[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii12 Mai 2023 06:23

Ex-deputat: Faimosul pre-vetting și vetting din justiție trebuie neapărat aplicat tuturor celor care activează în SIS

Faimosul pre-vetting și vetting din justiție trebuie neapărat aplicat tuturor celor care activează în prezent în structurile Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Declarația a fost făcută de ex-deputatul Iurie Reniță, informează TRIBUNA.

Potrivit spuselor sale, în această instituție fundamentală a statului proverbialele filtre de integritate de altă dată (total compromise între timp!) urmează a fi substituite cu adevăratele evaluări extraordinare.

„Fără o salubrizare cap-coadă, SIS-ul nu se va putea debarasa ușor de trecutul său odios din perioada sovietică și chiar post-sovietică.

Avem nevoie de o nouă instituție, cu adevărat națională și europeană, dar profund reformată, în care protejarea securității statului și a cetățenilor sunt asigurate necondiționat, în care respectarea legilor, a imparțialității și echidistanței politice și partinice sunt criterii fundamentale în activitatea acestuia”, a explicat el.

Fostul deputat a evidențiat că SIS rămâne „cea mai secretizată instituție a statului” și „cea mai nereformată”.

„În prezent sunt tentative avansate de a-i conferi SIS-ului puteri suplimentare, care au fost dur criticate de Comisia de la Veneția, Centrul de la Geneva pentru Guvernarea Sectorului de Securitate (DCAF), Asociația Businessului European s.a. Este indubitatabilă necesitatea adaptării cadrului legal al activității SIS la noile realități politice și de securitate regionale, europene și internaționale, dar cum procedăm, exact ca în sistemul judecătoresc și cel al procuraturii – îi oferim noi împuterniciri fără a-l reforma substanțial? Și de această dată la noi se întâmplă cum e mai “bine”, exact ca în proverbul popular: punem carul înaintea boilor!”.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...