[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important16 August 2023 06:33

(INTERVIU) Sergiu Burlacu: Avem o șansă unică să scăpăm de grupările nocive care fac așa încât municipiul Bălţi să degradeze, să cadă tot mai mult în sărăcie

În cadrul unui interviu acordat pentru www.tribuna.md, Sergiu Burlacu, consilier municipal de Bălţi, a povestit de ce a ales să adere recent la Partidul Liberal Democrat din Moldova, ce a stat la baza deciziei sale de a candida la Primăria municipiului Bălţi, care sunt cele mai acute probleme cu care se confruntă locuitorii capitalei de nord, ce priorităţi va avea dacă ajunge primar.

T: Decizia dvs. de a adera la PLDM a fost oarecum surprinzătoare. Ce v-a determinat să alegeți anume echipa PLDM?

S.B.: Am aderat la PLDM deoarece mi-am dorit să fiu parte a unei echipe care are capacitatea de a implementa proiecte benefice societăţii şi a demonstrat deja acest lucru. Iar astfel de proiecte sunt o necesitate stringentă pentru satele şi oraşele Republicii Moldova. Personal consider că PLDM are un mare potenţial care poate fi valorificat în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova.

De asemenea, aş menţiona că PLDM este un partid puternic, cu relații bune cu partenerii externi, dar şi are şanse reale de a deveni o alternativă politică pentru o bună parte din cetăţeni. PLDM poate crea această alternativă din oameni şi pentru oameni, iar ulterior să o valorifice în beneficiul Republicii Moldova.

În context cred că este important de menționat că am început activitatea politică matură cu sprijinul fostului președinte al României, Traian Băsescu, în Partidul Unității Naționale. Candidând din partea acestui partid, am ajuns în Consiliul Municipal Bălți, iar acum, când PUN a decis să consolideze dreapta europeană și românească prin fuzionare cu Partidul Liberal Democrat din Moldova, am urmat şi eu acelaşi parcurs.

Apropo, înainte de a decide să ader la PLDM, am avut un dialog cu președintele PLDM, Vlad Filat şi această discuţie a fost coordonată cu conducătorul echipei din care am făcut parte, el fiind de acord.

T: Ce a stat la baza deciziei dvs. de a candida la Primăria municipiului Bălţi?

S.B.: Ştiu că pentru mulţi Municipiul Bălți este un fel de trambulină pentru o carieră politică în continuare. Pentru mine, Bălți este orașul în care m-am născut, în care trăiesc, în care mi-am creat familie și în care vreau să crească copiii mei.

Evident, că, la fel ca și fiecare bălțean, îmi doresc să trăiesc într-un oraș dezvoltat, din care să nu plece oamenii, care să revină pe calea prosperității și bunăstării, or, lucrurile la ziua de astăzi nu evoluează, ci, din contra, actuala conducere a municipiului face totul pentru ca localitatea noastră mai degrabă să degradeze.

În consecință, am decis să nu admit ca Bălți să rămână pe mâna unor șarlatani politici, care, ghidându-se de propriile interese avare, să distrugă șansa noastră la un viitor mai bun la noi acasă. Și da, sunt convins că împreună cu echipa puternică pe care o am alături, vom reuși să aducem bunăstare la noi acasă, la Bălți, și în toată Republica Moldova.

T: Care e acum starea de spirit a locuitorilor capitalei de nord?

S.B.: Atât cetățenii din Bălți, cât și locuitorii altor localități din republică, sunt în așteptarea unei vieți normale la noi acasă, că de „vremuri bune” lumea s-a cam săturat. Trebuie să menționăm că un motiv important pentru care ţara nu se poate dezvolta este depopularea masivă a localităților, lipsa unei atractivități pentru familiile care ar vrea să-și continue viața aici, în Moldova. La etapa actuală, lucrăm asupra mai multor proiecte cu care vom ieși în fața bălțenilor, și, prin implementarea lor, vom reda încrederea oamenilor în ziua de mâine. Municipiul Bălți are un enorm potențial nevalorificat, atât pe plan economic, cât și cultural. Acum, trebuie să facem tot ce este în puterea noastră pentru a construi un oraș frumos și dezvoltat şi să nu mai permitem impostorilor să preia conducerea primăriei Bălți.

T: Care sunt cele mai acute probleme cu care se confruntă locuitorii municipiului Bălţi?

S.B.: La fel ca și toată Republica Moldova, municipiul Bălți se confruntă cu o problemă gravă precum este depopularea. Oamenii pleacă, scade natalitatea şi asta se observă inclusiv prin școlile care se închid. Spre exemplu, doar în trei ani de zile, la Bălți au fost închise două școli. Anual se înregistrează un număr tot mai mic de copii la grădinițe, iar asta nu poate să nu îngrijoreze.

Depopularea, migraţia e determinată de decepţie, de lipsa încrederii că un prezent şi un viitor demn sunt obiective reale. Totodată, fenomenul e alimentat de lipsa locurilor de muncă bine plătite, dar și de lipsa locurilor amenajate pentru agrement/odihnă. Tocmai din acest motiv, am pregătit un proiect de amenajare a tuturor cartierelor din orașul Bălți, pe care îl voi propune bălțenilor în perioada următoare. Este important de menționat că vom veni cu soluții pe care le vom   implementa cu suportul partenerilor noștri.

Pentru ca tinerii și nu doar ei să fie nevoiţi să plece de acasă în căutarea unui loc de muncă, care să le asigure o viață normală, vom depune efort pentru a atrage investiţii, vom fi maximal deschişi, dar, totodată, şi incisivi pentru a convinge agenţii economici de interesul real al primăriei de a dezvolta economia municipiului. Agenții economici trebuie să vadă în primăria municipiului Bălți un partener, cu care poți construi o relație corectă de colaborare și de la care să nu te aștepți la surprize neplăcute. Acum, anume din acest motiv investitorii străini refuză să vină la Bălți.

Totodată, trebuie să înțelegem că un oraș, un municipiu nu se poate dezvolta atâta timp cât conducerea lui este ghidată de scheme de corupție și interese clandestine. Aceasta aruncă orașul în groapa datoriilor pentru care vor trebui să le plătească tot orăşenii. Atâta timp cât corupția e la cârma orașului, nu vom avea nici drumuri, nici parcuri amenajate și nici servicii publice de calitate. Prea mult timp Bălți a fost folosit de anumite grupări pentru propria îmbogățire – acum orașul trebuie să revină bălțenilor.

T: Cum credeți că va fi campania electorală în municipiul Bălţi?

S.B.: Este evident că mai multe grupări vor folosi tot instrumentariul atât legal, cât și cel de dincolo de cadrul legal pentru a prelua conducerea orașului. Asta mă face să cred că această campanie va fi una dificilă – se va da lupta pentru ca Bălți să iasă din ghearele grupărilor mafiote, ca oraşul să nu mai fie folosit în continuare de cei care, prin diferite scheme, sărăcesc oamenii noștri. Cred că avem o șansă unică să scăpăm de grupările nocive care fac ca municipiul Bălţi să degradeze, să cadă tot mai mult în sărăcie. Voi participa la alegerile locale din 5 noiembrie, pentru a aduce o schimbare spre bine, fiind înconjurat de oameni corecți și competenți în gestionarea orașului.

T: Dacă ajungeți primar, ce priorități veți avea?

S.B.: În primul rând, după ce am vorbit public despre mai multe ilegalități care se produc în instituțiile subordonate primăriei Bălți, voi face un audit veritabil, care va scoate la suprafaţă toate abaterile de la legislație, toate abuzurile comise până acum. Astfel, vom curăța primăria de scheme care anual extrag milioane din potențialul investițional al orașului. Voi face curățenie în echipa primăriei, astfel încât interesul cetățeanului să fie pus în prim plan, iar cei care parazitează pe seama bălțenilor să întoarcă ce nu le aparține și să-și caute de treaba lor, trecând prin procuratură și judecată. Voi anula toate contractele dubioase prin care interpușii grupărilor s-au „abonat” la banul public și vom începe să investim realmente în dezvoltarea orașului.

Unul din obiectivele majore ţine de soluționarea problemei drumului pe strada Kiev. Incompetenţa de care s-a dat dovadă până acum în soluţionarea acestei probleme a afectat viața a zeci de mii de locuitori, inclusiv s-au închis afaceri, care aveau un aport important, prin taxele achitate, la dezvoltarea orașului.

Vom începe să aducem investiții la Bălți în baza acordurilor preventive pe care le avem cu partenerii externi și, în primul rând, cu primăriile din România.

Vom acorda o atenție sporită transportului public, pentru ca acesta să fie unul accesibil și de calitate. Vom aduce investiții în crearea parcurilor fotovoltaice pentru a beneficia de condiții preferențiale la achiziționarea energiei electrice, lucru care, în consecință, ne va permite să scădem esențial prețul la călătoriile cu transportul public electric. Chiar și așa, în baza unui recalcul eficient, deja astăzi putem diminua din prețul unei călătorii cu troleibuzul, având în vedere faptul că în tarif este inclus prețul de achiziție a energiei electrice cu aproape 7 lei pentru kw/h, pe când prețul real este de două ori mai mic.

Repet, schemele și ilegalitățile trebuie scoase din activitatea administrației locale, or anume corupția stopează dezvoltarea municipiului Bălți.

T: Cum vedeți parcursul dvs. politic din continuare în echipa PLDM?

S.B.: Partidul Liberal Democrat din Moldova a avut de trecut prin multe încercări, iar faptul că la moment în această echipă se regăsesc colegii din PUN, cu care am pornit în viața politică matură, mă face să fiu încrezător că împreună vom reuși să construim o echipă de succes în viitorul cel mai apropiat. Nu vin de unul singur, alături de mine sunt colegi cu care am colaborat și colaborez în prezent, iar fiind susținut de o echipă puternică, sunt convins că vom reuși să înregistrăm rezultate frumoase atât pentru municipiul Bălți, cât și pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

Urmărește-ne și pe TELEGRAM

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...