[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important23 Iulie 2023 08:00

TOP-10 realizări ale Irinei Vlah în funcția de Bașcan al Găgăuziei  

Irina Vlah, la finalul activității de Bașcan al Găgăuziei, a prezentat un raport cu realizările din perioada celor două mandate (2015-2019, 2019-2023). TRIBUNA a analizat raportul și a elaborat pentru această duminică TOP -10 realizări ale Irinei Vlah în funcția de Bașcan al Găgăuziei.

1. Bugetul a crescut cu 2,8 ori 

Una dintre realizările fostei conduceri e că bugetul Găgăuziei, timp de 8 ani, a crescut de 2,8 ori. Mai exact, de la 518,4 milioane lei în 2015 a ajuns la 1455,8 milioane lei în 2022. „Autoritățile autonomiei au dezvoltat regiunea fără contractarea creditelor și împrumuturilor. Viitoarelor generații nu le vor rămâne credite și datorii” – se menționează în raport.

2. Dezvoltare economică și noi locuri de muncă  

O altă realizare este asigurarea creșterii economice și crearea de noi locuri de muncă. La concret, pe parcursul a două mandate de Bașcan, au fost deschise 2040 de întreprinderi noi, dintre care 127 de întreprinderi cu capital străin. Au fost create 7 700 locuri noi de muncă.

3. 11 clădiri moderne – construite „de la zero”

În această perioadă au fost construite 11 clădiri „de la zero”.  „În ultimii 8 ani Găgăuzia a devenit un mare șantier de construcție”, astfel au fost construite grădinițe, case de cultură, spitale, centre de cultură, complexuri sportive. De asemenea, au fost reparate zeci de grădinițe, școli, clădiri administrative, case de cultură etc.

4. 900 de kilometri de drumuri 

O altă realizare a fostului Bașcan și a echipei sale este că, în cele două mandate, în Găgăuzia au fost construite și reparate peste 900 de kilometri de drum, suma totală a costurilor fiind de peste 2 miliarde de lei.

5. Agenția de Investiții și „Invest Gagauzia”

O atenție deosebită fosta conducere a regiunii a acordat-o și atragerii investițiilor. Astfel, în anul 2019, a fost creată Agenția pentru atragerea investițiilor și promovarea exportului. Prin intermediul acesteia au fost atrase peste 45 milioane de lei investiții comerciale. Totodată, grație Forumului Investițional Internațional „Invest Gagauzia”, desfășurat anual în Găgăuzia, au fost atrase investiții de peste 445 milioane de lei.

6. Stoparea exodului tinerilor 

O reușită cu care se mândrește echipa Irinei Vlah este stoparea migrației tinerilor găgăuzi peste hotarele Republicii Moldova. Or, dacă în 2014 doar 37,6% dintre absolvenții găgăuzi își continuau studiile la universități din Republica Moldova, atunci în 2022 cifra celor care optează pentru studii superioare în țară este de 84,41%. Pentru aceasta, conducerea Găgăuziei, începând cu anul 2016, a implementat un Program de burse și granturi pentru tinerii care aleg să facă studii în țară.

7. Iluminarea localităților 

Găgăuzia ocupă loc de frunte în Republica Moldova în ceea ce ține de iluminarea stradală a localităților. Timp de 8 ani, nivelul de iluminare a localităților a crescut de la 40% până la 95%. Au fost construite și reabilitate rețele de iluminare de peste 950 km, în sumă de peste 32 mln. lei.

8.  Program de împădurire 

Una dintre realizările indicate în raport este și faptul că, Găgăuzia a fost prima regiune care a atras atenția autorităților la problema pădurilor, adoptând în 2021 Legea UTA Găgăuzia „Cu privire la conservarea şi dezvoltarea resurselor de apă și pădure” și în 2022 Programului-țintă privind conservarea şi dezvoltarea resurselor forestiere şi de apă din regiune pentru anii 2022-2030. Astfel, Programul prevede plantarea a 3026 hectare de păduri şi centuri forestiere, refacerea a 1955 hectare de păduri si centuri forestiere și crearea a 100 de hectare de peisaje acvatice.

9. Suport pentru „Prima Casă” 

Sub conducerea Bașcanului Irina Vlah, au fost implementate o serie de măsuri de susținere a familiilor și în special a tinerilor familie. Astfel, 235 de tinere familii din Găgăuzia și-au cumpărat casă în cadrul Programului național „Prima Casă”, însă au primit susținere suplimentară de la autoritățile regionale în valoare de 25-30% din costul imobilului. Beneficiari sunt medici, profesori, funcționari, polițiști.

10. Relații externe bune 

O realizare a Bașcanului Irina Vlah este și menținerea relațiilor bune cu partenerii externi. Potrivit raportului, Irina Vlah, în cele două mandate, a avut întâlniri de nivel foarte înalt, iar Găgăuzia a găzduit vizite istorice, precum vizita Președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan la 18 octombrie 2018 , cu care, de altfel, Irina Vlah, în cei 8 ani, a avut 5 întrevederi. De asemenea, se menționează și despre relațiile bune și proiectele implementate cu suportul țărilor Uniunii Europene, Turkmenistan, Azerbaidjan, UNDP etc.

URMĂREȘTE-NE ȘI PE TELEGRAM!

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...