[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important7 Mai 2023 08:00

TOP-10 evenimente politice importante așteptate în viitorul apropiat 

Urmează o perioadă „de foc” pentru politica moldovenească și societate în general, de aceea, TRIBUNA, pentru această duminică a decis să analizeze planurile anunțate și declarațiile făcute la nivel înalt și a compilat toate evenimentele așteptate în viitorul apropiat într-un TOP-10 evenimente politice importante în următoarea perioadă.

1.Protestul Partidului „Șor” din 7 mai 

Primul eveniment din acest top este protestul care va avea loc astăzi. Mișcarea Pentru Popor va desfășurat în fața Parlamentului Acțiunea de rezistență națională. „Refuzul guvernului de a plăti facturile reprezintă un motiv serios pentru consolidarea noastră în continuare. Noi nu renunțăm! În data de 7 mai, ieșim la Acțiunea de rezistență națională, organizată de Mișcarea pentru Popor!”, a declarat anterior Marina Tauber, vicepreședinte al Partidului „Șor”, care la moment e în arest la domiciliu.

2. Marșul de 9 mai 

Două zile mai târziu va avea loc un alt eveniment – atât în capitală, cât și în alte localități. Comitetul Național Coordonator „Victoria” a lansat un apel către toate forțele politice de a trece peste divergențe și de a sărbători Ziua Victoriei împreună. Partidul Socialiștilor și Partidul „Șor” au declarat ulterior că vor participa la Marșul Memoriei și „Regimentul nemuritor”. Socialiștii au spus și că vor purta „simbolurile Marii Victorii”, iar autoritățile au anunțat că sunt interzise și vor fi sancțiuni.

3.Rezultatele alegerilor Bașcanului Găgăuziei 

Un eveniment așteptat este și cel din 14 mai, când va avea loc turul al doilea al alegerilor pentru funcția de Bașcan al Găgăuziei, or, mulți se întreabă cine va fi noul conducător al Găgăuziei – Grigorii Uzun sau Evghenia Guțul, care, în primul tur au înregistrat rezultate foarte apropiate.

4. Decizia Curții Constituționale privind Partidul „Șor” 

Un alt moment așteptat în luna curentă este acela când va fi decisă „soarta” Partidului „Șor”. Curtea Constituțională se va expune asupra constituționalității Partidului politic „Șor”, după ce sesizarea în acest sens va fi examinată în perioada 10-17 mai curent.

5. Adunarea Națională „Moldova Europeană”

Luna mai aduce un alt eveniment important și de amploare. Este vorba despre Adunarea Națională „Moldova Europeană”, planificată pentru 21 mai curent și convocată de șeful statului Maia Sandu. La adunare este așteptată toată lumea pentru a confirma susținerea pentru parcursul european al Republicii Moldova. Potrivit organizatorilor, evenimentul va fi „al cetățenilor”, nu al politicienilor.

6. Congresul PLDM 

Câteva zile mai târziu, la 27 mai, urmează să aibă loc Congresul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), când partidul, după o perioadă de interimat, își va alege noua conducere. Evenimentul este unul care ține publicul larg în suspans, or, urmează să fie un răspuns la întrebarea: Revine Vlad Filat la șefia partidului sau ba?!.

7. Summitul CPE 

Summitul Comunității Politice Europene (CPE) este evenimentul care deja de pe acum se face simțit, or, zilnic apar informații noi despre desfășurare și despre măsurile aprobate de autorități pentru buna organizare, securitatea oaspeților și confortul cetățenilor. Evenimentul planificat pentru 1-2 iunie va întruni peste 50 de delegații conduse de șefi de state și premieri și va fi, potrivit guvernării, unul așa cum nu a mai fost în țara noastră.

8. Anunțul candidatului PAS la șefia capitalei 

Deja de câteva luni de zile, conducerea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) spune că „în curând” își va anunța candidatul pentru funcția de primar al capitalei, or, multă lume așteaptă să vadă care e oferta partidului de guvernare, care deține toate instituțiile în stat, pentru cea mai importantă funcție de primar. Zilele trecute, Igor Grosu, președintele PAS, a spus că nu a mai rămas mult și anunțul va fi făcut.

9. Venirea unui nou deputat în locul lui Ilan Șor

Un eveniment curios este și venirea unui nou deputat în Parlament, or, după ce a fost încetat mandatul de deputat al lui Ilan Șor, deputat al Partidului „Șor”, următorul pe listă e Vladimir Vitiuc, care e urmat de Violeta Ivanov și Sergiu Sîrbu. Mulți așteaptă răspunsul la întrebarea – cine dintre foști va reveni în Legislativ?.

10. Lansarea unor partide noi 

Alt eveniment sau alte evenimente sonore ar putea ține de lansarea a noi proiecte politice. Recent, în spațiul public, deputații neafilați Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au anunțat că-și lansează partid. Cu un anunț similar a venit și ex-deputatul Eugeniu Nichiforciuc – el a spus că formațiunea sa se va numi „Respect Moldova”. De altfel, nu sunt excluse și alte lansări de partide în următoarea perioadă.

Notă: Ordinea evenimentelor este cronologică. 

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...