[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important2 Iunie 2023 09:00

(ACUM 1 AN)  Adunare națională - anunțată de Vladimir Voronin

TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum un an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întâmplat pe 2 iunie 2022.

„Moldsilva” a rămas fără director

Agenția „Moldsilva” a rămas fără director. Vadim Stîngaci a depus cerere de demisie, din motive personale.

Adunare națională – anunțată de Vladimir Voronin

Vladimir Voronin, președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, deputat, în cadrul unui briefing de presă, a lansat un apel către toţi cetăţenii, toate partidele de opoziţie şi organizaţiile neguvernamentale să participe la o adunare naţională în Piața Marii Adunări Naționale, pentru a-şi manifesta nemulțumirea față de acțiunile guvernării.

Un nou program USAID

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a lansat un nou Program de reforme instituționale și structurale în Republica Moldova, cu scopul de a impulsiona dezvoltarea economiei naționale. La eveniment au participat Prim-ministrul Natalia Gavrilița, Ambasadorul SUA, Kent D. Logsdon, directorul adjunct de program USAID Reforme Structurale în Moldova, Radu Vrabie, membri ai Cabinetului de miniștri, parteneri de program.

Oaspetele Nataliei Gavrilița

Cooperarea bilaterală în domeniul justiției, consolidarea sistemului energetic și aspecte privind implementarea unui nou Program PNUD în Republica Moldova –  au fost subiectele discutate în cadrul unei întrevederi dintre Prim-ministrul Natalia Gavrilița și Directorul Biroului regional PNUD pentru Europa și CSI, Mirjana Špoljarić Egger.

Tomasz Kobzdej, la Comrat

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, s-a întâlnit la Comrat cu Tomasz Kobzdej, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Poloniei în Republica Moldova. Aceasta era prima vizită de familiarizare a diplomatului în Găgăuzia de la începutul mandatului său în Republica Moldova.

Anunțul Ministerului Justiției

Ministerul Justiției (Agentul guvernamental), în contextul faptului că – Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat Guvernului Republicii Moldova cererile depuse de Alexandr Stoianoglo contra Republicii Moldova, a anunțat că va solicita opiniile tuturor autorităților implicate și, în termenul acordat de către Curte (până la 22 septembrie 2022), va prezenta poziția Guvernului.

Convorbiri telefonice ale Președintelui

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a avut convorbiri telefonice cu: Președintele Poloniei, Andrzej Duda; ministrul Afacerilor Externe a Republicii Federale Germania, Annalena Baerbock.

Decizia Partidului „Șor”

Partidul „Șor” a luat act de apelul președintelui PCRM, Vladimir Voronin, și a anunțat că va participa nemijlocit la acțiunile de mobilizare și responsabilizare a cetățenilor, „pentru a curma nedreptățile comise de guvernare și a demara procesul de declanșare a alegerilor parlamentare anticipate”.

Noua funcție a lui Grigore Novac

În conducerea Fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au fost operate schimbări și anume – încetarea calității de vicepreședinte al fracțiunii a deputatului Corneliu Furculiță, numirea lui Grigore Novac în locul lui. Decizia a fost anunțată la începutul ședinței plenare a Legislativului, de către președintele fracțiunii, Zinaida Greceanîi.

Moțiune – în Parlament

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a inițiat, în cadrul ședinței plenare, o moțiune simplă asupra activității Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Deputații au aprobat demisia lui Alexandr Esaulenco

În cadrul ședinței plenare, deputații au aprobat cererea de demisie a lui Alexandr Esaulenco din funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate. Proiectul de hotărâre a fost votat de 52 deputați.

Vot final pentru proiectul cu privire la dezinformare

Deputații au votat, în a doua lectură, proiectul ce avea drept scop prevenirea și combaterea dezinformării și a răspândirii informațiilor false în spațiul mediatic.

Noul director al SIS

Parlamentul l-a numit în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) pe Alexandru Musteața. Proiectul de hotărâre a fost susținut cu voturile a 54 de deputați. Ulterior, Alexandru Musteața a depus jurământul în fața Parlamentului și a Președintelui țării, dar și a fost prezentat efectivului de ofițeri.

Două comisii noi

Parlamentul a decis crearea Comisiei ce urma să examineze eficiența aplicării reglementărilor din sectorul produselor petroliere, dar și a Comisiei pentru examinarea procesului decizional privind controlul inflației și politica monetară pe parcursul perioadei ultimelor 18 luni. De asemenea, a aprobat extinderea termenului de activitate a Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului –  cu încă o lună, timp în care urma să fie definitivat raportul de activitate.

Briefingul Marinei Tauber

Deputatul Partidului „Șor”, Marina Tauber, în cadrul unui briefing de presă, susținut la Parlament, a spus că, cele două comisii parlamentare create, cu votul deputaților PAS, cu scopul de a controla inflația și reglementările din domeniul produselor petroliere, nu vor aduce plusvaloare, nu vor duce la reducerea ratei inflației și nici nu vor ieftini benzina la pompă.

Întrevederea Olgăi Cebotari

Olga Cebotari, membru al Comitetului Executiv al Partidului Socialiștilor, a avut o întrevedere cu un grup de profesori și studenți de la Colegiul „Mathias Corvinus”, cel mai mare colegiu de studii superioare din Ungaria, care se afla cu o vizită în Republica Moldova.

Procurori – la sediul PSRM

Procurorii au descins la sediul PSRM – au căutat documente ce ar fi dovedit „finanțarea ilegală a partidului politic”. Fruntași ai PSRM au spus că nu era vorba de percheziții – procurorii au venit ca să ceară documentele partidului ca să le studieze.

Ambasador nou – în Ucraina

Ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, Valeriu Chiveri a prezentat scrisorile de acreditare Președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenskiy.

sursa: Almanah Politic 2022 

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...