[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important19 Mai 2023 06:30

Opinie: Sunt cel puțin două elemente necunoscute care pun la îndoială faptul că socialiștii ar putea câștiga Primăria capitalei

„Sunt de acord că, după ultimele evenimente petrecute în Republica Moldova, fac trimitere la alegerile pentru funcția de șef al administrației de la Comrat, socialiștii moldoveni au acumulat simpatii publice care le-ar permite să ajungă în finala competiției pentru funcția de primar al capitalei, dar e greu de presupus că o vor câștiga” – a declarat comentatorul politic Victor Nichituș, informează TRIBUNA.

În opinia sa, sunt cel puțin două elemente necunoscute care pun la îndoială faptul că socialiștii ar putea câștiga primăria capitalei moldovene: nu știm care va fi comportamentul partidului de guvernământ față de actualul șef al administrației Chișinău, Ion Ceban – va putea el, sau nu, participa la alegeri – și nu știm candidatul pe care Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) îl va susține pentru această funcție.

„După evenimentele din Găgăuzia și anunțul făcut de către PSRM (n.r. – că avea propriul candidat la funcția de primar al Chișinăului), scopul Adunării Naționale Moldova Europeană capătă semnificații electorale clare – confirmă rolul predominant al PAS în integrarea europeană a statului moldovean și consolidează simpatiile pro-Maia Sandu la alegerile locale și alegerile prezidențiale.

Socialiștii moldoveni au început campania pre-electorală pentru că încearcă să își păstreze electoratul specific – persoanele în vârstă, care vorbesc limba rusă și care au nostalgii după URSS…”, a constatat jurnalistul.

De asemenea, Victor Nichituș a spus că „un eșec al PAS în Chișinău va da naștere unui efect de domino. De aici și chinurile prin care trece această formațiune politică în procesul de desemnare a unui cap de listă pentru alegerile locale din capitala moldoveană”.

„Ion Ceban, liderul Partidului Mișcarea Alternativa Națională este în acest moment cel mai bine plasat în cursa pentru fotoliul de primar. El are în spate un mandat presărat cu multiple crize – pandemică, economică, energetică, – dar la care, spre deosebire de PAS, a reușit să facă față mult mai bine. Municipiul Chișinău este schimbat la față, iar acest lucru se valorifică în sondajele de opinie acolo unde actualul primar se află pe primul loc. Întrebarea existențială este la suprafață – va putea sau nu, participa Ion Ceban la alegerile locale? Unii zic că nu, alții spun că da. Cel mai probabil, vizita pe care o acesta o efectuează în aceste zile în Statele Unite va aduce un răspuns mai clar”, a mai scris el.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...