Omul acestei săptămâni este Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, care a prezidat o ședință de lucru în format lărgit – alături de membrii cabinetului de miniștri, precum și cu președinții, secretarii și membrii grupurilor de lucru responsabili de coordonarea procesului de aderare la Uniunea Europeană (UE) a Republicii Moldova, informează TRIBUNA.
În cadrul ședinței au fost purtate discuții referitoare la activitățile concrete prevăzute în planul nostru de acțiune, având ca obiectiv apropierea țării noastre de Uniunea Europeană, iar vicepremierul a declarat că au fost examinată cu atenție aplicarea măsurilor menite să sporească nivelul de pregătire pentru realizarea criteriilor de aderare.
„În prezent, suntem în procesul de pregătire a autoevaluării conformității legislației naționale cu normele și regulamentele UE. Am convenit că până la data de 1 octombrie 2023, grupurile de lucru pentru cele 33 de capitole ale acquis-ului UE vor atribui fiecărui minister actele necesare pentru a fi transpuse în legislația națională.
Suntem ferm hotărâți să promovăm o comunicare fluentă și eficientă între ministere, iar acest obiectiv va fi îndeplinit prin intermediul Secretarilor Generali Adjuncți pentru Afaceri Europene. Cu fiecare pas pe care-l facem, suntem mai aproape de valorile, standardele și oportunitățile pe care le oferă Uniunea Europeană” – a menționat Nicu Popescu.
TRIBUNA precizează: Nicu Popescu a devenit vicepremier, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene la 6 august 2021 și, astfel, a revenit de la Paris la Chișinău. Popescu continuă să fie profesor universitar asociat la Institutul de Științe Politice (Sciences Po) din Paris, calitate pe care o deține din 2016. Până a deveni ministru a fost director al programului Europa lărgită, Consiliul European pentru Relații Externe ECFR, Paris (2018- iulie 2021). Anterior a fost tot ministru al afacerilor externe al Republicii Moldova (iunie 2019 – iulie 2019). Anterior actualul ministru a mai fost: profesor asociat în cadrul programului de Master în Drept Economic și Economie Politică Internațională, Universitatea din Barcelona (2015 – 2018), analist principal, Institutul pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene (2013-2018), consilier de politică externă și integrare europeană, Guvernul Republicii Moldova, cabinetul Prim-ministrului (2012-2013), analist principal pe Rusia și Parteneriatul Estic, Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), Londra (2007-2012, cercetător, Centrul pentru Studii Politice Europene (CEPS), Bruxelles (2005-2007). Nicu Popescu este Doctor în Științe Politice (Magna cum Laude) Departamentul Relații Internaționale și Studii Europene, Universitatea Central Europeană (CEU), Budapesta, deține masterat în Relații Internaționale și Studii Europene, Universitatea Central Europeană, Budapesta, și licență în Științe Politice și Relații Internaționale, Universitatea de Stat de Relații Internaționale din Moscova. Cunoaște trei limbi străine – rusă, engleză, franceză. S-a născut la 25 aprilie 1981, la Chișinău. Este căsătorit, are doi copii.