[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important26 Mai 2023 09:00

(ACUM 1 AN) Ilan Șor și Marina Tauber - fără imunitate

TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum un an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întâmplat pe 26 mai 2022.

Scrisoarea Partidului „Șor”

Partidul „Șor” s-a adresat, printr-o scrisoare deschisă, misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, organizațiilor naționale și internaționale, societății civile, mass-media și tuturor instituțiilor care monitorizau respectarea drepturilor omului și a proceselor democratice – să ia act și să-și folosească autoritatea și influența „pentru a curma abuzurile și ilegalitățile comise la adresa liderului și vicepreședintelui Partidului „Șor”, Ilan Șor și Marina Tauber”.

Ilan Șor și Marina Tauber – fără imunitate

Legislativul a încuviințat ridicarea imunității parlamentare, în vederea arestării, percheziției și trimiterii în judecată penală, a deputaților din fracțiunea parlamentară a Partidului „Șor”, Marina Tauber și Ilan Șor.

A început tipărirea buletinelor de vot

Comisia Electorală Centrală a început tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile locale noi din 29 mai 2022. În total, pentru cele 10 localități, urmau să fie tipărite 22 061 buletine de vot.

Ana Revenco – la Doha

În cadrul vizitei de lucru la Doha, ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, a avut o întrevedere cu Șeicul Khalid bin Khalifa bin Abdulaziz al Thani, Prim-ministru și ministru de Interne al Qatarului.

Întrevederi la Praga

În contextul vizitei la Praga, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu a avut întrevederi cu: ministrul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, Jan Lipavský; ministrul pentru Afaceri Europene, Mikuláš Bek; o delegație de parlamentari cehi condusă de senatorul Pavel Fischer.

Reacția lui Sergiu Gaibu

Sergiu Gaibu, ministrul Economiei, a decis să vină „cu clarificări, chiar dacă cu ceva întârziere” referitor la dosarul penal în care a fost vizat în trecut. Totodată, el și-a exprimat speranța că procuratura se va autosesiza și va investiga scurgerea de date, dar și s-a adresat celor din Platforma DA care făcuseră dezvăluirile. Ulterior, Dinu Plîngău, președintele Platformei Demnitate și Adevăr, a comentat declarațiile ministrului, spunând că în loc să clarifice situație, el a venit cu insulte.

Anunțul socialiștilor

Deputații Partidului Socialiștilor din Republica Moldova – parte componentă a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor din Parlament, în debutul ședinței Parlamentului, au anunțat că pleacă de la ședință și vor merge să protesteze „pentru democrație și libertate”.

Un nou protest

Membrii și simpatizanții Partidului Comuniștilor din Republica Moldova și cei ai Partidului „Șor” au organizat un nou protest comun față de politicile antipopulare ale guvernării. Manifestația a avut loc în fața Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Declarațiile lui Vladimir Voronin

Vladimir Voronin, președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, în cadrul unui briefing de presă, a întrebat dacă chiar era necesară reținerea ex-Președintelui Igor Dodon, or, „el n-a fugit din țară și era dispus să răspundă la întrebările procurorilor”.

Protestul PSRM

Membrii și simpatizanții PSRM au protestat la Judecătoria Ciocana, unde procurorii cereau arestarea fostului Președinte al țării, Igor Dodon. Manifestanții cereau eliberarea lui Igor Dodon și „oprirea dezmățului și ilegalităților guvernării PAS”.

Briefingul Zinaidei Greceanîi

Zinaida Greceanîi, președintele fracțiunii parlamentare a BCS, a susținut un briefing, în cadrul căruia a menționat că majoritatea parlamentară ignora inițiativele legislative înaintate de opoziție, „lucru ce nu mai putea fi tolerat”, precizând că BCS se va adresa misiunilor diplomatice și partenerilor externi.

Ședință la Bender

În orașul Bender s-a desfășurat reuniunea de lucru a membrilor Comisiei Unificate de Control. Comisia a reușit să depășească, parțial, disensiunile legate de poziția privind incidentul din 14 aprilie 2022, când delegația Republicii Moldova „a fost reținută abuziv de către așa-zișii grăniceri la postul ilegal instalat la intrarea în orașul Bender”.

Raport prezentat în Parlament

Raportul privind situația în domeniul prevenirii și combaterii discriminării pentru anul 2021 a fost prezentat în Parlament de către președintele Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, Ian Feldman.

Declarațiile consilierilor socialiști

Membrii fracțiunilor Partidului Socialiștilor din consiliile raionale și locale din Republica Moldova au făcut declarații în sprijinul lui Igor Dodon, ex-Președinte al Republicii Moldova, Președinte de onoare al PSRM.

Arest la domiciliu pentru Igor Dodon

Judecătoria Chișinău sediul Ciocana a dispus măsura de arest preventiv la domiciliu pentru 30 de zile în privința ex-Președintelui Igor Dodon. Măsura intra în vigoare din 24 mai 2022.

Îndemnul lui Igor Dodon

Ex-Președintele țării, Igor Dodon, după decizia judecătoriei, a făcut unele declarații și a venit cu un îndemn către susținătorii săi – „să stăm ferm pe poziții și de acum încolo, fiindcă presiunea regimului poate crește, inclusiv asupra Partidului Socialiștilor, dar şi asupra altor forțe de opoziție”.

Îngrijorarea Avocatului Poporului

Avocatul Poporului, Ceslav Panico și-a exprimat îngrijorarea cu privire la incidentul de la sediul Judecătoriei Chișinău (sediul Ciocana), unde a fost examinată cererea în privința ex-Președintelui Igor Dodon, fiind îngrădit accesul mai multor jurnaliști în clădirea judecătoriei, aceasta fiind una de menire publică.

Schimbări politice la Tiraspol

Schimbări politice la Tiraspol. Așa-zisul lider din regiunea transnistreană, Vadim Krasnoselski a demis guvernul și pe premierul Alexandr Martinov. Conducerea urma a fi preluată interimar de Stanislav Kasapa, fost vicepremier pentru probleme juridice.

sursa: Almanah Politic 2022

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...