[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii30 Mai 2023 06:56

Opinie: Atribuțiile Centrului „PATRIOT” se vor suprapune peste atribuțiile SIS și CA

Comentatorul politic Victor Nichituș consideră că inițiativa Președintelui cu privire la Centrului național de apărare informațională și combatere a propagandei „PATRIOT” „are dreptul la viață”, informează TRIBUNA. 

„Este dreptul deputaților să aprobe, sau nu, această inițiativă. Cel mai probabil, inițiativa legislativă a șefului statului moldovean are mai degrabă șanse pentru a fi aprobată”, a adăugat el.

Jurnalistul a punctat că șeful statului a enunțat doar în linii mari principiile de activitate ale Centrului „PATRIOT”: combaterea propagandei, informarea obiectivă a oamenilor, dezvoltarea rezilienței informaționale a cetățenilor și apărarea securității informaționale, dar și că nu știe care sunt prevederile legale de funcționare ale acestui centru.

„Observ însă că, în linii mari, atribuțiile se vor suprapune peste atribuțiile de serviciu ale altor instituții care apără securitatea spațiului informațional al Republicii Moldova – SIS și Consiliul Audiovizualului”, a constatat el.

În același timp, Victor Nichituș a menționat că există suficient de multă legislație care reglementează combaterea propagandei.

„Îmi permit să atrag atenția la existența Legii Nr. 243/26 octombrie 1994, Legea Presei. Astfel, în articolul 1 dedicat libertății presei este reglementat că: “În Republica Moldova libertatea presei constituie un drept fundamental consfinţit de Constituţie. Statul garantează tuturor persoanelor dreptul la exprimarea liberă a opiniilor şi ideilor, la informare veridică asupra evenimentelor din viaţa internă şi cea internaţională prin intermediul publicaţiilor periodice şi al agenţiilor de presă, care îşi desfăşoară activitatea în condiţiile pluralismului politic, precum şi respectarea legislaţiei cu privire la drepturile de autor”.

În articolul patru al legii este reglementată libertatea de exprimare şi limitări de publicitate: “Publicaţiile periodice şi agenţiile de presă publică, potrivit aprecierilor proprii, orice fel de materiale şi informaţii, ținând cont de faptul că exerciţiul acestor libertăţi ce comportă datorii şi responsabilităţi este supus unor formalităţi, condiţii, restrângeri şi unor sancţiuni prevăzute de lege, care constituie măsuri necesare, într-o societate democratică, pentru securitatea naţională, integritatea teritorială sau siguranţa publică, apărarea ordinii şi prevenirea crimei, ocrotirea sănătăţii, protecţia moralei, protecţia reputaţiei sau apărarea drepturilor altora, pentru a împiedica divulgarea unor informaţii confidenţiale sau pentru a garanta autoritatea şi imparţialitatea puterii judiciare”.

Mesajul cheie al acestui articol din Legea Presei spune că publicaţiile periodice şi agenţiile de presă, publică materiale jurnalistice potrivit aprecierilor proprii ținând cont de faptul că exerciţiul acestor libertăţi comportă datorii şi responsabilităţi” – a mai notat liderul de opinie, precizând că „notele acestea nu sunt critice la adresa inițiativei doamnei președinte Maia Sandu”.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...