noi am crescut dependența noastră de ajutorul extern, și de voințele externe.

Și dacă totuși vrem sărbătoare, atunci să fie Ziua Dependenței.

Că independenți sigur nu suntem.

Vitalie Dragancea, expert în comunicare

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...