[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important9 Iulie 2023 14:00

Omul săptămânii: Angelica Caraman, președintele Comisiei Electorale Centrale 

Omul acestei săptămâni este Angelica Caraman, președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), care, la 4 iulie curent, a condus ședința instituției în cadrul căreia s-a decis desfășurarea alegerilor locale generale la 5 noiembrie 2023, informează TRIBUNA. 

Angelica Caraman, în context, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanții Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului, a comunicat despre modul în care autoritatea electorală se pregătește pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.

Președinta Comisiei a subliniat că „următorul scrutin se va desfășura în baza unei legislații noi, ceea ce este un lucru pozitiv”.

„Parlamentul a operat o serie de modificări, inclusiv în scopul de a soluționa numeroasele recomandări elaborate de către misiunile de observare a alegerilor, iar, la moment, CEC se află în proces intens de elaborare și ajustare a peste 40 de regulamente și instrucțiuni”, a relatat oficialul.

De asemenea, în această săptămână, Angelica Caraman a avut o întrevedere cu primarii și viceprimarii din suburbiile municipiului Chișinău și reprezentanții preturilor de sector ale capitalei, în cadrul căreia a vorbit despre noile modificări la legea electorală. Iar, în zilele de 6 și 7 iulie 2023, Comisia Electorală Centrală, împreună cu Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală, Oficiul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, Fundația Internațională pentru Sistemele Electorale și Institutul Național Democrat, a desfășurat Conferința Regională privind Banii în Politică 2023, cu subiectul „Finanțarea campaniei în mediul on-line: provocări și soluții”.

TRIBUNA precizează: Angelica Caraman a absolvit două specialități în cadrul USM – Dreptul și Relații internaționale, Științe Politice și Administrative. A susținut teza de master în domeniul administrației publice și ulterior a urmat masteratul în domeniul managementului politic și electoral. În perioada 1995 – 1998 a fost specialist coordonator în cadrul Secţiei administrare publică a Preturii Centru din municipiul Chișinău. În 1998 a mai deținut și funcția de specialist coordonator la Direcţia socio-umanitară a capitalei. În perioada 1998-2002 a fost specialist principală în cadrul Secţiei administrare publică, iar din 2002 și până în 2011 a fost secretar al Preturii. A fost și lector la universitar în cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”. Din ianuarie 2012 până în octombrie 2013, Angelica Caraman a fost șefa Direcției management alegeri al CEC. Ulterior, în 2014, a fost formatoare la CICDE, iar din mai 2018 și până în decembrie 2019 – director adjunct. Din anul 2019 a deținut funcția de consilier al primarului comunei Stăuceni. A fost propusă de Partidul Acțiune și Solidaritate și numită în funcția de membru al CEC la 16 septembrie 2021, iar a doua zi a fost aleasă președinte al instituției. 

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...