Omul acestei săptămâni este Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, or, la inițiativa oficialului, astăzi, în Piața Marii Adunări Naționale, s-a desfășurat Adunarea Națională „Moldova Europeană”, informează TRIBUNA.
„Uniunea Europeană nu pune la îndoială că unicul stăpân în Moldova sunt moldovenii. Uniunea Europeană sprijină dreptul fiecăruia la libera exprimare și la viață. Uniunea Europeană sprijină libertatea poporului de a-și alege singur soarta.
Moldova europeană înseamnă o Moldovă cu prieteni puternici și de nădejde care nu ne vor lăsa singuri în fața agresorilor ce aduc războaie și ucid oameni. Putem fi în siguranță doar împreună cu familia europeană.
Războiul este azi departe de casele moldovenilor pentru că ucrainenii luptă eroic și își dau viața pentru pământul și neamul lor. Acest război ne arată limpede că nu mai vrem să fim sub șantajul Kremlinului.
Vrem să ținem țara și copiii noștri departe de pericolul războiului. Doar fiind membri ai Uniunii Europene NU vom fi singuri și vom avea garanția siguranței și păcii pentru moldoveni.
Moldova s-a desprins cu greu de trecutul în care depindea prea mult de Kremlin și acum se uită mândră spre un viitor european. Moldovenii știu să facă diferența și alegerea corectă, pentru că nu este familie în Moldova care să nu aibă copii, frați, nepoți în Uniunea Europeană.
Noi știm din propria experiență că bunăstarea și pacea se află în Europa. Noi, moldovenii, am cunoscut ambele realități și am decis ce ne dorim pentru țara noastră. Moldova va adera la Uniunea Europeană și acest lucru trebuie să se întâmple până în 2030”, a declarat Maia Sandu în cadrul Adunării.
TRIBUNA precizează: Maia Sandu s-a născut la 24 mai 1972. A absolvit facultatea Management a Academiei de Studii Economice, a făcut masteratul în relaţii internaţionale la Academia de Administrare Publică şi masteratul în administraţie publică la Harvard Kennedy School of Government. A ocupat următoarele funcţii: 1994 – 1998 – Consultant, şef adjunct de direcţie, Ministerul Economiei al Republicii Moldova; 1998 – 2005 – Economist, Oficiul Băncii Mondiale din Chişinău; 2005 – 2006 – Director al Direcţiei generale politici macroeconomice şi programe de dezvoltare din cadrul Ministerului Economiei al Republicii Moldova; 2007 – Coordonator de program, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Moldova; 2007 – 2009 – Consultant pe reforma administraţiei publice centrale în cadrul Guvernului Republicii Moldova; 2010 – 2012 – Consilier al Directorului Executiv al Băncii Mondiale, Washington DC, SUA. În 2012, a devenit ministru al Educaţiei, funcţie pe care a exercitat-o în Guvernele Filat-II, Leancă şi Gaburici pînă în iulie 2015. La finele lui 2015, împreună cu un grup de susţinători, a lansat iniţiativa de constituire a Partidului „Acţiune şi Solidaritate”. În mai 2016 a avut loc Congresul de constituire a acestui partid, ea devenind președinte. La alegerile din 30 octombrie 2016 a participat în calitate de candidat al forţelor proeuropene la funcţia de Preşedinte al RM. A trecut în turul doi, unde a fost învinsă de Igor Dodon. La alegerile din data de 24 februarie 2019 a obţinut un mandat de deputat în Parlament, iar pe data de 8 iunie 2019 a devenit Prim-ministru al Republicii Moldova, funcție deținută până la data de 14 noiembrie 2019. La 10 decembrie 2020 a renunțat la funcția de șef al PAS Din 24 decembrie 2020 și-a început activitatea în calitate de Președinte al Republicii Moldova, după ce a câștigat alegerile prezidențiale.