[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important30 Iulie 2023 08:00

TOP-5 parteneri externi care au finanțat cele mai multe proiecte în Autonomia Găgăuză

Deseori în spațiul public se discută despre relațiile Unității Administrativ-Teritoriale Găgăuzia (UTAG) și a conducerii acesteia cu partenerii externi. Așadar, analizând Raportul de activitate prezentat de ex-Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, pentru perioada 2015-2023, echipa TRIBUNA a decis în această duminică să publice un top al celor mai mari finanțatori – parteneri externi, ai proiectelor realizate în Găgăuzia, or, au fost realizate, împreună cu partenerii, 295 de proiecte în sumă totală de peste 1 miliard de lei.

1.Turcia – peste 470 milioane lei

Republica Turcia, în ultimii 8 ani, a finanțat – prin intermediul Agenției Turce de Cooperare și Coordonare (TIKA) și a unor primării, proiecte de peste 470 de milioane de lei. Grație TIKA, au fost realizate următoarele: construcția parcului central din Copceac, darea în exploatare a unui bloc de locuit cu 2 etaje pentru victimele inundațiilor din 2016 din Ceadîr-Lunga, construcția unei grădinițe în Comrat, construcția Colegiului Industrial din Comrat, reparația Casei de Cultură din Chiriet-Lunga etc.

2.Uniunea Europeană –  224 milioane lei

În cadrul colaborării cu Uniunea Europeană au fost realizate proiecte cu valoare totală de 224 milioane de lei – proiecte destinate dezvoltării unei infrastructuri sociale calitativă în UTAG. Au fost modernizate și asigurate cu tehnică nouă grădinițele și școlile. O atenție deosebită a fost acordată dezvoltării sectorului IT.

3.Federația Rusă – 158 milioane lei

Federația Rusă a finanțat în Găgăuzia proiecte și bunuri cu valoare totală de 158 milioane lei. Regiunii i-au fost oferite microbuze, autocisterne pentru stingerea incendiilor, ambulanțe. De asemenea, Federația Rusă a oferit echipamente medicale, instrumente muzicale, cărți.

4.Cehia – 71 milioane lei

Grație finanțării de către Cehia – 71 milioane de lei, a fost deschis Centrul medico-social „Sf. Pantelimpn” din Ceadîr-Lunga și Centrul medical-social „Sf. Anna” din Vulcănești. De asemenea, a fost sigilată groapa cu deșeuri periculoase din satul Cișmichioi, a fost construită o fântână pentru Spitalul din Comrat și curățat teritoriul poluat al stației electrice din Vulcănești.

5.România – peste 54 milioane lei

România a finanțat în regiune proiecte în sumă de 54 de milioane de lei. Grație acestor resurse, a fost construit un nou bloc de studii pentru Liceul „Mihai Eminescu” din Comrat, centrala termică a fost trecută pe biomasă și a fost înlocuită magistrala de încălzire la grădinița nr. 5 din Congaz, a fost construită o sală de sport, instalat un nou acoperiș și achiziționată mobilă la grădinița din satul Avdarma, a fost implementat un proiect de eficiență energetică în grădinițele nr.1 și nr.2 din Chirsovo, a fost achiziționat mobilier pentru grădinița nr. 6 din municipiul Ceadîr-Lunga etc.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...