[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii17 Mai 2023 10:23

Declarație: Miopia și lașitatea autorităților centrale a contribuit semnificativ la agravarea situației în Găgăuzia

Ex-deputatul Alexandru Slusari, în contextul situației din Găgăuzia, se întreabă „De ce partidul de guvernare nu a avut un candidat la acest scrutin?”, informează TRIBUNA.

„Dincolo că au fost abandonați aproape 2 mii de alegători, care în alegeri parlamentare au votat pentru vectorul european, a fost ratată ocazia unei monitorizări mai riguroase a procesului electoral în autonomie. Drept urmare, pe parcursul campaniei și nici după finalizarea acesteia nu a fost depusă nicio plângere privind încălcarea legislației electorale, deși societatea civilă și unii cetățeni cu poziție civică activă au semnalat încă până la primul tur multiple fapte de finanțări nedeclarate și coruperea alegătorilor. Reacția de la Chișinău a fost zero. S-au trezit doar după ce au văzut că o anonimă, exponentă a unei grupări criminale, a câștigat alegerile”, a declarat el.

Alexandru Slusari a mai întrebat: „Oare implicarea în campania electorală a cetățenilor altor țări nu era motivul pentru intervenția imediată a Comisiei Electorale Centrale din Chișinău? Au fost online și cântăreții ruși, prieteni vechi a lui Dodon și mai noi a lui Șor. Am văzut și unele persoane oficiale din Federația Rusă, care au încercat să între în țară pentru a participa în acțiuni electorale ale unui candidat. De ce a tăcut CEC și nu a scos pe Guțul și Uzun din cursa? Nu ați vrut să tensionați situația? Și acum vă place starea de lucruri?”.

„Miopia și lașitatea autorităților centrale, în special a Comisiei Electorale Centrale, a contribuit semnificativ la agravarea situației în Găgăuzia. Cineva s-a gândit că как-то само рассосётся. Cumva cu tăcerea rușinoasă vom evita confruntare directă cu coloana a cincea din sud. Drept urmare, ne-am ales și cu rușine și cu confruntare, care iată-iată se va izbucni.

Sper că măcar acum, cu mare întârziere, autoritățile din Chișinău vor demonstra fermitatea și profesionalism, care nu ar permite transformarea definitivă a Găgăuziei în focarul separatismului, lucru tare dorit la Moscova”, a mai spus politicianul.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...